Добре вміти пити, а ще краще – не пити
Є свято чи нема, проблема нездоров’я після випитого залишається
актуальною у більшості навіть цілком адекватних людей. Як не дивно, але
досліджень науковців на цю пікантну тему недостатньо, хоча у багатьох
друкованих виданнях та Інтернеті чимало реклами «ефективних засобів від
похмілля». У різні часи у різних народів були цікаві способи
порятунку від ранішнього жаху. Наприклад, римляни рятувалися совиними
яйцями – вони вірили, що саме цей продукт є панацеєю від похмілля. У
Англії іноді прикладали до голови зелених (це було обов'язковою умовою)
жаб. У 19-му столітті шанувальники гулянок знали, що позбутися від
симптомів похмілля можна, додавши в чашу теплого молока чайну ложку
сажі. Проте науково доведено одне: алкоголь дає відчуття щастя, а
похмілля виникає внаслідок дії ацетальдегіду – токсичної речовини, на
яку алкоголь перетворюється в організмі, що призводить до виникнення
пульсуючого головного болю, нудоти, а іноді й блювоти. Похмілля
зменшується в міру того, як ацетальдегід розкладається на менш токсичні
елементи. Наука наукою, а люди стверджують, що від таких знань їм не
стає легше після бурхливого застілля. Чи є ліки від похмілля? Не
хочеться нікого розчаровувати, та вчені дійшли висновку, що жоден із
лікарських засобів і харчових добавок не є достатньо ефективним, щоб
запобігти симптомам чи полегшити похмілля. «Лише відмова або
помірне вживання алкогольних напоїв є реальним засобом профілактики
похмілля. Якщо ж воно саме в розквіті, то залишається лише дозволити
організму відновитися самотужки та гарненько засвоїти урок, який дала
вам природа», – вважають учені. Під помірним споживанням алкоголю
зазвичай мають на увазі 8-9 грамів спирту на день для жінки та не більш
ніж 16-18 для чоловіка. Для прикладу: в 100 грамах пива – 3,6 грама
спирту, а в 100 грамах горілки чи рому – 38-42. Звернувшись до
народної медицини, взявши до уваги досвід бувалих випивох, опираючись на
результати студій науковців, спробуємо встановити рейтинг найдієвіших
засобів від похмілля. Отож, на останньому щаблі – кава. Рятуватись нею
небажано, бо вона, як і алкоголь, сечогінна і призводить до зневоднення
організму. В народі кажуть, що клин клином вибивають. У декотрих п’яниць
цей рецепт залишається найактуальнішим. Якщо вирішите похмелитися,
пам’ятайте, що це лише послабить симптоми виведення алкоголю з організму
та може стати причиною появи у суспільстві ще одного потенційного
алкоголіка. Тому пиво зранку аж ніяк не рекомендоване. Більш
корисною буде жирна їжа, яка зумовить викид гормонів, що уповільнюють
швидкість всмоктування алкоголю. Якщо ви не в змозі це осилити, з'їжте
банани, вони заспокоять шлунок і відновлять втрачені калієві солі. На
передостанньому місці – вода. Підтримуючи рівень води в організмі в
процесі вживання алкоголю ви істотно понизите неприємні наслідки
наступного дня. Якщо ви прокинулися, страждаючи від похмілля, однієї
води недостатньо, для цього вже надто пізно. І на першій сходинці – час –
на 100% ефективний засіб від похмілля, як говорить доктор Гай Реткліфф,
директор Британської медичної ради з алкоголізму. Звичайно, є ще
кілька правил, як не допустити похмільного синдрому: не змішуйте
різнорідні напої, добре закусуйте, але не об’їдайтесь, перед чи після
бенкету випийте 6-8 таблеток активованого вугілля, добре виспіться,
прийміть контрастний душ. Та є дещо, з чого і слід було починати: стан
здоров’я вранці прямо залежить від дози, прийнятої на душу ввечері. Дмитро ГУСАК
|