П`ятниця, 29.03.2024, 09:31
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 14 » САМОВРЯДУВАННЯ
21:28
САМОВРЯДУВАННЯ

Одного дитсадка замало

Цього року село Вовчинець Івано-Франківської міської ради отримає новий дитячий садок. Споруджений за індивідуальним проектом сучасний дошкільний навчальний заклад на 160 місць, влада села попередньо планує відкрити першого вересня на День знань. Його будівництво ведеться за кошти сільського й державного бюджетів. Наразі будівля готова на 85%. Якщо не буде перебоїв з фінансуванням, будівельники її здадуть вчасно. Однак уже тепер зрозуміло, що одного дитсадка для Вовчинця замало.

Як розповів сільський голова Вовчинця Михайло Назар, рішення про спорудження дитячого садка влада села прийняла у 2008 році. Наступного, 2009-го, року виготовили проект. У 2010 році провели тендер на будівництво і у березні 2011-го вже приступили до будівництва. Зараз цей об’єкт №1 для села готовий на 85%. Залишилося завершити утеплення фасаду, виконати оздоблювальні роботи і здійснити благоустрій території.
«У нас була реальна проблема з влаштуванням дітей у дитячі садочки, і ми прийняли рішення її вирішити. Покладалися на власні сили, – каже М.Назар. – Будівництво цього дитсадка у Вовчинці люди часто плутають з реконструкцією дитсадка на Вовчинецькій, 210, який теж знаходиться на території нашого села. Франківські «політики», які з екранів телевізорів говорять про розширення мережі дошкільних навчальних закладів, можливо, і знають, де ведеться будівництво нового садка, але ніколи там не були і його не бачили. 65% вкладених у будівництво коштів – це кошти сільського, а решту – державного бюджетів. Знаючи фінансове становище і проблеми Івано-Франківська, грошей у міста ми навіть не просили. Дуже розраховуємо на перемогу нашого проекту дитсадка у регіональному конкурсі проектів, адже ті обсяги робіт, які ми вже виконали, дають підставу просити допомоги у держави для вчасного відкриття садка».
За словами М.Назара, особливістю Вовчинецького дитсадка є те, що зводиться він не за типовим, а за індивідуальним проектом, розробленим архітектурною фірмою «Ю.М.І.» Приміщення спроектоване дуже вдало. На першому поверсі розташуються дві ясельні та дві молодші групи, а на другому – чотири старші групи. Для кожної передбачені ігрові кімнати, спальні, їдальні. Будівництво веде фірма «ЛММ-сервіс», тендерні пропозиції якої після відповідного аналізу фахівцями «Діпроміста» були визнані найкращими.

Хоча площа дитсадка і дозволяє при потребі збільшити у ньому кількість місць, уже зараз зрозуміло, що одного дошкільного закладу для Вовчинця буде замало. Адже село розвивається і розбудовується. Збільшується кількість мешканців, молодих сімей, які вже мають не одну-двох, а троє-четверо дітей. «У минулому році у нас було 278 дітей дошкільного віку, – наводить цифри М.Назар. – А з введенням в експлуатацію комплексу багатоповерхівок у новому мікрорайоні, що межує з вулицею Симоненка, їх кількість збільшуватиметься. Хоча квартири там ще не заселені, з того мікрорайону ми вже зареєстрували 68 дітей. Тому зараз ведемо перемовини із забудовниками, які там будують житло, про спорудження ними власним коштом ще одного дитсадка з подальшою його передачею у комунальну власність. Це має бути окрема споруда, місце для якої генеральним планом села передбачене у районі вулиці Чумака і спорткомплексу пожежників».

Сторінку підготував Стах МІРЧУК.
Фото Тараса ЯКОВИНА

Переглядів: 739 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]