Четвер, 28.03.2024, 16:32
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Вересень » 11 » СПОРТ
09:37
СПОРТ

У погоні за «золотом»
Христина Стуй вдруге друга на чемпіонаті Європи
На недавньому чемпіонаті Європи з легкої атлетики, що проходив у Цюріху, наша землячка Христина Стуй поповнила свою багату колекцію черговою нагородою. Разом з партнерками по збірній вона фінішувала другою в новій для себе дисципліні - естафеті 4 по 400 метрів.
Як відомо, Христина раніше спеціалізувалася на коротких дистанціях 100 та 200 м. Саме вони принесли їй «бронзові» нагороди Олімпіади-2012 в Лондоні та чемпіонату світу-2011 у Тегу (в обох випадках в складі естафетної команди 4 х 100 метрів), а також «срібло» чемпіонату Європи-2012 у Хельсінкі. В останньому випадку Стуй відзначилася в індивідуальному бігу на 200 метрів.
Цієї зими Христина несподівано для багатьох спробувала свої сили на 400-метрівці. «На офіційних стартах ми повинні на високому рівні проходити три раунди по 200 метрів. Функціонально це дуже непросто. Взимку я виступала на вдвічі довшій дистанції з єдиною метою – до старту літнього сезону підтягти швидкісну витривалість…»
Втім, по завершенні зимового циклу Стуй зі своїм тренером Сергієм Басенком помітила, що після наполегливої роботи над швидкісною витривалістю у неї «притупилася» швидкість. Христині ніяк не вдавалось пройти 200 метрів швидше позначки 23,20 сек. (особистий рекорд спортсменки - 22,66). Такого результату на чемпіонаті Європи вистачило б для виходу у фінал, однак про медалі навіть не варто було мріяти.
На початку літа спортсменка та її тренер вирішили стартувати у чемпіонаті України (тут проводився відбір на континентальну першість) на дистанції 400 метрів. Стуй виграла старти з результатом 51,58 сек. На той момент у Європі лише чотири спортсменки мали кращі показники.
В естафеті 4 х 400 метрів Стуй дебютувала у червні на командному чімпіонаті континенту. Там «жовто-сині» вибороли «золото». Близькими до перемоги вони були і в Цюріху. Однак на самому фініші нашу команду у складі Наталії Пигиди, Христини Стуй, Анни Рижикової та Ольги Земляк випередили британки. У фіналі наші дівчата показали свій найкращий результат в сезоні (3.24,32 хв). Чемпіонкам вони поступилися усього 0,05 секунди!
Українські дівчата виступали з вплетеними у волосся синьо-жовтими стрічками. А Христина Стуй ще й зробила патріотичний манікюр. До речі, на своїй сторінці у Facebook НОК України висловив окрему вдячність івано-франківській спортсменці за вигук «Слава Україні!», який завдяки прямій телетрансляції прозвучав на весь світ.
Коли ми тільки-но розпочали співпрацю з Сергієм Басенком, я на тренуваннях бігала відрізки по 300 метрів. Ще тоді тренер постійно казав, що за мною «плаче» 400-метрівка, - розповідає спортсменка. - Він бачив, що у мене вроджена техніка для бігу саме на цій дистанції. Коли ми тренували короткий спринт, він мусив ламати мою природну техніку під відповідні стандарти. Та я і сама відчуваю, що 400 метрів – це моя стихія».
Втім, на якій дистанції вболівальники побачать Христину Стуй у наступному, передолімпійському сезоні, наразі невідомо. Спортсменка та її тренер будуть зважувати всі «за» і «проти».
Слід зауважити, що Христина Стуй ще два роки тому першою з представників «королеви спорту» Прикарпаття зібрала нагороди усіх найбільших змагань – Олімпіади, чемпіонатів світу та Європи. Наразі в її активі два «срібла» і дві «бронзи». Бракує лише «золота»…
«Золота» медаль континентальної першості є в активі Євгена Аржанова. В далекому 1971 році уродженець Калуша випередив усіх на дистанції 800 метрів. Наступного року наш земляк мав усі шанси для перемоги на Олімпійських іграх у Мюнхені, та зарано повірив в успіх, скинув швидкість і дозволив одному з суперників обійти себе. Можна не сумніватися, що рекордсмен СРСР Аржанов досяг би успіху й на світових чемпіонатах, якби ті проводилися у часі його кар’єри. Вони ж стартували лише у 1980-х… Зазначимо, що Євген також двічі став чемпіоном Європи у приміщенні (1970-71 рр.).
Аналогічного успіху у 1998 році досяг франківський спринтер Сергій Осович. Під склепінням… велодрому в іспанській Валенсії він був першим на 200-метрівці. Сергій також входив до складу естафетної четвірки на дистанції 4 х 100 метрів, яка була близька до п’єдесталу на Олімпіаді-1996 в Атланті. Однак наші спортсмени фінішували четвертими.  
Місце серед призерів чемпіонатів Європи у 1994 році виборов Роман Вірастюк. Два десятиліття тому у Хельсінкі українці окупували весь п’єдестал пошани у штовханні ядра. Роман посів третю сходинку. На світових першостях і Олімпіадах його найвищим досягненням була шоста позиція.

 

Переглядів: 604 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]