П`ятниця, 19.04.2024, 04:38
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Січень » 5 » ПОЛІТИКА
11:06
ПОЛІТИКА
Життя після саміту

Україна втратила шанс на швидку інтеграцію з Євросоюзом


Саміт Україна-ЄС міг стати рубіжним для країни. Після 20 років геополітичних поневірянь Україна отримала шанс зафіксувати документально свій стратегічний ціннісний вибір. І тим самим поставити крапку в дискусіях про участь у імперських проектах на кшталт Митного чи Євразійського союзу.
Рік тому для цього були усі передумови. У Києві та Брюсселі не сумнівалися, що угоду про асоціацію з ЄС буде підписано. Але за рік українська влада зробила стільки помилок, що Євросоюз не зважився ані підписати, ані навіть парафувати текст угоди. Двері не замкнено, але щільно прикрито. Подивімося на Україну очима Європи. У країні масова корупція? Громадяни самі платять хабарі. Цензура у ЗМІ? Переважна більшість журналістів мовчать. Лідерів опозиції кидають за ґрати. Вийшли сотні тисяч партійців протестувати перед СІЗО? «Рєшали» і «смотрящі» нахабно відбирають власність? Бізнес мовчки віддає. Президент змінює на свою користь закон про вибори? Опозиція дружно голосує «за». Країну позбавляють європейської перспективи, здають національні інтереси: де протести громадян? Як Україні пережити цю паузу? Які фактори будуть визначальними? Головний зовнішній фактор – Росія. Якщо в обмін на «дешевий» газ РФ змусить Україну вийти з Європейської енергетичної хартії, то про інтеграцію у ЄС доведеться забути. Тому відносини з Росією Україна повинна будувати на основі взаємної вигоди, рівних прав і збереження суверенітету. На європейському напрямі Україні треба відновити довіру. Що робити владі, детально розписано на 1800 сторінках проекту угоди з ЄС. Європейці замість нас не впроваджуватимуть і не захищатимуть стандарти демократії.
У 2012 р. на порядку денному України бачу три завдання, ключові з погляду майбутнього країни і перспектив співпраці з ЄС. Перше. Зберегти державність і суверенітет, вистояти на переговорах з Росією, не дозволити перевести Україну до категорії failed states. Друге. Вистояти бізнесу: він основа і надія середнього класу. Усім разом відстоювати права, захищати демократичні свободи і цінності. Третє. Парламентські вибори мають стати політичним «Х-фактором», який приведе в політику нових людей, лідерів з новими ідеями і цінностями. Країні потрібна моральна і адекватна викликам часу політична еліта – переконлива альтернатива владі. Україна витримає випробування на міцність, якщо громадяни зрозуміють, що поставити «галочку» за європейський курс в анкеті соціологів – цього мало. Демократію доведеться захищати, щоби країна не звернула у тупик диктатури.
Анатолій Гриценко,
лідер партії «Громадянська позиція»,
голова парламентського Комітету з питань національної безпеки й оборони
Переглядів: 778 | Додав: bond | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]