Середа, 24.04.2024, 00:01
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Грудень » 26 » ПОГЛЯД
10:37
ПОГЛЯД
Майдан згортається?

У понеділок зранку, 23 грудня, на майдані Незалежності все спокійно. Барикади ще стоять, а от людей біля них далеко не стільки, як раніше. Чи означає це, що і сам Майдан згортається? Останню крапку в місячну протестну епопею поставила значно менша кількість людей на недільному мітингу 22 грудня, ніж було тиждень тому. Вся вина, безумовно, лежить на організаторах, які своїми інтригами та політиканством не зуміли зберегти той дух братерства, який панував тут спочатку.
Розмитість гасел, які виголошувалися зі сцени, сягнула свого апогею. Гасла гаслами, але ніхто не каже, в який саме спосіб їх втілювати в життя. Якщо лаконічніше, то наразі людям просто пропонували викрикувати гасла як мантру. На жаль, від самого викрикування краще і тепліше на холодному зимовому асфальті нікому не стане. Якщо в перші дні мітингу на сцену ще могли пробитися громадські активісти чи просто люди з регіонів, то пізніше її приватизували опозиційні лідери, які не давали громадськості висловити свою думку. Впадає в очі, що зі сцени не пролунало жодних альтернативних пропозицій дій, ідей. Склалося враження, що існує «єдиноправильна» лінія поведінки Майдану, тільки не відомо головне: хто її встановлює й затверджує.


Про згортання Майдану заявили і його організатори. Втім, щоб продовжувати свою політичну гру далі на цій плодотворній ниві, вони заявили про створення громадської організації «Народне об'єднання «Майдан», в яку увійшли опозиційні лідери та їх близькі друзі. Створення громадської організації з мітингувальників – ідея хороша, але наразі вона буде не ефективнішою, ніж товариство філателістів. Вже з самого початку не обійшлося без скандалів. Адже там, де всі рівні, обов’язково знайдуться рівніші. Тому в раду Майдану увійшли тільки найдостойніші, а «достойного пана», а заодно і нардепа від «Батьківщини» Анатолія Гриценка запросити забули. Він образився і написав про це у своєму блозі на «Українській правді»: «Не знаю, хто формував персональний склад ради Майдану. Думаю, лідери опозиції, окремих громадських організацій та працівники штабу»,  – зазначив Гриценко. Шановні опозиційні лідери, мабуть, забули про образу та гнів іншого колишнього опозиційного активіста Юрія Кармазіна, якого забули включити на минулих виборах в партійний список до парламенту і який їм до сьогодні мститься за це. А Анатолій Гриценко не менш образливий.
Отож, якщо в раду Майдану не пройшов навіть ветеран двох майданів, то для громадських активістів та моральних авторитетів суспільства там точно місця нема. Виникає запитання: чому в цю раду включена Юлія Тимошенко і як вона збирається виконувати свої обов’язки, будучи ув’язненою. Це свідчить про формальний підхід до формування списку ради, а не стратегічний. Обурює, що в раду не включений координатор «Спільної справи» Олександр Данилюк та лідер «Дорожнього контролю» Ростислав Шапошніков. Проте знайшлося місце для журналіста і громадського діяча Віталія Портнікова, який зганьбився після публікації в інтернеті пікантних відеоматеріалів з його участю.
Не менше невдоволення викликали два величезні чи правильніше буде сказати – гігантські банери Тимошенко на ялинці, що закрили її мало не повністю. Навіщо це? Хіба за неї люди стояли? А опозиція не дала ті банери зняти. Декілька активістів хотіли, але їм сказали, що ноги переламають. Люди, які залишилися мітингувати, переконані, що Майдан вже ніхто не буде розганяти. Сама площа нікому особливо не потрібна, Будинок профспілок і Жовтневий палац – також. Починається довга серія вихідних, тому й КМДА без особливих проблем почекає до відновлення роботи після 10-го, а може й 15-го січня. Швидше  за все,  ті люди, які приїхали з областей і зараз живуть у КМДА, просто роз’їдуться по домівках.
Зазначимо, що так званий «антимайдан на підтримку курсу Президента України» в Маріїнському парку теж припинив своє існування. Як поінформував комендант цього наметового містечка Олександр Зінченко, «акцію на підтримку Януковича припиняють, щоб зустріти прийдешні свята у колі родини». А ми чим гірші? Невже в нас нема свят? В нас столи багатші, кутя смачніша і колядки голосніше співають.
Світлана МАНЬКОВСЬКА
Переглядів: 567 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]