Середа, 24.04.2024, 19:14
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Березень » 20 » СУСПІЛЬСТВО
10:51
СУСПІЛЬСТВО

Мозок реагує на «красу математики»
Згідно з новими дослідженнями, проведеними командою вчених з Лондонського університету, мозок реагує на “математичну красу” таким же чином, як і на музику та мистецтво.
Після вивчення реакції 15 математиків на формули дослідники виявили, що мозок, розпізнаючи рівняння, реагує так само, як і при перегляді художніх творів чи прослуховуванні музики.
“Коли хтось дивиться на формулу, то працює медіальна орбітолобова частина кори головного мозку – та, що активізується і при перегляді творів високого мистецтва чи прослуховуванні музики”, – зазначив професор Семір Зекі, автор дослідження.
Професор Зекі, який є членом Лабораторії нейрохірургії Лондонського університету, додав: “Для багатьох з нас математичні формули здаються важкими і незрозумілими, але для математика рівняння може виступати втіленням краси”.
Один математик повідомив про відчуття задоволення, коли він бачить красиве рівняння. Інший сказав, що перегляд рівнянь був “схожим на прослуховування хорошої  музики або перегляд живопису”.
У рамках дослідження математикам також запропонували скласти рейтинг 60 різних формул, які оцінювали за критеріями: “гарна”, “потворна” чи “не викликає жодних відчуттів”. Відповідно до цього рейтингу найкрасивішою була визнана формула тотожності Ейлера, естетичний рівень якої прирівнювався до одного з монологів Гамлета.

Фінансові пільги ефективно заохочують до здорового способу життя  
Як повідомляє відома британська газета «The Independent», дослідження британських вчених засвідчило, що небагаті курці, яким запропонували 12,5 фунта на тиждень, щоб кинути палити, припиняли цю звичку на три місяці і більше. Показник тих, хто кинув палити, складав 30%, що більш ніж удвічі перевищує середній показник по всій Великобританії.
Команда дослідників з Університету Ньюкасла заявила, що всього за 3 фунти можна змусити більше 50% людей змінити свою поведінку. Люди, швидше за все, готові кинути палити і долучитися до здорового способу життя, якщо їм пропонують невеликі фінансові стимули.
Загалом було проведено 16 досліджень, що стосувались проблем куріння за участі понад 30 000 осіб.
Дослідниця Дебора Арнотт переконана, що підвищення цін на тютюнові вироби шляхом оподаткування є найбільш ефективним способом скорочення кількості курців і може врятувати життя людей. За її словами, підвищення податків є безпрограшним варіантом для уряду – це приносить необхідний прибуток і закликає курців перемогти смертельну залежність.
Переклад з англійської
Андрія Лодина,
студента V курсу факультету міжнародних відносин ПНУ ім. В.Стефаника

 

Переглядів: 550 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]