Субота, 20.04.2024, 01:36
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 23 » СУСПІЛЬСТВО
10:10
СУСПІЛЬСТВО
Що нам «небесна канцелярія» готує?

Зненацька засипана снігом Україна наприкінці березня, раптовий перехід «із чобіт на босоніжки» та ікона, що мироточить у Маняві, провокують у пересічних мешканців Прикарпаття неоднозначні думки: а що далі? Чому стаються такі примхи природи і чого слід очікувати?


Чому мироточить ікона  
Навчені гірким досвідом п’ятирічної давнини, побожні прикарпатці з острахом припадають перед іконою Матері Божої у Манявському скиту і благають відвернути будь-яке лихо, котре може статися. Минулого разу ця ікона почала мироточити у січні 2008 року. Це стало знаком того, що у липні того ж року була повінь. Тепер ікона знову «плаче» ще від свята Стрітення минулого року. Але люди й досі перебувають у страху.
Хтось називає це явище надприродним чудом, для декого такі явища на іконах не мають зовсім ніякого значення. Хоча й насторожено спостерігають за погодою, мовляв, а раптом це якесь попередження про можливе стихійне явище. Архієпископ Івано-Франківський і Галицький УПЦ КП Іоасаф не називає це якимсь надприродним чудом, а просто знаком Божим. Цей знак дається лише для того, аби люди навернулися до істинної віри.
«Коли мироточить та чи інша ікона, це не є надприродним чудом. Матір Божа появляється на землі, щоби укріплювати віру людей. Також вона застерігає людство і просить до навернення до християнства», – наголошує владика Іоасаф. Втім, владика Іоасаф економічні та політичні явища називає також стихією. Окрім цього, він звертає увагу на ті процеси, котрі відбуваються у суспільстві. Проявами суспільної стихії архієпископ називає антихристиянські закони про запровадження біометричних паспортів та можливе узаконення одностатевих шлюбів, а також відвернення від Церкви великої кількості простих людей. «Проблема людства полягає в тому, що воно хоче жити своїм законом, а не хоче сприймати Бога як законодавця. Небо не може бути осторонь, а тому Господь і посилає попередження людству у вигляді повені, кризи», – продовжує владика. Тепер щодня о 7 ранку в Манявському скиту відправляється Акафіст до Пресвятої Богородиці. Усі охочі мають можливість відвідати такі ранкові Богослужіння.

Літо триватиме довше
Народні прикмети ще ніколи людей не підводили. Навіть працівники гідрометцентру запевняють, що природа ніколи не підводить. Тварини та рослини завжди правильно реагують на зміну погоди. Зрештою, так само й реагують деякі люди, в кого болять суглоби чи «крутить ноги».
Якої погоди чекати від природи цього літа, ми дізнавалися безпосередньо в обласному гідрометцентрі. Аномальна для людського сприйняття погода зробила свої корективи. А тому в гідрометцентрі переконують, що такі кліматичні зміни, швидше за все, приживуться на нашій території. Тепер літо триватиме протягом трьох місяців тільки у календарі. Насправді ж тепла погода у вересні, за словами керівника Івано-Франківського обласного центру з гідрометеорології Володимира Фриговича, стане звичним явищем.
«Термін літнього періоду збільшується. Спостерігаючи за погодою впродовж останніх 10-15 років, ми переконуємося, що такі явища спровоковані так званим глобальним потеплінням. А тому тепер варто очікувати, що традиційно осінній місяць вересень буде значно теплішим, а літо триватиме довше», – каже Володимир Фригович.
Цьогоріч не очікується якихось надзвичайних стихійних погодних явищ. Навіть ті посушливі весняні дні, котрі ми вже пережили, у гідрометцентрі вважають нормою, так само, як і період гроз наприкінці травня та у червні. «Зараз ми очікуємо грозових явищ, котрі притаманні для нашої області наприкінці травня – на початку червня. На жаль, бачимо, що дощі є, але не такі, як би ми хотіли», – наголошує пан Фригович.
Прикарпаття – від природи найбільш насичений вологістю регіон. Якщо столиця України – серце, то Прикарпаття жартома називають сечовим міхуром. Це не дивно, адже маємо понад 4 тисячі річок.
Глобальне потепління у гідрометцентрі відносять до позитиву. Відзначають, що у зв’язку з цим збільшується врожайність зернових за рахунок підвищення температурного режиму сільськогосподарських угідь. Клімат змінюється у теплішу сторону.
Працівники гідрометцентру погоджуються з тим, що погода цьогоріч поспішає жити. У середині травня ми спостерігаємо явища, притаманні другій половині червня. Вже цвіте акація і починає цвісти липа. Тепер так буде завжди, переконують метеорологи. «Завдяки температурному режиму літо почалося вже давно. Це невідворотне явище. Загалом зміна клімату, яка впливає на економіку та сільське господарство, тяжіє більше вже до півдня України», – зазначає керівник обласного гідрометцентру.
Людям нема чого боятися таких погодних примх. Це, можливо, навіть покращить урожайність. Були такі роки, коли була надто висока вологість і не було чим дихати.
Довготривалих прогнозів погоди тут не дають, кажуть, що це реально зробити максимум на місяць наперед. Не відкидають метеорологи і можливостей попередження про стихійні явища, якими є надприродні чуда. «Ми всі живемо під Богом. Хочемо ми того чи не хочемо, а служба погоди орієнтується на наукові фактори дослідження. Ми констатуємо фактичну погоду. Наперед змоделювати стихійні явища ми не можемо. Погода – важливий фактор. Це і військова стратегія, і урожайність. А коли людина втручається у погодні явища – це обертається плачевно», – наголошує головний метеоролог Прикарпаття.
Зрештою, дивні прояви у вигляді Богородиці чи ікони, що плачуть – усе це тільки знаки, котрі людина розгадати неспроможна. І вони не є визначальними у створенні прогнозу погоди. А тому вірити у такі попередження з Неба, чи ні – індивідуальна справа кожного.
Володимир БОДАК

Як ви плануєте провести літню відпустку?
Ігор, водій:
– Відпустки просто не буде – дружина має народжувати, гроші потрібні дуже, тому я працюватиму замість напарника під час його відпустки. А колись діти виростуть – тоді і відпочинемо, може…
Оксана, підприємець:
– Цього року у нас сім’я поділиться: донька-восьмикласниця поїде до моєї сестри в Америку – на літо, син-студент на море з друзями, а ми з чоловіком – на два тижні у гори. Разом – не мало не багато – близько чотирьох тисяч умовних одиниць потратимо. Та чого не зробиш задля рідних дітей!
Валерія, студентка:
– На літніх канікулах їду на практику від учбового закладу, у курортну зону. Поєднаю, так би мовити, приємне з корисним. Все разом - і практика, і відпочинок,  плюс майже жодних видатків – тільки заплатити за проїзд приблизно триста гривень. А проживання і їжа безкоштовно, як і (сміється) море, сонце і цілюще повітря!!!
Вадим, викладач:
– Ми відпочиватимемо місяць у селі у моєї родини. Гірське повітря, річка, бринза, свіже молоко, ягоди… Що ще потрібно дітям? А добре дітям – добре і нам. Тому що на мою зарплату і з малими дітьми на море не виходить. А так ще й зекономимо.
Іван Петрович, пенсіонер:
– Моя відпустка – це дача. Слава Богу, що ходжу ногами і можу добиратись туди кожного погожого дня. Це і відпочинок, і зарядка, і підмога до скромного сімейного пенсійного бюджету. Я і замолоду не їздив по курортах, то де вже мені тепер, та й на які гроші? Нехай вже панове депутати на острови літають, вони, зрештою, слуги народу, їм треба  набиратись сили, щоб добре «служити».
Опитував Тарас ЯКОВИН
Переглядів: 946 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]