Субота, 20.04.2024, 12:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Березень » 7 » ПОЛІТИКА
14:03
ПОЛІТИКА
Останній голова ОДА

Нарешті повністю осіла кавова гуща довкола ключових кадрових призначень нової влади: вслід за кабмінівськими портфелями минулого тижня було роздано губернаторські. Народ з цього приводу до несподіванок, ясна річ, готувався. Та після оголошення окремих призначень «кондратій» мало не вхопив навіть найбезпристрасніших – олігарх Ігор Коломойський – голова Дніпропетровської ОДА, Сергій Тарута – Донецької…

На Прикарпатті новим очільником області став Андрій Троценко – депутат обласної ради від «Батьківщини», людина не публічна, про що він і попередив на своєму першому виступі перед пресою як  голова ОДА.
«Я, якщо можна так сказати, – сірий кардинал, який ніколи не висовується і не має бажання висовуватися», – двома словами описав себе новопризначенець під час оперативного представлення і відразу поквапився приступити до роботи.
В керівники області прикарпатці приміряли ледь не всіх місцевих політиків «помаранчевого» та «майданного» періодів, хто більш-менш «світиться» на трибунах та телеекранах. Кандидатура ж Андрія Троценка «спливла» в інформаційному полі лише за кілька днів до призначення. Як, власне, і буває зі справжніми (а не заговореними) претендентами на ключові посади.
Ще вчора Андрій Володимирович Троценко був не нав’язливо помітним депутатом фракції ВО «Батьківщина» в обласній раді, трибуну штурмував рідко, але мітко, зокрема висловлював категоричну незгоду з наданням дозволу видобування в області сланцевого  газу.
Тепер він не просто помітний політик, а керівник регіону, на якого покладена відповідальна місія виведення області з постреволюційних «чагарників». Бажано на стежину стабілізації та розвитку.
Можемо також припустити, якщо в країні найближчим часом все-таки відбудеться конституційна реформа з подальшим формуванням на місцях облвиконкомів, то призначений минулого тижня на найвищу в області посаду Андрій Троценко може стати останнім головою ОДА в чинних повноваженнях.

Як Ви оцінюєте призначення головою Івано-Франківської ОДА Андрія Троценка?

Віктор Анушкевичус, міський голова  Івано-Франківська:
– Що стосується призначень, які сьогодні здійснюються у виконавчій владі, в тому числі і стосовно призначення голови Івано-Франківської ОДА, то людей, які погодились очолити виконавчу владу на місцях, сьогодні можна назвати сміливцями. Дехто ж навіть називає їх «камікадзе». Адже попри весь оптимізм, недарма Арсеній Яценюк наголошує на секвестрі державного бюджету, тобто його збалансованості. Нас чекають важкі часи, і в цих умовах погоджуватись очолити ОДА – дуже ризикований крок, успіх якого багато в чому залежатиме від того, які команди сформують новопризначені очільники областей.

Василь Скрипничук, голова Івано-Франківської обласної ради:

– Якщо одним словом – легітимним. Тобто, тою людиною і в той час, коли він мав право і мав можливість це зробити (стати головою Івано-Франківської ОДА, - ред.).

Ігор Зварич, народний депутат України 5-го і 6-го скликань, екс-заступник голови ОДА:
– Можливий добрий голова обласної державної адміністрації. Принаймні перші його кроки і попередня політична біографія про це свідчить. У нього достатня межа компромісу, достатня підготовка, є певний досвід керування державним підрозділом, молодість. Так що Бог в допомогу. Зрештою, не святі горшки ліплять.

Зіновій Шкутяк,  народний депутат України 5-го і 6-го скликань, екс-мер Івано-Франківська:
 
– Цілком логічне призначення з точки зору того, хто сьогодні керує Україною. Для мене абсолютно не є неочікуваним. Але, думаю, остаточно все вирішать майбутні президентські вибори.

Руслан Коцаба,  блогер і громадський діяч:
– Не маю нічого особисто проти Андрія Троценка. Але загалом призначення оцінюю негативно. Тому що Івано-Франківщина, як одна з перших областей, яка започаткувала створення облвиконкомів, могла цю справу довести до логічного кінця – створити повноцінний облвиконком і  стати пілотним проектом для України по ліквідації обласних адміністрацій, які є рудиментом «совєтского» союзу. Я вважаю, що цей шанс призначенням Троценка було знівельовано. Тому моє ставлення негативне.


Якою є доцільність призначень головами ОДА олігархів: Дніпропетровщини – Ігоря Коломойського, Донеччини – Сергія Тарути? Чому, на вашу думку, вони погодились вийти «з тіні» в публічну політику?

Віктор Анушкевичус:
– Стосовно Ігоря Коломойського і Сергія Тарути, думаю, вони погодились очолити виконавчу владу на місцях і пішли на ці посади не через гроші, тим більше в цих непростих регіонах. Думаю, вони як менеджери високого рівня в такий спосіб хочуть віддячити державі, в якій вони відбулись як бізнесмени, власними знаннями, досвідом та управлінськими якостями допомогти Україні вистояти, зберегти територіальну цілісність та зробити більш стабільною економічну ситуацію.

Василь Скрипничук:

– Олігархи вийшли на перші офіційні посади, от і все. Але я не можу судити те, в чому маю лише якісь домисли, а не факти. Фактом є те, що в нас призначено одного голову ОДА, в Дніпропетровську та Донецьку – інших. Я вважаю, якщо вже створюється вертикаль влади в даний момент, ну то хай створюється. А що, без неї бути?

Ігор Зварич:
– Доцільність чи недоцільність якихось призначень визначає керівництво держави. І якщо воно пішло на такий крок, то це, безумовно, доцільно. Принаймні, на цьому етапі. Чому саме такі призначення, сказати не можу - я на статус Оракула ніколи не претендував.

Зіновій Шкутяк
:
– Це називається «боротьба» з олігархами. Але в тому, що вони вийшли «з тіні», теж є певна логіка речей. Я думаю, зараз такий етап в історії України, коли керувати мають перші особи, а не їхні ставленики. 

Руслан Коцаба:
– Це плювок в душу людям, які були на Майдані і підставляли свої голови під кулі. Це зневага Небесної сотні. Це несправедливо і це дасть свої негативні плоди. Олігарх – це по натурі бізнесмен. Його основна ціль життя, з якою він вранці встає і ввечері лягає, – це отримання прибутку. Ставити таку людину на посаду чиновника – це просто велика дурниця. Згадайте Абрамовича і Чукотку.

Оксана ГЛУШКЕВИЧ

Біографічна довідка
Народився Андрій Троценко 1 квітня 1975 року в Дніпропетровську, де навчалися батьки-студенти. Коли Андрієві було півтора року, сім’я переїхала в Надвірну. Батьки працювали на нафтопереробному заводі.
Андрій  Троценко – економіст та інженер-еколог за фахом, чотири з лишком роки працював директором заснованої ним корпорації «Смарагд Прикарпаття». Паралельно обирався депутатом обласної ради останніх двох скликань від «БЮТу». В загальних рисах біографія нового голови ОДА складалася, як по-писаному: вчився, працював, започаткував бізнес, подався в політику. Кар’єру починав з посади бухгалтера у ВАТ «Нафтохімік-Прикарпаття» у 1998 році. До 2003-го займав у структурі  посади заступника начальника фінансового відділу, заступника директора ПВФ «Нафтотранссервіс» та директора однойменного торгового дому.  В 2003 році започаткував власний бізнес – виробництво господарського мила. Так почалася історія уже згаданого вище ТзОВ «Смарагд Прикарпаття», що згодом трансформувалося у корпорацію: підприємство продало мильне виробництво, натомість почало займатися будівництвом та готельним бізнесом.
У 2004 році Андрій Троценко влився в лави «Батьківщини», у 2008-му став помічником народного депутата  Дмитра Шлемка. Того ж року був призначений начальником державного управління охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області. В 2010 році, після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича, посаду облишив і повернувся у бізнес. Останній рядок у біографію Троценка було вписано днями указом в.о. Президента України О.Турчинова – «2-го березня 2014 року призначений на посаду голови Івано-Франківської ОДА».


Переглядів: 1032 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]