П`ятниця, 29.03.2024, 09:15
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Грудень » 5 » ПОСТАТІ
10:19
ПОСТАТІ
Життя – як на долоні

Владика Софрон Мудрий відзначив 90-ліття від дня народження. З цієї нагоди у неділю в Архікатедральному соборі Святого Воскресіння відбулася подячна літургія, яку очолив глава УГКЦ Святослав Шевчук. Ювілейні святкування були спеціально перенесені на неділю, оскільки напередодні керівництво Української греко-католицької церкви перебувало у Римі.
На ювілей до владики-емерита Софрона Мудрого завітали представники різних конфесій, а також найвище керівництво Івано-Франківська та області. З нагоди ювілею голова обласної державної адміністрації Василь Чуднов від імені глави держави вручив владиці орден «За заслуги» другого ступеня.


«Сьогодні святкуємо ювілей мудрого чоловіка, якому батьки дали прізвище Мудрий, але Церква дала йому ім’я Софрон – мудрець, який є подібний тому чоловікові, якому Ісус сьогодні в Євангельському слові сказав: повернись до людей і розкажи, що ти бачив і що Господь зробив тобі. Владика Софрон повернувся додому, до України, з далекого Риму, щоб показати, що Господь зробив йому. Його життєвий шлях можна охарактеризувати, як мудрість Божа із Степана зробила Софрона у всьому його житті. Дякуємо сьогодні Богові за його мудрість і активне служіння, за життя, яке він віддає українському народові, Богові і Церкві. Бог дав Вам, владико, мудрість, знання і розум», – зауважив у вітальному слові глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук.
Спільно із владикою Софроном цього дня подяку Богові за зіслані ласки склали Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Томас Галіксон, митрополити та єпископи УГКЦ, духовенство Івано-Франківської та сусідніх єпархій.
Як наголошував напередодні святкування голова оргкомітету отець Борис Гобир, під час урочистостей акцент було зроблено на двох кульмінаційних точках. Літургія мусила відбутися тільки тому, що за все своє життя Софрон Мудрий намагався не пропустити жодної літургії. І навіть тепер, у поважному віці, владика щодня служить літургію. Другою, і не менш цікавою, подією став показ фільму «Під опікою Божого провидіння». Його автори вирішили показати владику Софрона таким, яким він був у різні етапи  життя. До речі, з цього питання творці фільму радилися і з самим ювіляром.
Над фільмом трудилися впродовж цілого року. Для цього довелося знімати і у Римі, і в рідному Золочеві. Головну роль зіграв актор театру ляльок Юрій Полєк. Владика Софрон був дуже схвильований, адже він сам зауважив, що головний герой фільму напрочуд схожий із владикою у молодості. У подальшому цей фільм будуть використовувати у семінарії як приклад ревного служіння Богові і зразок для наслідування. До речі, саме владика Софрон Мудрий висвятив понад 130 священиків.
Повторний показ фільму про владику Софрона Мудрого відбудеться 13 грудня о 19 годині в кіноконцертному залі «Арена-центр».
Володимир БОДАК

Переглядів: 622 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]