Четвер, 28.03.2024, 18:51
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Червень » 5 » СУСПІЛЬСТВО
08:45
СУСПІЛЬСТВО

До другої зміни готові?
З початку нового навчального року одразу чотири навчальні заклади міста можуть перейти на двозмінну систему навчання
Цього року, зважаючи на рекомендаційні листи Міністерства освіти і науки, навчальні заклади України мали би повністю перейти на навчання у першу зміну. Втім, такі плани оптимізації аж ніяк не входять у потреби навчального процесу нашого міста. Ба, навіть навпаки, з нового навчального року можливе збільшення кількості класів, котрі будуть займатися у другу зміну. Ми вирішили з’ясувати, чи насправді доцільно запроваджувати навчання у дві зміни і чи є така нагальна потреба.


Початок червня – традиційна для шкільництва пора підбиття підсумків минулого навчального року і одночасно підготовки до прийдешнього. Хоча до 1 вересня ще цілих три місяці, педагогам вже зараз доводиться братися за підготовку навчального процесу. Чимало клопотів керівникам навчальних закладів, у першу чергу, завдають потенційні школярі. Станом на 1 червня ще достеменно не відомо, скільки малят цьогоріч вперше сяде за шкільні парти. Про остаточну цифру можна буде говорити тільки орієнтовно 5 вересня, коли все внормується, переконують в міському управлінні освіти і науки.
«За плановою мережею, у наступному навчальному році ми очікуємо набрати 107 класів першокласників, в яких мало би навчатися 2826 учнів, – зачитує цифри начальник міського управління освіти і науки Наталя Микула. – Порівняно із минулим навчальним роком кількість учнів у місті має збільшитися на 1407, а це відповідно означає, що додатково створюються 39 класів».
Відзначають, що впродовж останніх декількох років значними темпами зростає мережа учнів 1-4-х класів. Протягом двох останніх років дітей молодших класів у місті є понад 10 тисяч. Такий помітний стабільний темп зростання кількості школярів, звичайно, і є однією із явних причин двозмінного режиму навчання.
За прогнозами, одразу чотири навчальні заклади міста перейдуть на навчання у дві зміни. Це стосується тих шкіл, котрі, на думку начальника управління освіти і науки, користуються більшим попитом серед батьків та учнів. Не останню роль тут відіграє і так званий рейтинг шкіл міста.
«Певний відсоток цієї проблеми прораховується у популярності школи. Можливо, це і рейтинг школи. Усе залежить від кількості учнів. Якщо би сьогодні батьки захотіли, щоби їх дитина навчалася в першу зміну, то ми пропонуємо вибір іншої школи в межах освітнього округу», – зауважує Наталя Микула.
Сьогодні, за даними управління освіти і науки, в місті у дві зміни навчаються 9 шкіл. Це в основному ті навчальні заклади, в котрих кількість учнів переважає тисячу.
«Найбільше у другу зміну навчається учнів у школі №22, №18, №11, №10. Це школи-гіганти», – наголошує керівник освіти міста. У той же час Наталя Петрівна зауважує, що минулого року одну школу (№1 – авт.) вдалося перевести на однозмінне навчання, а три навчальні заклади вберегти від двозмінки.
В управлінні освіти переконують, що тільки вміле формування навчального розкладу сприяє тому, аби школа не перевантажувалася і не переходила у дві зміни. Як приклад, Наталя Микула, називає одразу три школи – №15, №25 і №21. Усі вони ще торік стояли на межі двох змін. Але після ретельного перегляду навчальних планів та коригування розкладу змогли вкластися в одну зміну. Втім, навчені гірким досвідом, керівники уже тепер переконують, що цьогоріч наплив першокласників зберігає всі шанси для переходу у двозмінне навчання.
До речі, і психологи, і лікарі переконують, що саме навчання у першу зміну є ефективним, оскільки організм звикає до такого нормального режиму дня, а після обіду дітям важче сприймати навчальний матеріал.
«Ми передбачаємо, що, можливо, буде підзмінка. То буде не повноцінна друга зміна, а часткове накладання першої і другої», – зауважує пані Микула.
Оскільки у місті немає можливості збудувати хоча б ще одну школу, то доводиться проводити оптимізацію вже існуючих навчальних закладів. Для прикладу, наступного навчального року у 22-й школі буде одразу шість перших класів.
«Попит попитом, але ми не можемо відкрити навчання у три зміни у тій школі, котра в місті популярна. Часто доводиться коригувати бажання батьків віддати дитину в ту чи іншу школу», – наголошує очільниця міськвиконкому.
Наталя Микула переконує, що у батьків є можливість переводити своїх дітей із однієї школи в іншу,  якщо ті не згідні на другу зміну.
У другу зміну може навчатися якась окремо взята паралель. Попри усі навантаження, це можуть бути учні 4-7-х класів.
Директор ЗОШ №15 Василь Бойчук наголошує, що батьки мають право вибору навчального закладу для своєї дитини, а у випадку із великим напливом заяв вони ще й наполягають на бажанні віддати свою дитину саме в цю школу. У результаті тут змушені будуть вже у вересні розпочинати навчання для першої зміни о восьмій годині ранку, а друга зміна (починаючи з 4-го класу) вчитиметься з 11.20.
«Такого великого напливу заяв до першого класу в нас ще не було. Зараз фактично можна говорити про те, що ми насправді будемо переходити на двозмінне навчання, оскільки наша школа розрахована тільки на 800 учнів. Якщо буде чотири перші класи, то ми перейдемо цей рубіж, іншого виходу у нас нема», – запевняє Василь Бойчук.
У школі кажуть, що вже є понад 100 заяв із медичними довідками, а це означає остаточне рішення батьків про навчання їхнього чада саме в цьому навчальному закладі. «Цього не було б, якби не приплив дітей з інших мікрорайонів», – наголошує директор школи. Не зовсім тішить його й те, що в умовах ущільнення класів збільшуються ризики травматизму та погіршуються санітарні умови.
Володимир БОДАК

 

Переглядів: 1008 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]