П`ятниця, 29.03.2024, 09:47
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Червень » 26 » ТЕМА
09:25
ТЕМА

«Козаки» чи «розбійники»
Прикарпаття – у кольорах «хакі». Крім батальйонів під егідою Міністерства оборони, свої формування бійців для поїздки на Схід готують також в МВС, їх фінансування публічно беруть на себе політичні сили. Паралельно, «слати кулі в противника» на власний кшталт навчають й інші об’єднання мілітаристського спрямування, остаточну кількість яких в області «ЗК» не взявся назвати жоден зі  співрозмовників. Що переважає на шальках терезів такої тенденції – плюси чи все-таки ризики? Та чи слід вважати проблемою відсутність координації роботи між такими формуваннями та армією?


Все дуже непрозоро
«Сьогодні військовий комісаріат, зокрема в Івано-Франківській області, повністю себе здискредитував, – пояснив «ЗК» «свободівець» Василь Попович рішення своєї політсили сформувати власний батальйон «Січ» (відповідне повідомлення озвучили одразу кілька представників «Свободи»). – Приміром, скандал із делятинським батальйоном: не зрозуміло, як відбувається фінансування, як відбувається навчання особового складу, не зрозумілі його функції. Все дуже непрозоро».
За словами Поповича, сьогодні територіальний батальйон в Делятині сформований із тих людей, яким вручили повістку. Попри це, в області є понад три тисячі добровольців, готових взяти в руки зброю. Але їх не мобілізують.  
«При тому, що, за моєю інформацією, там є і кадрові офіцери, – продовжує Василь Попович. – І люди, які служили в елітних спецпідрозділах. Їм потрібно тільки дати забезпечення, бойове злагодження, і це будуть готові підрозділи, які зможуть вести бойові дії».
Із наміром укомплектувати таку бойову одиницю, окрему від Міноборони, «свободівці» поспішили виступити у ЗМІ. Та зіткнулися з перешкодою – буквою закону, яка гласить: політичним партіям в Україні заборонено створювати власні воєнізовані формування. Питання вирішили наступним чином: батальйон «Січ» створили у структурі МВС. Відповідний наказ міністр А.Аваков підписав днями. Формування базуватиметься у Києві.
«Ми будемо допомагати цьому батальйону, – каже Попович. – З харчуванням, з оснащенням. Туди ввійдуть добровольці з Донецької, Луганської областей. Це не «свободівська» структура для піару, це батальйон, підпорядкований керівництву держави, де у бійців будуть збирати анкетні дані, перевірятимуть на медкомісії. «Свобода» просто буде ним опікуватися».


Це все піар?
За такою ж системою – прямо підпорядковані державі, фінансуються з шапкою по колу –  функціонують майже всі батальйони, задіяні на сході України. Приміром, батальйон «Дніпро1», «Дніпро2», створені за безпосередньої участі Ігоря Коломойського. Щоб легально фінансувати ці формування, було відкрито ряд благодійних фондів, засновники яких – громадські організації, підконтрольні бізнесмену. Структури Коломойського жертвують свої кошти в ці фонди, таким чином фінансуючи діяльність своїх бойових одиниць.  Якісь кошти доводиться прямо передавати до Міноборони і МВС, наприклад,  гроші за зброю. За деякими даними, власник групи «Приват» витрачає щомісяця близько $10 млн. на зарплату 3000 бійців добровольчих загонів.
Батальйон «Азов» також живе на шефські гроші, хоча підзвітний МВС. За словами бійців, вони повинні отримувати зарплату співробітників міліції (4600 грн.), але поки цих виплат не було. Живуть на допомогу бізнесменів, нардепів і рядових людей. Від держави отримали лише зброю.
Про створення власного формування за такою ж схемою, імовірно, незабаром оголосить і «Правий сектор».
«Я цього не виключаю, – прокоментував «ЗК» імовірну перспективу лідер івано-франківської організації Василь Абрамів. За його словами, сьогодні бійці ПС є у складі батальйонів «Дніпро» і «Донбас». – Відповідну підготовку ми проводимо. На цей час на Прикарпатті ми тренуємося на двох базах. До речі, – наголосив Абрамів, – навіть адміністрація виділила нам 60 тисяч гривень, щоб ми та «Самооборона» мали можливість пройти військовий вишкіл».
Однак про координацію дій з іншими спецпідрозділами наразі не йдеться, каже Абрамів.
«Це все піар, – коментує Абрамів створення батальйонів під егідою інших політичних сил. –  Ми вже мали приклад з народним ополченням Тимошенко. Виборча кампанія закінчилась – і що далі? Бо, зібравши людей, треба забезпечити їх не лише амуніцією та зброєю, а ще й думкою, що вони роблять правильну справу. Просто зібрати людей  і посадити у казарму – то за тиждень вони всі розійдуться, я вам гарантую!».
«Нам буде простіше – ми йшли цим шляхом, ми знаємо, як ним йти, – продовжує головний «правосекторець» області. – У наших організаціях бійцям із покоління в покоління закладався міцний ідеологічний, духовний фундамент. Вишкіл – це не тільки взяв автомат і побіг. Мілітаризм, військова справа є лише скріплюючим елементом».

Армія – поза політикою
Окрім «Правого сектора», на Прикарпатті військовою підготовкою займається ще ряд мілітаристських об’єднань. Це УНА-УНСО, «Патріот України», ВО «Тризуб» імені С. Бандери. На лисецькому полігоні  відпрацьовує елементи ведення бою франківська «Самооборона». Про початок проведення власного вишколу хлопців оголосила Координаційна рада області.
У мирний час такі тренування проходили у формі польових з’їздів і цілком вписувалися у законодавчі рамки. Під час вишколу хлопці використовували власну мисливську зброю або макети. Підготовка майбутніх бійців орієнтувалася на відпрацювання тактики ведення партизанського бою.
Сьогодні діяльність таких мілітаристичних об’єднань помітно активізувалася, у членів  додалося радикалізму. Слідкувати за їхньою діяльністю вкрай важко. А головна проблема полягає в тому, що обліку та переліку таких формувань, за словами військового комісара області Ігоря Павлюка, офіційно немає  у жодній структурі.
Андрій ХМАРА


Бліц-інтерв’ю
військового комісара області Ігоря Павлюка

–  Пане Ігорю, скажіть, яким чином армія та інші мілітаристичні структури, діяльність яких нині перебуває в активній фазі, координують  свою роботу?
-  Відповім одним словом - ніяк. Координувати з ними роботу я не маю права, ці структури – це не лінія Міноборони.
-  В такому разі чи володієте ви якимись даними щодо кількісного складу таких формувань? Зрештою, хто контролює, чи все там в рамках закону?
- У нас є правоохоронні органи, нехай вони і відслідковують цей процес. Кожен повинен робити свою роботу. Даними не володію.
-  Як оцінюють у Міноборони тенденцію масової «батальйонотворчості»?
- Я людина військова, коментувати створення батальйонів чи підрозділів поза структурою мого міністерства – це не моя компетенція. Думки хай висловлюють ті, хто має на це право. Я повторюсь: кожен повинен робити свою роботу. І я теж її роблю. Як – це оцінювати також не політикам на публіку. Я не політик, але скажу одне: всі ці організми створені під політичними гаслами тих чи інших  політичних сил. А армія повинна бути поза політикою. Інакше нічого доброго з цього не вийде.

 

Переглядів: 840 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]