П`ятниця, 19.04.2024, 15:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 30 » СУСПІЛЬСТВО
10:16
СУСПІЛЬСТВО
Ювілей древнього міста

Тлумач відзначив 800-річчя із часу першої письмової згадки. З цієї нагоди у місті відбулося чимало святкових заходів.

Але одним днем тут вирішили не обходитися, тому міська та районна влада запевнили, що це був лише перший етап святкування. Загалом же тлумачани відзначатимуть ювілей і під час Дня незалежності. Тут відбудеться вже традиційний фестиваль «Свято меду та короваю з нового врожаю» та обласний фестиваль «Смачний спас», а у вересні у районному центрі відбудеться фестиваль «Покутські джерела».
Мешканців цього покутського містечка недільного дня чекало чимало сюрпризів. Урочистості розпочалися із ходи центральною частиною міста та покладання квітів до пам’ятників. Урочиста частина відбулася у супроводі рясного дощу. Кажуть, що то на добробут та достаток міста.
Прапор, герб та символ влади міського голови – колар освятили митрополити Володимир Війтишин (УГКЦ) та Андрій (УАПЦ). Заступник голови ОДА Василь Брус та перший заступник голови облради Олександр Левицький вручили грамоти отцям-деканам та теперішньому і колишнім керманичам Тлумача. Міський голова Володимир Корженьовський ще й отримав орден князя Володимира Великого.
Як повідомив присутній на святкуванні Дня міста народний депутат України Володимир Шкварилюк, за дивним збігом обставин, ще за тиждень до 800-літнього ювілею Тлумача на казначейському рахунку було рівно 800 тисяч гривень. Зрештою, для відзначення цієї дати тлумачанам виділили 3 мільйони гривень. Ще чотири мільйони гривень із держбюджету мають надійти найближчим часом. Ці кошти будуть спрямовані для побудови у Тлумачі сучасного спортивного комплексу.
Попри це у місті є також чимало інших проблемних питань, на котрих наголосили представники влади. Зокрема, перший заступник голови обласної ради Олександр Левицький запевнив мешканців міста, що обласна рада сприятиме облагородженню міського озера та міського парку. Нагадаємо, що напередодні святкування депутатський корпус обласної ради погодив виділення 51 тисячі гривень для відновлення вуличного освітлення у районному центрі. У Народному домі відбулося урочисте спецпогашення ювілейного конверта.
Протягом цілого дня у місті не вщухали співи, танці та народні гуляння, котрі закінчилися виступом гуртів «Дзвони» та «Козак system».
Попри традиційну програму святкових заходів  з нагоди Дня міста у Тлумач навідалося декілька десятків байкерів, котрі привернули до себе увагу молоді гучним ревінням моторів. Подивитися на залізних коней, а також прокататися за спиною справжнього байкера було чимало охочих. Колона залізних коней, котру очолив найвідоміший байкер міста, секретар Тлумацької міської ради Володимир Салітра, проїхалася вулицями міста. Сімейним підрядом на шикарному байку, оформленому «під джинс», прибули байкери із Запоріжжя – Бібліотекар із дружиною. Сам Бібліотекар (Олександр) зізнається, що любить книжки. А у кофрі його мотоцикла завжди знайдеться щось цікаве для читання.
Потішили своїх вболівальників цього дня і місцеві футболісти, здобувши перемогу у матчі із командою із Калуша.
Володимир БОДАК

Переглядів: 638 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]