Середа, 24.04.2024, 22:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Травень » 29 » ПОЛІТИКА
09:47
ПОЛІТИКА

Подвійні вибори в Івано-Франківську:
явка – рекордна, порушень – мінімум,             
результати – очікувані


«Найспокійніші» вибори в Україні за всю історію – так майже одноголосно окреслили перебіг останньої виборчої кампанії незалежні громадські організації, що відслідковували процес. Попри незвично високу явку українців – понад 60%, порушень, здатних вплинути на результати виборів, ними не виявлено. Прикарпаття, що на тлі інших регіонів отримало подвійну дозу передвиборних настроїв (в обласному центрі разом із Президентом обирали «свого» депутата у парламент), продемонструвало рекордно високу явку виборців – майже 74% та стало третьою за показником електоральної активності областю України.

Підсумки подвійного волевиявлення іванофранківців, попри незвичну «навалу» виборців, обійшлися без очікуваної інтриги. Навколо Президента вона розвіялась уже в неділю пополудні разом з першими зведеннями екзит-полів: з результатом майже у 55% голосів у переможці президентських перегонів вирвався Петро Порошенко. Ім’я лідера виборчих симпатій жителів округу №83 стало відомо трохи пізніше, зранку в понеділок. Ним став Олександр Шевченко, що зібрав під свої прапори майже 35% електорату, обігнавши своїх головних конкурентів Віктора Анушкевичуса (24%) та  Василя Поповича (16%).   
Прикарпаття віддало Петрові Порошенку понад 66% голосів і стало одним із регіонів, де його підтримка виявилася найбільшою (загальний показник по Україні 54,5%).
Другою за кількістю зібраних симпатій електорату в Україні та на Івано-Франківщині стала Юлія Тимошенко, щоправда, з провальним результатом – менше 15% в області та менше 13% загалом по Україні. Третім у виборчій президентській гонці іванофранківці визначили своїми голосами радикала Олега Ляшка – 9%. Його загальний результат по регіонах – 8,3%.  


Новий Президент обіцяє…
«Вибори відбулися. Всі екзит-поли показали, що вибори завершилися в першому турі, і країна має нового президента», – заявив переможець виборів у своїх перших коментарях для преси. Порошенко дякував усім, хто прийшов на вибори, та зробив кілька заяв, зокрема,  про свою першу поїздку на Донбас, Угоду про асоціацію з ЄС та відносини з Росією:  
Першими кроками на посаді президента стануть втілення в життя норм Угоди про асоціацію, подолання війни і хаосу в країні і поїздка на Донбас, – заявив Порошенко.
«Я впевнений, що протягом року-двох Україна виконає зобов’язання. Що стосується зовнішньополітичних пріоритетів, це буде, безумовно, реалізація положень Угоди про асоціацію з ЄС. Я буду робити все, щоб протягом року-двох Україна виконала левову частину зобов’язань щодо Угоди про асоціацію та мала змогу отримати перспективу членства в Євросоюзі».
Порошенко готовий продати усі активи, окрім «5 каналу».
«Уже дано доручення щодо підбору інвестиційного консультанта, який починає з сьогоднішнього дня інтенсивну підготовку до продажу мого бізнесу. Єдине, що "5 канал" як власність, яка мені належить, не буде проданий. Цей канал ніколи не продавався і продаватися не буде».
Порошенко готовий до діалогу з Росією.
«Що стосується наших відносин з Росією – це наш найбільший сусід, ми повинні зупинити війну, забезпечити мир у східній Україні. Зробити це без російського представництва неможливо, зустрічі з керівництвом РФ повинні бути проведені в першій половині червня».
Формат АТО на Сході буде змінено.
«Антитерористична операція в тому вигляді, як вона проводиться зараз, кардинально зміниться. Буде більш ефективною, коротшою».
Позачергові парламентські вибори повинні відбутися до кінця 2014 року.
Арсеній Яценюк залишиться у кріслі прем’єра.
«У мене немає ніяких претензій до діяльності Арсенія Петровича, як і причин змінювати його. На цьому етапі та співпраця з міжнародними кредиторами, Міжнародним валютним фондом щодо залучення фінансової допомоги позитивно вплинула на ситуацію в країні».
Інші прізвища членів своєї команди Порошенко пообіцяв назвати на інавгурації.
«Як обіцяв, я назву всі прізвища своєї команди наступного дня після інавгурації. Не виключено, що на землі Донбасу. Інавгурація може збігтися з презентацією президентських законів, які допоможуть урегулювати ситуацію в країні».
Порошенко пообіцяв взяти до себе в команду інших кандидатів на пост президента.
«Після перемоги на президентських виборах у владній команді має знайтися місце – в разі моєї перемоги – і Гриценка, і Богомолець та іншим кандидатам, які захочуть взяти участь у розвитку єдиної держави». Раніше переможець президентських виборів обіцяв запросити до співпраці також Юлію Тимошенко.


Місто – з мером, «Буковель» – без директора
Паралельний перебіг виборів народного депутата від Івано-Франківська закінчився виграшем Олександра Шевченка, відомого підприємця, директора туристичного комплексу «Буковель». Для 43-річного бізнесмена нинішня перемога – гідний реванш після поразки на виборах у парламент 2012 року. Тоді Олександр Леонідович досяг фінішу із другим результатом – 24,6%, поступившись першим місцем «свободівцю» Олександру Сичу ( 55,8% голосів).
Втім, на останніх виборах стратегію кампанії Шевченко обрав таку ж, як і у 2012-му. Завойовував серця франківців торованими шляхами: іміджем успішного бізнесмена та менеджера, час від часу ненав’язливо засвічувався як благодійник, підключив до агітації людей культури, не скупився на рекламу у ЗМІ. Втім, якщо на попередніх виборах свою співпрацю з І. В. Коломойським намагався не афішувати, то під час нинішньої кампанії говорив про свої бізнес-зв’язки із найвпливовішим сьогодні українським олігархом нарочито відрито.
«Я переконаний, що ця Верховна Рада, до якої мене обрала громада, однозначно має буде розпущена, – переконував Шевченко у своїй промові на урочистому вечорі у понеділок. – Те, що відбулося за останній рік, вимагає переосмислення: кого ми обираємо, кому ми делегуємо свої повноваження і які люди нас представляють. І найголовніше, люстрація – це дієвість закону для самих українців. Я переконаний, що почнеться нове життя, тому що громада сказала, що вона не збирається терпіти невідповідальних людей».
Зійшовши на політичні підмостки більш ніж десять років тому, Олександр Шевченко не раз опинявся у центрі скандалів. У 2005 році директор «Скорзонери» був затриманий правоохоронцями  за звинуваченням у контрабандному ввезенні автомобіля «Лексус ЛС-430» та підозрі у підробленні документів. За гратами політик пробув лічені години, його звільнили за особистим дзвінком тодішнього Президента Віктора Ющенка.  
У 2010 році співробітники Генпрокуратури затримали начальника головного управління земельних ресурсів у Івано-Франківській області Юрія Добровольського, що до 2008 року працював заступником Шевченка в «Скорзонері». В офісах компанії проводилися обшуки. Найбільше слідчі цікавилися відведенням земельних ділянок для ТОВ «Скорзонера», грошовою оцінкою земель Поляницької сільської ради, на яких розміщений курорт «Буковель», проектами й будівництвом нових доріг до курорту, зокрема через територію природного заповідника «Горгани». Втім, тоді Шевченко знову вийшов сухим із води. Сьогодні ж, як подейкують, тодішні проблеми «Буковелю» і пов’язаних з ним людей були продиктовані політичними розбірками і наміром донецьких «відтиснути» частину бізнесу.
Тепер амбітний політик має пройти інше випробування – не комерційне, а ідеологічне. Але хто сказав, що воно простіше?

Оксана ГЛУШКЕВИЧ

 

Переглядів: 655 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]