Четвер, 28.03.2024, 13:41
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 14 » САМОВРЯДУВАННЯ
21:26
САМОВРЯДУВАННЯ

Як наблизити медицину до людей?


Сільський голова Михайло Назар вважає, що реформа первинної ланки медичної допомоги для Вовчинця дала негативний результат.

Нові приміщення, виділені для сільського медично-діагностичного закладу, що мав би обслуговувати мешканців так званого «нового села» і комплексу багатоповерхівок у мікрорайоні «Каскад», наразі пустують.

«Зі своєї сторони ми зробили все, – каже М.Назар. – Є приміщення, у них тепло і світло, зараз виготовляємо спеціальні меблі. Лише заходьте і працюйте, лікуйте людей і надавайте їм інші медичні послуги. Але для того, щоб вони запрацювали, немає штатних одиниць. З реформою первинної ланки медичної допомоги і її централізацією на рівні Центральної міської лікарні ми на неї вже не впливаємо».
Сільський голова Вовчинця розповів, що раніше фельдшерсько-акушерський пункт, три штатні одиниці – завідувача ФАПом, молодшої медсестри і партонажної сестри – утримувалися за рахунок сільського бюджету. ФАП і персонал був забезпечений всім необхідним. Сільська влада фінансувала придбання обладнання та ліків першої необхідності. Але два роки, відколи сільська медицина стала підпорядковуватись Центральній міській клінічній лікарні, цього вже робити не може, бо фінансування з двох джерел – міського і сільського бюджетів – порушення бюджетної дисципліни.
«Зараз ми надаємо цільову субвенцію міському бюджету Івано-Франківська, щоб через галузь охорони здоров’я вони нам фінансували ці речі, – каже М.Назар. – Однак абсурд у тому, що наприкінці року ми отримали повернення цих коштів. Невже міська галузь охорони здоров’я така багата, що може не використовувати ці кошти?»
Що стосується нових медичних приміщень у мікрорайоні багатоповерхівок, то тут, за словами М.Назара, спершу планували відкрити ФАП і просити розширення штату медпрацівників. Зараз цього зробити уже не можуть. Але там можна розташувати аптеку, стоматкабінет, є приміщення для діагностичного кабінету. Фактично це могло б бути відділення поліклініки. Водночас сільський голова Вовчинця запевнив, що зараз ведуться переговори з керівництвом ЦМКЛ щодо використання цих приміщень під медичний заклад, а також щодо збільшення штату медперсоналу для обслуговування села. «Зараз на 4 тисячі населення старого села і на 4,5 тисячі населення багатоповерхових новобудов мікрорайону «Каскад» є лише два лікарі, які працюють у ФАПі, що розташовується у пристосованому приміщенні в сільській адмінбудівлі. Цього явно замало. У мікрорайоні новобудов потрібен медзаклад, де б працювали щонайменше ще двоє лікарів», – наголошує М.Назар.
Переглядів: 689 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]