П`ятниця, 19.04.2024, 14:33
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Вересень » 11 » ПОЛІТИКА
11:29
ПОЛІТИКА

Третій Майдан
Експерти говорять про можливість ще однієї революції

Україна готується до виборів на тлі війни, що, всупереч усім домовленостям, дедалі сильніше  розгорається  на сході. Затиснута у лещата кривавого протистояння країна переживає щораз відчутніші втрати на усіх фронтах – військовому, економічному, політичному, соціальному. Різке зубожіння населення нашаровується на постійно оновлювані рядки фронтових зведень. Чи спричиниться цей наростаючий клубок до того, що протестні акції, до яких все частіше вдаються українці, знову набудуть радикальності та перетворяться у третій Майдан? Про можливість ще одного революційного вибуху в Україні, його наслідки та запобіжники «ЗК» розмовляв із політиками, громадськими діячами та психологами.

– Чи можуть соціальні вибухи в країні, які, за прогнозами політекспертів, імовірно відбудуться восени, перерости у третій Майдан?

Анатолій Матвієнко, політик, керівник президентської виборчої кампанії Петра Порошенка на Прикарпатті:   
– Можуть лише в одному випадку – якщо нинішня влада не зробить висновків із попередніх подій. Якщо поведінка влади буде неефективною, якщо вона мавпуватиме корупцію за представниками попереднього режиму,  якщо буде солідарна зі своїм людом, який переживає і страждає, тільки на словах, то, безперечно, революція буде. Люди не терпітимуть.   

Дмитро Шлемко, народний депутат України, фракція «Батьківщина»:
– Я вірю, що в умовах війни, коли кожна людина усвідомлює найважливіше завдання – зберегти Україну, абсолютна більшість населення готова терпіти соціально-економічні проблеми. Це ті процеси, які відбувалися у багатьох країнах світу, і це те, що маємо пережити зараз ми. Третій Майдан можливий був би тоді, якщо б люди відчували, що їхні негаразди в цей момент – це проблема конкретної чинної влади.  Але проблема ззовні, і це розуміють усі. Люди можуть піднятися лише у випадку, якщо чітко відчують, що влада зловживає становищем війни чи штучно затягує її.  

Єгор Соболєв, голова громадського Люстраційного комітету, співзасновник партії «Воля»:
– Я думаю, що такий варіант розвитку подій є дуже імовірним. Основна причина, яка штовхає людей на вулиці, це той факт, що в країні так і не змінилася система Януковича. Ми вигнали її лідера, але усі його прокурори, судді, міліціонери, посадовці залишилися! Залишилася несправедливість, і люди не можуть з цим змиритися. Так, зараз  багато протестів зупиняє війна за незалежність. Але коли її буде виграно, почнеться інша – за ту державу, за ідеали якої ми виходили на майдан.  

Руслан Марцінків,  народний депутат України, фракція ВО «Свобода»:
– Допоки йде війна, сили народу будуть зосереджені на боротьбу із ворогом, а не на внутрішні збурення.  Зараз подібні речі грають на руку Москві. Тому соціальні вибухи, як і ще одна революція можливі, але  не раніше наступного року, після парламентських та місцевих виборів. У випадку, якщо нова влада – і у столиці, і на місцях – буде припускатися колишніх помилок.

Руслан Коцаба,  блогер та журналіст, спеціальний кореспондент каналу «112» в епіцентрі АТО:  
– Третій Майдан неминучий! І підстава для цього не лише зовнішні чинники, але і внутрішні. Відсутність адекватної економічної політики уряду, на яку накладається нерозумне, я б сказав, дебільне керування антитерористичною операцією. Звичайно, рано чи пізно це спровокує ситуацію до ще одного народного протесту.

Наталя Чаплинська, громадський діяч та психолог, керівник Центру допомоги «Людина»:
– Якщо влада буде зловживати цим становищем – вибух буде. Але із соціально-економічними проблемами людей він не буде мати нічого спільного. З економічними проблемами люди поки можуть змиритися. Та у разі, якщо влада буде ігнорувати  вимоги представників АТО, батальйонів, буде народна відповідь. Але хочу наголосити – кожна людина, якщо вона виходить на вулицю, має розуміти, чому вона виходить і хто її туди покликав. Бо російські провокатори працюють постійно. І у нас на Прикарпатті також.

– Якими можуть бути наслідки масових протестів? Чи переживе Україна ще одну революцію?

Анатолій Матвієнко:
– Якщо в Україні буде ще одна революція, то на нас чекає отаманщина. Коли кожен лідер, не знаючи, що робити, буде демонструвати свою велич. На жаль, це може лише підігріти ситуацію до швидшого розколу країни.  

Дмитро Шлемко:
– Сьогодні українська нація є як ніколи згуртованою саме завдяки тому, що розпочався спільний процес боротьби із зовнішнім ворогом, який прагне розтерзати Україну. Тому я думаю, що жодних вибухів зсередини не повинно і не може бути. Всі ті, хто хоче на цьому спекулювати, – вороги українського народу.

Єгор Соболєв:
 – Це залежить від того, чи знайдуться після революції політичні сили, лідери, здатні очолити країну. Тут є багато ризиків. Давайте чесно скажемо: ми, українці, уже років з тисячу абсолютно не вміємо вибирати собі владу! Якщо після третього Майдану нам вдасться висунути у лідери найкращих та найдостойніших, тоді революція обернеться на швидкий розвиток країни. Якщо ні – тоді до влади можуть прийти агенти Путіна і наслідки можуть бути фатальні.

Руслан Марцінків:
– Знаєте, поки невідомо чи переживе Україна як цілісна держава війну з Росією. Тому що насправді агресор готовий у будь-який момент пробивати коридор у напрямку Маріуполя та Одеси. Тому наразі це питання не внутрішнього, а зовнішнього конфлікту.

Руслан Коцаба:
– Наслідками третього Майдану може бути втрата східних і південних територій. Оскільки після втрати Криму жоден відповідальний за це чиновник не поніс покарання, можна виснувати, що парад подібних ерзац-суверенітетів буде продовжуватися. Я, як і раніше, стою на позиції «краще поганий мир, ніж добра війна». Бо вести бій з однією з найсильніших держав світу, за фактичної відсутності правоохоронних інституцій та армії як такої… Треба  думати, як рятувати те, що лишилося.

Наталя Чаплинська:
– Третій Майдан будуть піднімати вояки та ті, хто були на першому, на другому Майдані. Тому наслідок буде один – одномоментна зміна влади. Ніхто ні з ким панькатись уже не буде.

– Чи вважаєте ви закон про люстрацію тим чинником, який дійсно здатен запобігти ще одному витку революції? До яких ще кроків повинна вдатися влада, щоб зняти наростаючу напругу в суспільстві?

Анатолій Матвієнко:
– Формальне узаконення люстрації саме по собі нічого не дасть. Люстрація – це найперше очищення власного «я» кожного, хто присутній у владі, усвідомлення і готовність всіх, включаючи Президента, жити за однаковими правилами. За цих умов люстрація відбудеться незалежно від наявності закону чи його відсутності.  А зняти наростаючу в суспільстві напругу влада зможе лише, якщо буде цілком мобілізована і єдина.


Дмитро Шлемко:
– Закон про люстрацію, безперечно, потрібен. Але в умовах, коли нація знаходиться в стані війни, коли є зовнішній ворог, розпочинати війну всередині країни, не доречно. Тим більше, що є уже великий пласт людей, які готові стояти на сторожі української незалежності і зрозуміли свою помилку. Тому, думаю, доцільно вибудувати план поетапних дій. Спочатку справитися з воєнною агресією Росії та перейти на мирні рейки і тоді уже починати люстрацію. А поки немає миру, зняти суспільну напругу влада може лише одним – стабільною підтримкою тих, хто цього найбільше потребує: пенсіонери, студенти, малозабезпечені прошарки населення.

Єгор Соболєв:
– Безумовно. Якщо би зараз був ухвалений закон «Про очищення влади», то революція пройшла б цивілізованим шляхом. Бо вигнання суддів, прокурорів, зрадників в Генштабі та Міноборони – це і є революція, якої ми всі потребуємо. Саме тому ми і розробили проект закону і намагаємося вирвати його ухвалу в цього парламенту.

Руслан Марцінків:
– Треба вносити  докорінні зміни до Конституції. Не ілюзорні – перерозподіляти повноваження від Президента до парламенту, від парламенту до уряду. А такі, які змінили б суспільство. Це, в першу чергу, норма про всенародне обрання суддів, механізм відкликання депутатів та чиновників, місцева реформа. Якщо усе це, включно з люстрацією, буде реалізовано, то суспільство отримає можливість впливати на рішення,  які приймаються в державі. Революція їм для цього вже не знадобиться.

Руслан Коцаба:
– Влада втратила всі шанси на легітимну люстрацію. Люстраційний процес  відбуватиметься паралельно з третім Майданом. Він буде здійснюватися одномоментно, за допомогою легальної і нелегальної зброї, якої на той час у населення буде більш ніж предостатньо. В ефективності такої люстрації я не впевнений, як і в адекватності її виконавців, але так воно буде.

Наталя Чаплинська:
– Я б дуже хотіла, аби цей закон був. Він повинен врегулювати ті моменти, які зараз частково збурюють суспільство. Але я не впевнена, що на сьогоднішній день в нас є такі потужні сили, що здатні його реалізовувати. Кращим способом зняття суспільної напруги з боку влади може бути інше – спілкування з народом. Сказано високо, але… Пам’ятаєте, був момент, коли Порошенко виходив до людей під адміністрацією, і це спрацювало. Народ заспокоївся. Коли люди виходять на протест, влада має з ними спілкуватися, як би складно не було. Чим більше влада буде йти на контакт з людьми, буде старатися з’ясувати, в чому справа, що людям потрібно, тим більша довіра до такої влади.
Опитувала Оксана ГЛУШКЕВИЧ
 

Переглядів: 1253 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]