П`ятниця, 26.04.2024, 17:44
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 30 » СУСПІЛЬСТВО
10:18
СУСПІЛЬСТВО
Американський посол – до прикарпатського священика…

У рамках Днів США в Україні, котрі масштабно проходили на Прикарпатті, Надзвичайний і Повноважний посол Сполучених Штатів Америки Джон Теффт із приватним візитом навідався у неофіційну столицю Гуцульщини – село Криворівня. Цікаво, що туди його запросив місцевий парох отець Іван Рибарук.

Знайомство пана посла із місцевим парохом відбулося ще у січні. Тоді колектив колядників із Криворівні гастролював столицею України і колядував у американському посольстві.
Милуючись карпатськими краєвидами, пан посол зауважив, що як тільки вийде на заслужений відпочинок, то обов’язково навідається у цей край ще раз, але вже на довший період часу, можливо, навіть з онучкою.
«Загалом ми намагалися не спілкуватися на теми економі-ки та видобутку сланцевого газу, які у ті дні обговорювалися в Івано-Франківську, – розповідає про візит посла у Криворівню місцевий парох отець Іван Рибарук. – Більше торкалися питань співпраці у галузі туризму, зокрема співпраці гірських регіонів Аппалачі – Карпати».
Кульмінацією візиту пана посла та його дружини Мар’яни у Криворівню стала зустріч із живою легендою села, сільським мудрецем Теодозією Плиткою-Сорохан. Місцеві називають її просто Одосія. Зараз жінці 92 роки, але до неї йдуть за порадами усі – від малого до старого. 11 років жінка відбула на Колимі, боролася проти закриття місцевої церкви. Згодом стала автором трьох книжок. Також подружжя Теффтів від-відало місцеву церкву Різдва Пресвятої Богородиці, літературно-меморіальний музей Івана Франка, хату-гражду, в якій знімався фільм «Тіні забутих предків». У подарунок на згадку про візит до Криворівні Джон Теффт отримав збірник ікон Параски Плитки-Горицвіт та ікону Матері Божої Криворі-внянської.
Найбільше Джона Теффта вразили людяність і сердечна доброта мешканців села, а також збереження давніх карпатських традицій та звичаїв.
«Поважні гості відзначили, що Криворівня їх заворожила. З іншого боку, і нас дуже вразило те, наскільки стриманим і по-доброму гуманним виявився пан посол та його дружина. До речі, наше село співпрацює у творчому плані із Сполученими Штатами вже не перший рік. Колядники з Криворівні чотири рази виступали у Нью-Йорку. Ми першими туди поїхали, ми відкрили Америку», – зауважує отець Іван Рибарук.

Мар’ян ПАСТУЩИН

Переглядів: 766 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]