У глибокому передгір’ї Карпат, у мальовничому селі Спас на Коломийщині працює такий собі підприємець Михайло Стовпюк. Здавалось би, чим людина могла б прославитися у такій глибинці? Однак цьогоріч Михайло Ствопюк, один з ініціаторів Асоціації «Чиста Флора», яка дбає про виробництво органічної продукції, став відомий далеко за межами не те що Карпатського краю, а й за кордоном.
До нього, на його мале підприємство, котре продукує різноманітні карпатські чаї під торговою маркою «Галка-Карпати», з’їхалися чисельні гості з України й зарубіжжя, щоб провести перший фестиваль автентичної карпатської кухні «Смачний Спас», в рамках якого відбувся міжнародний семінар, присвячений здоровому споживанню екологічно чистих продуктів, та власне сам фестиваль, на який представили автентичні страви численні ґазди й ґаздині з навколишніх сіл, екологічно чисту харчову продукцію виробники з України. Ініціативу такого фестивалю підтримали місцеві та іноземні компанії, міжнародні організації, як-от: «Зелене Досьє» (Україна), «Біо-плюс» (Швейцарія), Хайфер Інтернешнл (Швейцарія), FIBL – Дослідний інститут органічного сільського господарства Швейцарії та інші, а також Спаська сільська рада, Івано-Франківська ОДА, Коломийська РДА та райрада. Адже мета фестивалю – зберегти традиції карпатської їжі, яка за своєю природою є здоровою, натуральною, екологічно чистою та безпечною для споживання, а також посприяти у розвиткові сільського туризму, органічного землеробства та здорового способу харчування, ефективному використанню рекреаційного потенціалу Карпатського краю. Саме завдяки Михайлові Стовпюку почалося публічне обговорення питання просування на широкий ринок сертифікованої органічної продукції з Карпат. Сьогодні йде активна робота над розробкою карпатської торгової марки продуктів харчування, непродовольчих товарів (ремісничі товари, сувенірна продукція), туристичних послуг. Михайло Стовпюк, який займається виготовленням сертифікованої органічної (натуральної, екологічно чистої, безпечної) продукції, презентував торгову марку «Карпатська» асоціації «Чиста Флора». Чаї та інша органічна продукція, яка виготовляється у Спасі, вже добре відома не лише в Україні, а й за кордоном. Зокрема, країни Прибалтики є активними споживачами продукції з Карпат, а ми добре знаємо трав’яні та фруктові чаї марки «Карпати-Галка», яких у Спасі виготовляється 35 видів. Восени Михайло Стовпюк у розмові з прикарпатськими журналістами зазначив, що, крім чаїв, його фірма зайнялася випічкою домашнього печива – теж, звісно, приготовленого з натуральних сільських продуктів. Воно справді смакує по-особливому. І зовсім скоро таке печиво з’явиться у торговій мережі Івано-Франківська.
|