Четвер, 25.04.2024, 16:48
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Вересень » 7 » Синдром похмілля
23:35
Синдром похмілля
Добре вміти пити, а ще краще – не пити
Є свято чи нема, проблема нездоров’я після випитого залишається актуальною у більшості навіть цілком адекватних людей. Як не дивно, але досліджень науковців на цю пікантну тему недостатньо, хоча у багатьох друкованих виданнях та Інтернеті чимало реклами «ефективних засобів від похмілля».
У різні часи у різних народів були цікаві способи порятунку від ранішнього жаху. Наприклад, римляни рятувалися совиними яйцями – вони вірили, що саме цей продукт є панацеєю від похмілля. У Англії іноді прикладали до голови зелених (це було обов'язковою умовою) жаб.
У 19-му столітті шанувальники гулянок знали, що позбутися від симптомів похмілля можна, додавши в чашу теплого молока чайну ложку сажі. Проте науково доведено одне: алкоголь дає відчуття щастя, а похмілля виникає внаслідок дії ацетальдегіду – токсичної речовини, на яку алкоголь перетворюється в організмі, що призводить до виникнення пульсуючого головного болю, нудоти, а іноді й блювоти. Похмілля зменшується в міру того, як ацетальдегід розкладається на менш токсичні елементи.
Наука наукою, а люди стверджують, що від таких знань їм не стає легше після бурхливого застілля. Чи є ліки від похмілля? Не хочеться нікого розчаровувати, та вчені дійшли висновку, що жоден із лікарських засобів і харчових добавок не є достатньо ефективним, щоб запобігти симптомам чи полегшити  похмілля.
«Лише відмова або помірне вживання алкогольних напоїв є реальним засобом профілактики похмілля. Якщо ж воно саме в розквіті, то залишається лише дозволити організму відновитися самотужки та гарненько засвоїти урок, який дала вам природа», – вважають учені.
Під помірним споживанням алкоголю зазвичай мають на увазі 8-9 грамів спирту на день для жінки та не більш ніж 16-18 для чоловіка. Для прикладу: в 100 грамах пива – 3,6 грама спирту, а в 100 грамах горілки чи рому – 38-42.
Звернувшись до народної медицини, взявши до уваги досвід бувалих випивох, опираючись на результати студій науковців, спробуємо встановити рейтинг найдієвіших засобів від похмілля. Отож, на останньому щаблі – кава. Рятуватись нею небажано, бо вона, як і алкоголь, сечогінна і призводить до зневоднення організму. В народі кажуть, що клин клином вибивають. У декотрих п’яниць цей рецепт залишається найактуальнішим. Якщо вирішите похмелитися, пам’ятайте, що це лише послабить симптоми виведення алкоголю з організму та може стати причиною появи у суспільстві ще одного потенційного алкоголіка. Тому пиво зранку аж ніяк не рекомендоване.
Більш корисною буде жирна їжа, яка зумовить викид гормонів, що  уповільнюють швидкість всмоктування алкоголю. Якщо ви не в змозі це осилити, з'їжте банани, вони заспокоять шлунок і відновлять втрачені калієві солі. На передостанньому місці – вода. Підтримуючи рівень води в організмі в процесі вживання алкоголю ви істотно понизите неприємні наслідки наступного дня. Якщо ви прокинулися, страждаючи від похмілля, однієї води недостатньо, для цього вже надто пізно. І на першій сходинці – час – на 100% ефективний засіб від похмілля, як говорить доктор Гай Реткліфф, директор Британської медичної ради з алкоголізму.
Звичайно, є ще кілька правил, як не допустити похмільного синдрому: не змішуйте різнорідні напої, добре закусуйте, але не  об’їдайтесь, перед чи після бенкету випийте 6-8 таблеток активованого вугілля, добре виспіться, прийміть контрастний душ. Та є дещо, з чого і слід було починати: стан здоров’я вранці прямо залежить від дози, прийнятої на душу ввечері.
Дмитро ГУСАК
Переглядів: 818 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]