П`ятниця, 19.04.2024, 14:46
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Серпень » 18 » СУСПІЛЬСТВО
10:51
СУСПІЛЬСТВО

Виховання і комфорт
П’ятірка найпопулярніших дитячих садочків Івано-Франківська

В Івано-Франківську, як і в більшості обласних центрів України, щороку гостро стоїть питання влаштування дитини у дошкільний навчальний заклад. І навіть завдяки новації – електронному реєстру малюків – черги у дитсадки аж ніяк не зменшуються. Із запровадженням електронного реєстру молодих батьків частково позбавили можливості вибору дошкільного закладу для свого чада. Тепер, як правило, можна вписатися в реєстр тільки один раз. Але у місті не вщухають розмови про те, котрий дошкільний навчальний заклад достойний носити звання народного улюбленця. Кому ж належать лаври першості у батьківському рейтингу, з’ясовував «ЗК».
У законодавстві не передбачено поняття рейтингу навчальних закладів. А тому в нашому місті і не оперують такими даними. Хоча в міському управлінні освіти і науки категорично не відмовляються від такої можливості поставити школи та садочки на щаблі та з’ясувати, хто чого вартий. Натомість офіційно порівняти можливості навчальних закладів можна тільки завдяки проведенню атестації раз на 10 років.

Як повідомила начальник міського управління освіти і науки Наталя Микула, у деяких обласних центрах все-таки дозволяють собі таку можливість «побавитися у рейтинги», а тому в них навіть є спеціально розроблені положення про рейтинги шкіл і дошкільних навчальних закладів.
«Ми не можемо сказати, що рейтингу взагалі не існує. Негласно він все одно існує. Інколи буває й так, що він дійсно не збігається із офіційним. Найбільшими критеріями оцінювання, на мою думку, мали би бути ефективність організації освітнього процесу, навчально-виховної діяльності, ефективність управлінської діяльності керівника», – каже пані Наталя.
Для цього, за словами керівника управління освіти, необхідно змінити критерії оцінювання. А за методикою, одним із визначальних критеріїв мало би бути і ресурсне забезпечення садочків. Втім, наразі одним із основних пунктів є організація харчування.
Доволі часто від батьків можна почути, що для них важливо, аби в садочку було нормальне харчування, а виховання вони ставлять на друге місце, чого не скажеш уже про школи. Очікування батьків, котрі й лягають в основу попиту на дошкільний навчальний заклад, складаються із таких моментів: у садку має бути комфортно, затишно, нормальні спальні, туалети, якість харчування.
«Навчально-виховний процес батьки ставлять на задвірки. Батьківська громада не дає собі звіту, що виховання та навчання мали б бути основними», – зауважує пані Микула.
Батьківські пріоритети беруть верх над усіма іншими методичними очікуваннями освітян. Саме тому понад 70 відсотків опитаних батьків не звертають увагу на виховний процес у дошкільні роки. Для них важливо, аби малеча почувалася, як удома.
Як нам вдалося переконатися, «сарафанне радіо» має силу і підґрунтя. Якщо подивитися на карту міста, то одразу стає зрозумілим підхід до вибору батьками дошкільного закладу. Що не кажіть, а все-таки географічний фактор відіграє тут чималу роль. Ті дошкільні навчальні заклади, черга у котрі постійно зростає, розташовані ближче до центру міста або в найбільш густозаселених мікрорайонах. Хоча в міському управлінні освіти переконують, що це не завжди так, бо є такі батьки, котрих не можливо переконати, що інший садок нічим не гірший від уподобаного ними. «Не обов’язковим фактором є місце проживання, заявка реєструється залежно від бажання батьків», – наголошує начальниця управління освіти.
Отож, рейтинг дошкільних навчальних закладів міста (за кількістю заяв через ЦНАП) виглядає так: ДНЗ №3 «Бджілка» (вул. Мазепи, 40а), ДНЗ №10 «Катруся» (вул. Миколайчука, 5), ДНЗ №11 «Пізнайко» (вул. Сахарова, 32а), ДНЗ №29 «Кобзарик» (вул. Гвардійська, 4), ДНЗ №36 «Віночок» (вул. Целевича, 16а).
Крім того, є ще низка садочків, котрі мають свої окремі заслуги і також варті уваги. Такі чинники також доволі часто стають визначальними критеріями саме для батьків. ДНЗ №18 у 2012-му році отримав 2-ге місце в Україні у конкурсі на найкращий дошкільний навчальний заклад. ДНЗ №33 «Кристалик» став переможцем Всеукраїнського огляду-конкурсу з охорони праці. Це також стало неабияким сигналом для батьків, тому попит на ці садочки також достатньо великий.
Лідер нашого рейтингу садочок «Бджілка» працює за основною програмою розвитку дитини дошкільного віку «Я у світі», а також додатково за програмою розвитку та виховання дитини раннього віку «Зернятко» і програмою розвитку дітей старшого дошкільного віку «Впевнений старт». У дитсадку додатково надаються освітні послуги з англійської мови. Тут функціонують 11 навчальних груп (9 дошкільних груп  та 2 групи раннього віку). У списку охочих потрапити у «Бджілку» на 2017 рік у молодшу групу вже подано 53 заяви. На цей навчальний рік садочок може взяти 29 малюків у молодшу групу та 38 – у ясельну, хоча у списках на чергу є 55 та 75 дітей відповідно.
Окрім поданих заяв, є ще так званий негласний рейтинг «в усній формі». Дуже часто батьки звертаються в міське управління освіти і кажуть, що хотіли би потрапити у ДНЗ №14 «Кристалик», ДНЗ №1 «Калинонька», ДНЗ №2 «Малятко» (санаторного типу) та ДНЗ №7 «Золотий ключик». «Це просто забаганки батьків. Можу зрозуміти батьків у тому плані, що серед них користуються попитом невеличкі дошкільні заклади, – зауважує Наталя Микула. – Садочок №7 комфортний, там є тільки чотири групи». Зауважимо, що цей дошкільний заклад є популярним, бо він розташований у самісінькому центрі міста – на вулиці Шевченка.
Батьки спочатку оцінюють будівлю, на другому місці у них – постать керівника. Педагогічна майстерність і такт вихователя – чи не найбільша цінність для дошкілля. В управлінні освіти наголошують, що саме цей фактор мав би стати вирішальним при виборі садочка для малюка.
В Івано-Франківську мережа дошкільних закладів нараховує 33 садочки. Але ця кількість не дозволяє говорити про достатнє забезпечення малюків дошкільною освітою.
Станом на кінець минулого навчального року в місті було понад 8 тисяч дошкільнят. За плановою мережею, у вересні в садочки піде понад 2 тисячі дітей. Частина дітей може потрапити у садочки понаднормово, якщо таким буде відповідне рішення сесії міської ради. Тим часом черга не зменшується і понад тисячу дітей залишаються чекати свого часу. З іншого боку, навчені гірким досвідом минулого року, освітяни не опускають руки. Вони зауважують, що минулого року чотириста дітей, котрі були в так званому «зеленому бар’єрі», просто не прийшли у садочки. «За інструкцією, процес формування груп завершується 25 вересня, а набір не припиняється упродовж цілого року», – запевняє керівник міської освіти.
Уже на початку цього літа було чимало батьківських скарг, мовляв, три чергові садочки на літо – дуже мало. Втім, як переконалися в управлінні освіти, таким панічним заявам вірити не варто, бо за все літо надійшло лише дві заяви про надання місця для дитини у черговому садочку.
За кількістю дітей пальму першості посідає садочок №36 «Віночок». Його відвідує 422 дитини. До п’ятірки найбільших входять садочки № 18 «Зернятко» (383), №28 «Квітка Карпат» (367), №10 «Катруся» (366), № 29 «Кобзарик» (365), № 33 «Кристалик» (363). Такі садки освітяни називають гігантами.
На жаль, сумна статистика нестачі місць для дітей у садочках міста зводиться до проблеми із такими закладами у сільській місцевості. Минулого року садочки Івано-Франківська відвідувало 514 дітей із сільської місцевості. «Якби ті села мали свої садки, наскільки би вивільнилися місця для міських дітей». Якщо взяти до уваги кількість дошкільнят у садочку, то «іногородні» заповнюють два, а то й усі три садочки міста.
Цілком імовірно, що через рік в Івано-Франківську ситуація покращиться, адже у Пасічній планують до того часу запустити новий дитячий садочок. «Найближче ми очікуємо відкриття садочка на 150 місць у селі Вовчинець. Це садок, зроблений за екологічними вимогами, без євроремонтів. Він буде, напевно, найкращим у області. Зараз садочки міста відвідує 72 дитини із Вовчинця», – наголошує Наталя Микула. За її словами, будується садочок і в Угорниках на 115 місць. Тим часом у Микитинцях вже готова проектно-кошторисна документація для будівництва ДНЗ, а в Крихівцях ця робота тільки починається. У Хриплині розглядають декілька можливих варіантів влаштування дошкілля для маленьких мешканців. Зрештою, такі кроки, переконують в управлінні освіти, можуть суттєво змінити ситуацію.

ТОП-5
1. ДНЗ №3 «Бджілка» (вул. Мазепи, 40а)
2. ДНЗ №10 «Катруся»  (вул. Миколайчука,5)
3. ДНЗ №11 «Пізнайко»  (вул. Сахарова, 32а)
4. ДНЗ №29 «Кобзарик» (вул. Гвардійська,4)
5. ДНЗ №36 «Віночок» (вул. Целевича, 16а)


Володимир БОДАК

 

Переглядів: 1390 | Додав: bond | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]