Четвер, 28.03.2024, 14:17
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Березень » 13 » СУСПІЛЬСТВО
11:22
СУСПІЛЬСТВО
Віртуальний шопінг


Слово «шопоголік» у нашому повсякденному вжитку появилося відносно недавно. Так називають тих людей, котрі не мають контролю над власним гаманцем і обов’язково із будь-якого магазину вийдуть із не завжди потрібними покупками. Для них головне – витратити гроші.


Подеколи, навіть не підозрюючи цього, активні користувачі інтернету також стають заручниками магазинів, котрі функціонують виключно у мережі. Не виходячи із власного дому і навіть не встаючи із дивану такі горе-покупці можуть купити кота в мішку і навіть про це не здогадатися. Скептиків у цьому плані також є достатньо. Вони ж заперечують будь-яку можливість «всліпу» купувати товари через інтернет. «Західний кур’єр» з’ясовував, наскільки сучасні новітні технології впливають на людей і як за допомогою натискання лише однієї клавіші на клавіатурі комп’ютера чи гаджета можна здійснити такі бажані чи деколи не зовсім бажані покупки.
Покупки з дивана
«Як я можу бути впевненою у тому, що мені пришлють якісну річ? Я б ніколи не ризикнула замовити що-небудь через інтернет», – зізнається працівниця звичайного офісу Ольга, не вірячи в можливість покупок через інтернет. Хоча її колеги вже давно користуються такою послугою. Жінка переконана, що найкраще придбати яку-небудь річ тільки тоді, коли можна спробувати її на дотик чи приміряти. Тим часом її колега по роботі Галина постійно замовляє навіть одяг і цілком задоволена: «У мене ексклюзивні речі і ще жодного разу я не пошкодувала, що замовляла їх через інтернет. В наших магазинах чи навіть на базарі таких речей я не бачила», – розповідає задоволена покупками Галина.
Дедалі більше пересічних українців стають заручниками сучасних технологій та готові навіть із дому не виходити. Мовляв, а для чого, якщо через інтернет можна не тільки працювати, але й витрачати зароблені кошти. Психологи відзначають, що значно почастішали випадки соціального захворювання, котре називають одним словом – «шопоголізм». Попри те, що людина звикла без потреби заходити в будь-який найближчий магазин і купувати там що-небудь, тепер це явище поширилося на покупки в мережі. Для цього є чимало «ловушок», здатних спіймати «потрібних» клієнтів. Одним натиском клавіші на клавіатурі ви моментально стаєте власником будь-якого товару. Тим більше, що вам його можуть принести додому. Вигодою у такому плані може бути й те, що ви не будете розраховуватись готівкою.
Незважаючи на те, що в інтернет-мережі використовуються так звані віртуальні гаманці, насправді ж на покупки через інтернет також витрачаються реальні (і аж ніяк не віртуальні!) гроші. Бо на віртуальний рахунок ви мусите перерахувати кошти із реального. І лише невелика перевага інтернет-магазинів – це мінімум потраченого часу на похід до крамниці та на вибір товару. Бо чим більше покупець приглядається до покупок, тим більше сумнівів зароджується у його голові.
Ви замовляли?
Значної популярності в наші дні набрали так звані безкоштовні сервісні доставки, коли вам додому привезуть усе, навіть продукти харчування. Це надзвичайно поширений бізнес, хоча в Івано-Франківську ним користується поки що не надто велика кількість населення. Погодьтеся, що немає нічого кращого, аніж пройтися рядами супермаркету чи базару і на власні очі переконатися у тому, що ви купуєте. Товар потребує ретельного огляду, чого аж ніяк не можна зробити на моніторі комп’ютера. Що вже говорити про свіжість продуктів харчування? Це ще один із недоліків «покупок всліпу» для тих, хто звик довіряти самому собі та власній інтуїції.
«Ми завеземо вам додому ті товари, котрі ви замовите, – говорить миловидна дівчина, пропонуючи послуги своєї новоствореної фірми – продуктового інтернет-магазину. За півгодини такої презентації експрес-доставки дехто вже не витримує і просто відмовляється, але навіть серед невеликого колективу офісних працівників знаходиться бодай один, котрий пошкодує дівчину. «Мені так незручно, що ви потратили стільки часу на мене. Даруйте, але я обов’язково замовлю необхідні для мене продукти на вашому сайті», – відповів на вмовляння дівчини стати клієнтом їхньої фірми один із колег по роботі. Для нього це вже не дивина, адже він звик усе купувати через інтернет. Каже, що за кордоном, куди він мав нагоду з’їздити декілька разів, таке явище дуже поширене. Ти сидиш собі вдома, а тобі все доставляють.
Колега вже декілька років не вистоює черг у банку для того, аби заплатити комунальні послуги. «Це пережиток минулого», – стверджує чоловік і запевняє, що так швидше і зручніше. От тільки одна біда – йому доводиться на роботу поки що ходити не віртуально.
Кому довіряти?
Подивившись якось на перелік продуктів, котрі пропонує інтернет-магазин, вкотре переконався у тому, що ціни там такі ж, як і в звичайному магазині. Крім того, експрес-доставка передбачає одну умову – замовлення як мінімум на суму 50 гривень. А якщо вам необхідно тільки деякі продукти і аж ніяк не на таку суму, то чи не встанете ви із дивана та не підете у звичайнісінький продуктовий магазин біля будинку?
Інтернет-простір рясніє пропозиціями, а шопоголіки тим часом на цю пропозицію клюють. Саме на таких і розрахована така маркетингова система. При покупках у мережі варто пам’ятати, що, як і в реальності, товар потрібно перевірити. Як правило, на кожен «популярний» товар є попит, а тому ті, хто вже встиг до вас скористатися цією послугою, обов’язково пишуть свої коментарі. Тому інформації про вподобану вами річ може бути цілком достатньо, аби ви мали можливість переконатися у доцільності покупки через інтернет. Зрештою, ви завжди можете порівняти «віртуальні» ціни із реальними. Але при цьому не забувайте ще додавати суму за доставку товару.
Як придбати в інтернеті річ із вигодою для себе? Деякими порадами з цього приводу діляться досвідчені інтернет-шопоголіки. Найперше вони радять порівняти ціни в мережі та у звичайних магазинах. При цьому слід переглянути декілька сайтів, котрі пропонують ідентичний товар. У більшості магазинів побутової та комп’ютерної техніки є свої інтернет-сайти, де товари представлені із нижчими цінами, аніж у тих же магазинах. Якщо ви вирішили купувати через інтернет одяг, то вам необхідно дуже точно знати свої розміри. А для новачків у цій справі завжди будуть корисними відгуки про вподобаний товар. І, звичайно, зверніть увагу на вартість доставки.
Володимир БОДАК
Переглядів: 570 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]