Субота, 20.04.2024, 15:31
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 28 » СОЦІУМ
11:18
СОЦІУМ
Біометричні паспорти
Міська міграційна служба роз’яснює, що це таке


6 грудня 2012 року набрав чинності Закон України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Відповідно до цього закону в Україні розпочато процес поступового впровадження документів, що міститимуть безконтактний електронний носій із біометричними даними власника документа.

Оформлення і видачу паспорта громадянина України здійснює розпорядник Єдиного державного демографічного реєстру  –  територіальний підрозділ Державної міграційної служби України. Такі підрозділи, які громадяни  часто називають «паспортними столами», створені і функціонують у кожному райцентрі Івано-Франківської області, а також в Івано-Франківську.
Для того, щоб розпочати оформлення та видачу громадянам біометричних документів, необхідно завершити роботи з розробки та затвердження підзаконних актів (стосовно технічних описів документів,  порядку їх оформлення та видачі), а також забезпечити технічні умови для фотографування громадян та внесення даних до відомчої інформаційної системи у всіх підрозділах ДМС України, які видаватимуть такі документи, – повідомили «ЗК» в Івано-Франківському міськвідділі УДМС України в області.
Відразу після завершення підготовчих заходів буде визначено дату, з якої територіальні підрозділи почнуть приймати заяви на оформлення біометричних документів. Громадяни матимуть можливість дізнатися про це через повідомлення у засобах масової інформації, а також безпосередньо при зверненні до територіального підрозділу міграційної служби.
Відповідно до прийнятого закону вперше паспорт громадянина України нового зразка буде видаватися так само безкоштовно, як це відбувається сьогодні. Натомість вартість бланків біометричних документів, які видаватимуться в інших випадках, буде визначена після того, як урядом будуть затверджені  технічні описи таких документів та проведені заходи щодо закупівлі таких бланків відповідно до чинного законодавства.
Передбачено, що паспорт громадянина України нового зразка матиме форму пластикової картки із безконтактним електронним носієм інформації. У паспорт громадянина України вноситиметься така інформація: назва держави; назва документа; прізвище, ім’я особи; стать; громадянство; дата народження; унікальний номер запису в реєстрі; номер документа; дата закінчення терміну дії документа; дата видачі документа; уповноважений суб’єкт, що видав документ; місце народження; реквiзити документiв, виданих особi, оцифроване фото особи; оцифрований підпис.
Паспорт громадянина України нового зразка матиме форму пластикової картки із безконтактним електронним носієм інформації.
 Інформація біометричних паспортів вноситиметься до Єдиного державного демографічного реєстру – електронної інформаційно-телекомунікаційної системи, призначеної для зберігання, обробки, використання інформації про громадянина держави. Також, відповідно до закону, така інформація є конфіденційною, а її нерозголошення гарантується державою, – підкреслюють фахівці Івано-Франківського міськвідділу УДМС України в області.
У міськвідділі міграційної служби звертають увагу на те, що згідно з чинним законодавством паспорт громадянина України, який видається сьогодні підрозділами ДМС України (тобто такий, який не містить інформації про біометричні дані власника), має необмежений строк дії, а тому навіть після впровадження паспортів нового зразка такі паспорти залишаться чинними. Змінювати їх на біометричні – це право, але не обов'язок кожного громадянина України.
Стосовно паспорта громадянина України для виїзду за кордон, то, як відомо, сьогодні він видається терміном на 10 років (кінцева дата дії зазначена у паспорті). Законодавством передбачено, що і після впровадження документів нового зразка закордонний паспорт, який був виданий раніше, буде чинним до зазначеної кінцевої дати дії. Громадяни зможуть вільно перетинати кордон з такими паспортами, отримувати у них візи тощо. Разом з цим при бажанні громадянин зможе обміняти цей паспорт на паспорт нового зразка, звернувшись до підрозділу ДМС України. Паспорти для виїзду за кордон й надалі виготовлятимуть у формі книжечки, одна зі сторінок якої так само міститиме електронний носій інформації.
Варто особливо наголосити на тому, що положення Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» жодним чином не суперечать нормам статті 35 Конституції України, які гарантують кожній людині  і громадянину право на свободу світогляду і віросповідання. Закон передбачає можливість відмовитися від біометричного паспорта, якщо мати його не дозволяють релігійні переконання громадянина.
Таке право громадяни реалізовуватимуть шляхом подачі заяви до відповідного центрального органу виконавчої влади про відмову від отримання документа, що містить безконтактний електронний носій, або від внесення інформації до такого носія. В цьому випадку особі в порядку і строки, встановлені Кабінетом Міністрів України, видається відповідний документ, який не містить безконтактного електронного носія, або задовольняється заява про відмову від внесення інформації до такого носія.

Переглядів: 684 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]