П`ятниця, 29.03.2024, 11:44
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Травень » 26 » СУСПІЛЬСТВО
11:55
СУСПІЛЬСТВО
«Свобода» хоче референдум щодо непродажу землі

Минулої неділі в приміщенні Івано-Франківського народного дому «Просвіта» відбулися збори громадян України з метою ініціювання проведення всеукраїнського референдуму щодо недопущення продажу земель сільськогосподарського призначення та ухвалення нового Закону України «Про землю». Ініціатори зборів – партійні активісти ВО «Свобода».


У роботі зборів, на які зареєст-рувалися майже  270 осіб, крім депутатів обласної та міської ради, взяв участь голова облради Олександр Сич. Лідер прикарпатських «свободівців» зазначив, що проведення земельної реформи неможливе через відсутність належної документації на землю.
«Інвентаризація та оцінка землі, що останнього разу відбувалася у середині 80-х років – це свідчення повного хаосу. Віддати землю у приватизацію в ситуації цього безладу – те саме, що на початку 90-х років, коли віддали під приватизацію заводи, фабрики тощо, – наголосив він. – Не видано документи на землю, не розмежовано землі комунальні й державні, не поновлено Генеральні плани…»
Щоби врегулювати ці питання в нашій області, за словами О.Сича, потрібно 700 млн. гривень, а Івано-Франківщина при річному бюджеті у 2 млрд. гривень таких коштів не має і не матиме. «Навіть якби було організовано ідеальну земельну реформу чи приватизацію землі, постає інше запитання: хто сьогодні з українців може купити землю? Хіба що сусід сусідові може відступити сотку-дві. Основний масив землі візьмуть не українці. Селяни ж та фермери опиняться на межі абсолютного злидарства», – наголосив пан Сич.
«Свободівець» Василь Попович, член постійної комісії облради з питань розвитку села, аграрної політики, використання земель та регулювання земельних відносин, у своїй доповіді розкрив основні ризики впровадження ринку землі. «Продаж землі – це, по суті, втрата національної незалежності України, – заявив він. – За новим проектом закону «Про продаж землі» орендар має первинне право на купівлю землі, яка ним орендується».
Найбільшими орендарями землі в Україні є декілька великих латифундистів-орендаторів, які в першу чергу претендуватимуть на купівлю українських земель. За словами В.Поповича, 430 тис. га орендує Олег Бахматюк; 330 тис. га – Стівен Дженнінгс ("Ренесанс Груп"); 225 тис. га – Рінат Ахметов ("Метінвест", СКМ); 200 тис. га – син Леоніда Кравчука Олександр Кравчук ("Нафком-Агро"); 180 тис. га – Юрій Косюк ("Миронівський Хлібопродукт"); 166 тис. га – Віктор Іванчук, Валерій Коротков ("Астарта-Київ"); 158 тис. га – Іван Гута ("Мрія Агрохолдинг"). «У цьому списку люди, які зосередили у своїх руках економіку країни. А тепер вони просто хочуть купити всю українську державу. Тому українці повинні захистити себе і майбутнє своїх дітей і не дати «розбазарити» олігархам і їхнім політичним найманцям святу українську прадідівську землю», – наголосив пан Попович.
Збори затвердили питання, яке пропонується винести на всеукраїнський референдум: «Чи схвалюєте (приймаєте) Ви Закон України «Про землю», проект якого опублікований в газеті Всеукраїнського об'єднання «Свобода» за 12-18 травня, котрим,  зокрема, передбачено заборону продажу земель сільськогосподарського призначення, у тому числі іноземцям?», та обрано ініціативну групу з підготовки до проведення Всеукраїнського референдуму, що збиратиме підписи громадян.
Переглядів: 880 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]