Четвер, 28.03.2024, 13:38
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Березень » 20 » СУСПІЛЬСТВО
10:52
СУСПІЛЬСТВО

Пийте, діти, молоко?..
В Івано-Франківську вже два роки не працює Молочна кухня


Ще у травні минулого року йшла мова про потребу відновлення роботи Молочної кухні в Івано-Франківську. Але дотепер це питання так і не зрушило з місця. Медики міста наголошували на тому, що, за попередніми підрахунками, на ремонт приміщення і заміну обладнання необхідно орієнтовно мільйон гривень. Цих грошей наразі немає.


Чи реально в умовах нашого міста відновити роботу Молочної кухні у тому приміщенні, котре відпрацювало понад сорок років? Чи є можливість відкриття так званих роздаткових пунктів при поліклініках та лікарнях як альтернативи молочним кухням? Відповісти на ці питання погодилася головний лікар Івано-Франківської міської дитячої клінічної лікарні Неля Ходак.
«Не знаю, наскільки зараз є актуальним питання діяльності Молочної кухні, оскільки у магазинах та супермаркетах у вільному доступі є закваски, на основі котрих батьки самотужки можуть виготовити кисломолочну продукцію для своїх діточок», – каже пані Неля.
Цілком можливо, що вкрай гострої потреби у Молочній кухні сьогодні немає, адже, за словами головного дитячого лікаря, минулого року була спроба запустити щось схоже до Молочної кухні на базі дитячої поліклініки. Але тоді зголосилася тільки одна мама. Як переконують медики, навіть та одна мама не повернулася із потрібними документами. За словами Нелі Іванівни, сьогоднішнім матерям дуже важко отримати довідку про те, що вони належать до категорії малозабезпечених. До речі, багатодітні та малозабезпечені сім’ї отримували молочну продукцію безкоштовно.
Але, як відомо, послугами Молочної кухні зазвичай користувалися не тільки представники малозабезпечених сімей, а й ті, у чиїх дітей були проблеми із травленням, або ті, в кого не було можливості годувати свою дитину грудним молоком. Підмогою для таких матерів і ставала Молочна кухня. Тут виготовляли продукти, насичені корисними для травлення бактеріями. Їх отримували дітки від шести місяців до трьох років. Таке харчування призначають у першу чергу тим, хто потребує лікування чи реабілітації травної системи. Спеціальну їжу з Молочної кухні приписують також після терапії антибіотиками, операцій, тяжкохворим.
Головний дитячий лікар запевнила нас, що варіант роздаткових пунктів у поліклініках також цілком прийнятний. «Для нас це не проблема, а що будемо роздавати?» – запитує Неля Ходак.
Вона запевняє, що свого часу сировину для виготовлення продукції у Молочній кухні постачав молокозавод. Але із зменшенням потреби той відмовився. Як приклад вирішення цього питання лікар називає сусідній Львів, де молокозавод погодився взяти на себе функції Молочної кухні.
«Я прекрасно розумію, що діяльність Молочної кухні – це дуже добре для міста. І Бог милував, що за сорок років діяльності цього підрозділу у нас не було жодних спалахів інфекційних захворювань», – каже Неля Ходак.
Проблема Молочної кухні в Івано-Франківську не чужа для депутатів міської ради, оскільки чимало із них – молоді батьки. Як повідомила  депутат Івано-Франківської міської ради Оксана Савчук, минулого року, за ініціативи голови постійної депутатської комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Сергія Стефанка, депутати-«свободівці» вирішили відремонтувати Молочну кухню. Для цієї потреби в бюджеті було закладено 500 тисяч гривень. «Однак нам повідомили, що санепідемслужба заборонила в цьому приміщенні відкривати Молочну кухню, оскільки площа не відповідає державним стандартам, – зауважує Оксана Савчук. – Ми звернулись до дитячої міської лікарні, де нам повідомили, що в місті є декілька десятків сімей (близько 30), які малозабезпечені і потребують виділення їм дитячого харчування. Тому з міського бюджету на потреби цих людей на цей рік було виділено 50 тис. грн. Дитяча лікарня має надавати таким сім’ям дитяче харчування».
На думку депутата Оксани Савчук, молоді батьки, чиї діти потребують харчування з Молочної кухні, мають організувати відповідне звернення для активнішого вирішення проблеми.
Тим часом начальник Івано-Франківського міськрайонного управління держсанепідслужби в Івано-Франківській області Руслан Савчук переконує, що вони готові надати відповідний припис про відкриття цього закладу у випадку здійснення ремонту та заміни обладнання.
«Наскільки я знаю, то мова не йшла про те, що там мала площа приміщення, а більше про дотримання санітарних норм. Ми можемо поставити питання про відновлення роботи Молочної кухні, як тільки нам повідомлять про виконання тих умов, котрі і стали причиною закриття закладу. Я не зацікавлений у тому, щоб вона не працювала», – наголосив Руслан Савчук.
Дмитро ГУСАК

Переглядів: 876 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]