Четвер, 25.04.2024, 02:40
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 21 » СПОРТКУР’ЄР
13:20
СПОРТКУР’ЄР
Кубок світу в Буковелі

На Прикарпатті зібралися кращі літаючі лижники з усієї планети

Цієї суботи у Буковелі  відбудеться завер шальний етап Кубка світу-2013 з фристайлу (лижна акробатика). Участь в змаганнях, рівних яким на Івано-Франківщині ще не було, візьмуть усі найсильніші літаючі лижники планети. Виступи на українському курорті для них будуть водночас останньою репетицією перед чемпіонатом світу в Осло. Він стартує на початку березня.

Кубок світу – щорічний турнір, що триває впродовж двох-трьох місяців і включає у себе низку стартів в різних частинах світу. Цього разу програма змагань включала в себе сім етапів. Розпочався турнір 5 січня в китайському Чанчуні. Звідти спортсмени перемістилися до Канади, а згодом відбули три етапи у США. Минулого тижня учасники протестували майбутні олімпійські об’єкти в російському Сочі. Нині ж вони знайомляться з українським Буковелем.
На одній з трас курорту зведено трамплін для стрибків. Для тренувань спортсменам відведено три дні. Офіційні старти заплановані на суботу, 23 лютого. Починаючи з 14.40 усі охочі можуть стати свідками кваліфікації. Фінальні стрибки за участю восьми кращих (як жінок, так і чоловіків) відбуватимуться з 19.00 до 20.00. Все розписано по хвилинах, адже з Буковелю вестиметься пряма телетрансляція (УТ-1 та Євроспорт-2).
Для тих, хто забажає спостерігати за стартами безпосередньо біля місця їх проведення, організатори облаштували стаціонарну трибуну на майже 1 000 місць. Господарі сподіваються провести змагання на належному рівні з тим, щоб і надалі залишатися в календарі міжнародної федерації лижного спорту (FIS). До речі, на підготовку турніру Україна витратила 2,8 мільйона гривень.
Нагадаємо, з 2006 по 2011 рік Буковель проводив міжнародні змагання з гірськолижного спорту, що мали статус відкритого чемпіонату країни. В окремі сезони тут також змагалися сноубордисти. Починаючи з 2010 року, курорт тричі поспіль приймав етапи Кубка Європи з фристайлу (лижна акробатика). І от нарешті до Буковелю з’їхалися спортсмени світового рівня.
В поточному Кубку світу представлені спортсмени 12-ти держав. До Буковелю прибудуть атлети з десяти країн (за винятком Росії та Аргентини). Найбільше спортсменів заявили господарі, а також збірні США, Білорусі, Канади і Казахстану.
В загальному заліку Кубка світу-2013 лідирують китайці: Цзя Цзунян – у чоловіків і Сюй Ментао – у жінок. Остання вже є недосяжною для суперниць. Її перевага над найближчим переслідувачем складає понад 250 балів, в той час як перемога на кожному етапі оцінюється сотнею очок. У чоловіків фора лідера складає 93 пункти. Відіграти її можна лише теоретично.
А от за решту призових місць боротьба триває. На жаль, у ній не беруть участі українці, хоч фристайл і є однією з найсильніших для нас лижних дисциплін. Найкращий серед чоловіків – миколаївець Олександр Абраменко – лише 14-й. Найкраща серед жінок – наша землячка Надія Діденко – дев’ята.
26-річна франківчанка, за плечима якої дві Олімпіади, могла розраховувати на більше. Однак минулої неділі у Сочі фінішувала на незвично низькій для себе 15-й позиції (на попередніх етапах вона стабільно посідала 6-8 місця). Діденко вперше пропустила вперед свою тезку і землячку – 17-річну Надію Мохнацьку, котра дебютує у турнірі. Наразі найвищим результатом юної спортсменки у Кубку світу є 11-та сходинка. Діденко в своїй кар’єрі тричі фінішувала четвертою. Востаннє – торік в Австрії.

Відзначимо, що саме Діденко перемогла на етапі Кубка Європи-2012 в Буковелі. У чоловіків тоді відзначився Сергій Лисянський. 27-річний спортсмен, який мешкає в Івано-Франківську і тренується в Олександра Пічугіна (як і Діденко з Мохнацькою), також підкорюватиме схили відомого курорту.

Сторінку підготував Володимир ГОРОЩАК

Переглядів: 678 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]