П`ятниця, 19.04.2024, 00:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Лютий » 3 » Подорожчання життя вже сьогодні
12:19
Подорожчання життя вже сьогодні
Одне із гасел владної тепер Партії регіонів на минулих парламентських виборах «Покращення вашого життя вже сьогодні» нині сміливо можна перефразувати на «Подорожчання життя вже сьогодні». Адже, незважаючи на запевнення урядовців про те, що ціни не зростатимуть, з дня у день в Україні практично все – продукти, товари, послуги, енергоносії – лише дорожчає.

Більша частина і так невеликих зарплат та пенсій середньостатистичного українця йде на придбання мінімально необхідних продуктів харчування та оплату житлово-комунальних послуг. Лише останні, за підрахунками Національного форуму профспілок України, для кожної середньостатистичної української сім’ї із трьох осіб цього року зростуть на 1700 гривень.
Такий невтішний прогноз зроблений на підставі офіційної інформації про плани поетапного підвищення тарифів на тепло, газ та електроенергію. Це в свою чергу, швидше за все, так чи інакше спричинить ріст цін і на інші комунальні послуги. Хоча вже зараз, за даними опитування Інституту Горшеніна, більш ніж у половини громадян України є труднощі з оплатою послуг ЖКГ.
Водночас підвищення соціальних виплат в бюджеті на 2011 рік практично заморожені. За словами віце-прем’єр-міністра – міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, на забезпечення 156 видів різноманітних пільг, доплат та виплат соціальної допомоги не вистачає 160 млрд. гривень.
Перспективи зростання зарплат та збільшення кількості робочих місць профспілки теж вважають дуже примарними. Тим часом національна валюта України продовжує знецінюватися. Нацбанк виводить з обігу монети номіналом одна та дві копійки, які вже давно, по суті, нічого не вартують. А нещодавно поширилася чутка, що в Україні незабаром з’явиться банкнота номіналом в одну тисячу гривень. Втім цю інформацію, як і подальше поетапне планове зростання впродовж року вартості енергоносіїв та інших комунальних послуг, чиновники заперечують і навіть називають провокацією.

Чого вартий кіловатик
Але тарифи таки зростають. З 1 лютого для населення на 30% подорожчає електроенергія. Щоправда, новий тариф застосовуватиметься лише до тих, хто перевищуватиме так звані пороги споживання. Для побутових споживачів, які використовують електроплити і електроопалення, він становитиме 250 кВт/год., а для решти споживачів – 150 кВт/год. на місяць.
За розрахунками Національної комісії  регулювання електроенергетики (НКРЕ) таке зростання тарифу більшості населення не торкнеться, бо люди здебільшого не перевищують зазначені пороги споживання електроенергії. За інформацією заступника директора зі збуту ВАТ «Прикарпаттяобленерго» Наталії Любич, понад 70% мешканців області у визначені ліміти вкладаються. А міністерство палива та енергетики вже склало прогноз середньозваженої оптової ринкової ціни на електроенергію, відповідно до якого у 2011 році вона зросте на 15% – до 55,07 коп. за кВт/год. У цей розрахунок вже закладені підвищені тарифи для населення у квітні – на 100% і в серпні – на 39%.

Просіть милості в погоди
Плата за тепло теж збільшиться. Як повідомив заступник директора з розрахунків та реалізації ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Ігор Угриновський, відповідно до висновків цінової інспекції та рішення НКРЕ з 1 лютого одноставковий тариф на теплову енергію зросте на 10%, а двоставковий – на 15%. Але якщо лютий буде теплим, то споживачі цього зростання можуть і не відчути, бо оплату їм нараховуватимуть відповідно до обсягу спожитого газу.
Між іншим, 1 квітня газ, за його словами, знову подорожчає на 50%, що, відповідно, потягне за собою і зростання тарифу на теплову енергію. Оскільки процедура затвердження нових тарифів для «Теплокомуненерго» доволі складна, чергове їх зростання для населення можна очікувати з липня або з жовтня.

Знову за воду гроші
На 3% зростуть в ціні й послуги КП «Івано-Франківськводоекотехпром». За словами заступника гендиректора з економічних питань «Водоекотехпрому» Марії Осколіп, відповідно до рішення НКРЕ, яке вступило в силу з 1 лютого, тарифи для населення збільшаться на вісім копійок і з урахуванням ПДВ становитимуть: за водопостачання – 2,66 грн. та 1,74 грн. – за водовідведення.
Для інших споживачів тарифи «Водоекотехпрому» поки що не зміняться. Наразі пропозиції підприємства щодо їх величини перебувають на стадії розгляду. Нагадаємо, що свого часу «Водоекотехпром» мав намір ініціювати зростання тарифів на 10-15%, бо вони відшкодовували затрати підприємства на водопостачання і водовідведення лише на 87%.

Впрягли коня поперед воза
Нові тарифи на згадані комунальні послуги затвердила НКРЕ, на яку непритаманні їй функції державного регулювання у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення були покладені до створення Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг. Процес її  формування мав завершитися до 1 січня 2011 року. Відповідний закон Президент України підписав ще 9 липня минулого року. Хоча регулятора ринку комунпослуг в Україні все ще нема, комунальні тарифи зростають, бо їх продовжує затверджувати НКРЕ. Але чи законно? Адже змін щодо продовження повноважень НКРЕ з виконання функцій Нацкомісії регулювання ринку комунпослуг не було.
Крім того, у законах «Про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України» та «Про житлово-комунальні послуги» є чимало невідповідностей. Зокрема щодо термінології послуг на тарифоутворення. Прогалини в законодавстві та нормативній базі наразі також не дають підстав комунальним підприємствам з 1 січня 2011 року нараховувати пеню за невчасно оплачені комунальні послуги. Тож якщо до 20 лютого уряд не надасть щодо цього додаткових роз’яснень, пеня населенню нараховуватись не буде.

Далі буде...
До всього цього можна додати, що впродовж року поетапно також планується на 15% збільшити тарифи на місцевий телефонний зв’язок, який для операторів теж є збитковим.
Також в Івано-Франківську планується підвищення тарифів на обслуговування ліфтів та паркування транспортних засобів і розміру батьківської плати за перебування дітей у дошкільних навчальних закладах. Але остаточні рішення щодо цього ще не ухвалені.
…А тим часом навіть плата за користування громадськими вбиральнями в Івано-Франківську вже зросла до двох гривень.
Левко КУТИНСЬКИЙ

Як не намотати зайві кіловати
Чергове, але, вочевидь, не останнє подорожчання електро-енергії змушує українців з острахом поглядати на лічильники. Фахівці запевняють, що споживання електроенергії у квартирі чи будинку можна відчутно зменшити. Варто лише вміти грамотно використовувати побутову техніку.

Ні – лампочкам Ілліча!
У кожній квартирі чи будинку налічується щонайменше десяток лампочок. Приблизно 15% електроенергії у помешканні припадає на освітлення. Звичка батьків ходити за дітьми і вимикати світло суттєво не заощадить ваш бюджет. Зменшити дірку у сімейному бюджеті можуть люмінесцентні лампи на СД-модулях.
«Головна перевага економних ламп – споживають енергії приблизно на 80% менше, ніж традиційні лампи розжарювання, а служать у  8-10 разів довше», – каже електрик Василь Луквінський.
Економні лампи в Івано-Франківську можна придбати за ціною від 25 грн. Вітчизняні коштують дешевше, імпортні – від 40 грн. Продаж економних ламп зростає, стверджують реалізатори. Але багато людей поки що ставляться до них з осторогою – звикли, що лампочка має коштувати гривню, максимум – три. А коли окупляться витрати на освітлення всього дому лампочками по 25 грн., підрахувати важко.

Виклик часу – техніка «економкласу» 
Найбільше тягнуть грошей з вашого гаманця прилади з нагрівальними елементами: проточні водонагрівачі, бойлери та накопичувальні баки з підігрівом води, підігрів підлоги. Електрична плитка, духовка, чайник, електрокамін, обігрівачі масляні та повітряні, праска, фен… Ефективно «допомагають» мотати кіловати потужні двигуни, які споживають чимало електроенергії. Лідери у цьому списку – кондиціонер, порохотяг, дрель-перфоратор, компресор. Двигун компресора холодильника також за добу має взяти «своє».
До цієї «когорти» потрібно долучити ще й пральну машину, яка має і двигун, і нагрівальні елементи, а також посудомийну техніку. Ще один кухонний «пожирач» світла – мікрохвильовка. Її варто застосовувати лише, щоб розігрівати готові страви. Натомість щось готувати у ній кількадесят хвилин накладно.
Продавець-консультант одного з центрів побутової техніки Оксана Сапіжак говорить: «Найбільший попит має сьогодні техніка «економ-класу». Наприклад, сучасні «пласкі» – плазмові та LCD телевізори споживають вдвічі менше електроенергії, ніж зі звичайним кінескопом. Це стосується і комп’ютерних моніторів. Чим більша діагональ, тим більше споживання. Холодильник старого зразка щомісяця споживає до 90-100 кВт/год. електроенергії. Нова, енергозберігаюча модель холодильника (із символом «А»), яка має такий самий об’єм камери, щомісяця потребує не більше 30 кВт/год.». За 5 років такий холодильник зекономить на світлі вам стільки, що можна купити новий.
Щоб побутова техніка не «з’їдала» зайві кіловати, треба правильно нею користуватись. Холодильник не варто розміщувати біля батареї або кухонної плити, бо тоді він змушений більше працювати. На третину більше електроенергії споживає пилосос, якщо його мішок для сміття заповнений.
Щоб заощадити на пранні, варто за можливості обирати «економ-режими». Щораз прати при 70-90 градусах – викидати гроші на вітер. Найменше струму пральна візьме в режимі 30 градусів. Замість відпарювати білизну праскою, можна її перед прасуванням зволожити водою. Такими нехитрими способами можна заощадити до 20 кВт на місяць.

Дороге «очікування»
Майже всі сучасні побутові прилади мають режим «standby» (очікування). Хоча прилад і не працює, але від мережі не вимкнений, тому й споживає енергію. Підраховано, що звичайний телевізор із діагоналлю 54 см у режимі «standby» споживає за місяць 7-9 кВт/год. Тепер пригадайте, скільки електроприладів «очікують» у ваших розетках? Телевізор, радіо, зарядний від мобільного, комп’ютер…  
«Щоб зекономити, варто відмовитись від зайвих приладів, – переконаний електрик Василь. – Ось сучасний електрочайник має потужність 1,5-2 кВт, тож п’ять хвилин роботи спалить 0,125-0,170 кВт. Значно дешевше гріти воду на газовій плиті».
Взимку багато мешканців сплачують значно більше за електроенергію через те, що використовують електрокаміни та інші нагрівальні прилади. Зекономити можна і на них, якщо добре утеплити помешкання, насамперед вікна, підлогу, горище. Власникам будинків варто задуматися про каміни і грубки на дровах. Бо з такими комунальними реформами незабаром газо- та енергопослуги стануть нам не по кишені.      
Мар’яна РИНДИЧ
Переглядів: 1360 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]