П`ятниця, 26.04.2024, 22:49
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Березень » 7 » СПОРТ
11:11
СПОРТ
За честь держави
Хто з прикарпатців захищає нині кольори національних збірних?

На початку кожного року Мінмолодьспорту затверджує склади збірних команд України з видів спорту. Це доволі місткий документ, який нараховує тисячі прізвищ. У ньому представлені не тільки відомі спортсмени, але й найближчий резерв «жовто-синіх». Ми вирішили проаналізувати, наскільки часто зустрічаються поміж ними імена вихованців прикарпатських спортшкіл.

З-поміж чотирьох десятків олімпійських дисциплін наші земляки представлені лише у дев’яти. Загалом – майже 30 спортсменів. Мовимо винятково про основні склади, оскільки разом з кандидатами та резервом (молодь, юнаки та юніори) їх набагато більше. Потрібно зважити на специфіку формування списків. В багатьох дисциплінах до них включають усіх призерів національного чемпіонату. Зрозуміло, що в престижних міжнародних змаганнях країну здебільшого представляють «перші номери».
Найбільше прикарпатських «збірників» виявилося серед борців вільного стилю – одразу дванадцять (семеро чоловіків і п’ять жінок). Фактично кожен п’ятий борець у національній команді є вихідцем з Прикарпаття! В окремих вагових категоріях земляки конкурують за першість між собою.
Найближчі змагання у борців вільного стилю заплановані на середину березня – Кубок світу. Чоловіки змагатимуться в Лос-Анжелесі, жінки – у Токіо. В складі чоловічої команди за океан вирушать вихованці калуської борцівської школи – заслужений майстер спорту, срібний призер ХХІХ Олімпійських ігор 32-річний Василь Федоришин та поки що мало відомий широкому загалу 21-річний майстер спорту Іван Петрів. У жінок змагатиметься 19-річна Ілона Семків з Долини.
В інших борцівських дисциплінах прикарпатці не представлені. Щоправда, в переліку збірників-дзюдоїстів все ще зустрічаємо Романа Гонтюка. Втім, останні виступи дворазового призера Олімпійських ігор датовані 2012 роком. Минулого року уродженець Надвірної фактично перейшов на тренерську роботу, очоливши юніорську збірну (до 21 року), з якою восени виборов «бронзу» чемпіонату світу.
Здали свої позиції боксери-чоловіки. На стику століть Івано-Франківщина в чемпіонаті України брала першість у медальному заліку. Нині ж, попри те, що турнір проходив на Прикарпатті (грудень 2013-го), ніхто не зумів піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу. До збірної включено двох фіналістів змагань – Арсена Різуна і Степана Стефанишина. В жіночій збірній наших теж двоє.
П’ятьма спортсменами представлені прикарпатці у легкоатлетичній збірній. Переважають серед них порівняно нові імена. Наймолодшому – молотобійцю Володимиру Мисливчуку – ще немає й 18-ти. Найбільш відомою з-поміж «наших» є призерка Олімпійських ігор, заслужений майстер спорту спринтерка Христина Стуй. Торік помітного прогресу досягла штовхальниця ядра Галина Облещук. Цими вихідними 25-річна спортсменка захищатиме честь країни на чемпіонаті світу в приміщенні (Сопот, Польща).
У деяких дисциплінах Івано-Франківщина втратила своє представництво в національних збірних. Як-от у спортивній гімнастиці чи плаванні. В деяких, навпаки, почала відігравати помітну роль. Тріумфальним виявився 2013 рік для веслувальників. 20-річна франківчанка Наталія Жилюк у дуеті з полтавчанкою Дарією Мотовою вибороли «бронзу» чемпіонату Європи з веслування на каное-двійці на дистанції 500 м (Португалія).
Партнери Жилюк з франківського СК «Альбатрос» Михайло Мандзюк і Людмила Лузан спершу стали чемпіонами континенту, а згодом здобули бронзові нагороди чемпіонату світу серед юніорів.
Представлені прикарпатці і в збірних з ігрових видів спорту. Кольори жіночої збірної з футболу вже тривалий час захищає вихованка івано-франківської ДЮСШ-3 Оксана Яковишин. Розпочавши минулий сезон у складі калуського «Нафтохіміка», вона згодом повернулася до складу російського клубу «Росіяночка», з яким має чинний контракт.
До складу гандбольної збірної вперше включено вихованку городенківської ДЮСШ Тамару Смбатян. Талановита спортсменка, яка захищає кольори львівської «Галичанки», лише в цьому місяці відсвяткує своє повноліття.
Є наші дівчата й у волейбольній команді. Проте вони «приписані» до тих регіонів, де базуються їхні клуби: уродженка Микуличина Надія Кодола (дівоче прізвище – Косило) та вихованка галицької ДЮСШ Тетяна Хилюк (Мандражеєв) виступають у складі найсильнішої команди країни – южненського «Хіміка» (Одещина).
Добірку підготував Володимир ГОРОЩАК
Переглядів: 608 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]