Субота, 20.04.2024, 14:16
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Лютий » 27 » НАСАМПЕРЕД
12:43
НАСАМПЕРЕД
Василь  СКРИПНИЧУК:
«Для люстрації треба мати критерії»




Голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук заперечив будь-які чутки про свою можливу відставку. Про це він повідомив під час традиційної щомісячної прес-конференції у вівторок.
«Якщо би я писав заяву, то оголосив би її на сесії. А де я її міг писати і кому давати? В себе в сім’ї чи комусь на вулиці? На мій погляд, все має йти за законом. Якщо є заява, вона оголошується на сесії. Чутки про те, що я йду з посади голови обласної ради нічим абсолютно не обґрунтовані і нічим не підтверджуються. Цього я не планую робити до тих пір, поки Верховна Рада не оголосила дострокові вибори. Нема жодних проблем. Якщо я дуже втомлюся від активності окремих людей, то буду говорити про це на сесії», – заявив Василь Скрипничук.


Про виконком
Голова обласної ради акцентував увагу на позачерговій сесії, котра відбувалася 20 лютого. Тоді депутати були готові обрати виконком обласної ради для подальшого керівництва областю.
«Можливо, добре, що немає у прокуратури підстав оскаржувати наше рішення, бо ця структура ще не сформована. В мене така позиція: якщо сьогодні буде сформовано уряд, то завтра-післязавтра буде голова державної адміністрації або виконувач його обов’язків, який змушений буде брати на себе повноваження виконавчої влади. І не треба буде формувати жодних виконкомів. Це моя особиста думка», – запевнив голова. Якщо й буде утворено виконком, то голова облради не впевнений, чи буде він дорадчим органом при виконавчій владі.
«Можливо, Кабмін буде утримувати вертикаль влади, бо так написано в Конституції 2004 року. Я не думаю, що Кабмін буде передавати комусь повноваження. Там такого не виписано», – наголосив Василь Скрипничук.

Про облдержадміністрацію
«За законодавством, Кабінет Міністрів враховує пропозиції обласної чи районної ради щодо кандидатури на посаду голови відповідної державної адміністрації. Якщо новопризначений Кабінет Міністрів буде читати закони і звертатися до нас, то ми будемо пропонувати кандидатуру. Якщо Кабінет Міністрів не буде читати законів, як це дотепер ніколи не читалося, то будемо їм потім висувати претензії, якщо голова буде невдалий, не буде влаштовувати. Тоді ми скажемо, що Кабмін порушив закон при призначенні. Так мало би бути. А як буде? Швидше за все в умовах, коли треба швидко реагувати, цього не буде. Якщо радитися зі мною, то я на себе не візьму сміливості одноосібно погоджувати кандидатуру голови місцевої державної адміністрації. Я боюся, що тут може бути конфлікт інтересів. На цей час я знаю, що на цю посаду можуть претендувати хтось із народних депутатів країни, хтось із депутатів обласної ради, хтось із яскравих представників революції, які проявили себе як у Києві, так і в Івано-Франківську. Є свіжі активісти з Майдану, їх можуть обрати люди на можливих позачергових виборах у ради. У них є свіжі ідеї – з Богом і вперед».

Про революцію
Голова облради переконаний, що в Україні вже настав початок перемоги революції: «Я би не сказав, що ця революція сталася такою, що завершена. У мене чомусь таке враження, що вона буде продовжуватись і продовжуватись у різні сторони – як горизонтально, так і вертикально.
Під час похорону Романа Гурика в управлінні охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства була спроба захоплення влади. Посилалися на самооборону і на люстрацію. Звертаюся до любителів щось десь захопити: давайте все робити законним шляхом.
Я казав на кожній прес-конференції, що ми переможемо. В мене було внутрішнє переконання, правда, я не знав, що таким кровавим способом».
Представники будівельного бізнесу готові надати сім’ям п’яти  загиблих майданівців як мінімум двокімнатні квартири в Івано-Франківську. Вони стверджують, що це буде жестом вдяки тим, хто загинув. У  той же час ці сім’ї отримають і матеріальну допомогу. В обласній раді є пропозиція від декількох депутатів про те, щоби з обласного бюджету надати сім’ям загиблих героїв одноразову допомогу. Сума, за словами голови облради, буде визначатися під час засідання сесії ради 7 березня.

Про чутки, плітки і владні місця
Василь Скрипничук повідомив, що загалом в області ситуація у районних радах відносно стабільна. У Верховинській районній раді ініціювалося припинення повноважень голови ради і його заступника, а також голови ради у Снятині. У райдержадміністраціях ситуація така ж, як і в обласній – є хтось із заступників, який має право підпису.
Минулої п’ятниці обласна рада хотіла затвердити керівників усіх силових структур. Говорячи про депутатів, котрі вносили такі пропозиції, голова облради переконаний, що «ці люди дуже активно хотіли підставити раду під з’їзд у Харкові».
«У п’ятницю я зробив дуже цікаве дослідження напівнаукового характеру про те, хто може провокувати ситуацію, в тому числі із громадськості, про те, хто з депутатів готовий провокувати ситуацію, щоб дестабілізувати роботу ради. І це мені успішно вдалося. Я по крайній мірі маю для себе вже чітку і чесну картину, хто чого вартий і які внутрішні сплетіння депутатських доль і характерів у нас вже відбуваються», – зауважив Василь Скрипничук.

Про люстрацію
«Люстрація в останні дні стала дуже модним словом. Вперше в українському політикумі його вжила ВО «Свобода» і то дуже давно. Люстрацію потрібно робити не тільки для Партії регіонів і комуністів, а й серед їх сателітів. Наприклад, тих, хто був у партіях Королевської, Тігіпка, Кінаха, в тому числі членів партії «Відродження». До питання люстрації треба відноситися дуже обережно.
В нас немає закону про люстрацію. Маю варіант законного процесу люстрації. Це звіти керівників структурних підрозділів не тільки в адміністрації, а голови чи заступника ради на сесіях відповідних рад із прийняттям відповідного рішення. Для люстрації треба мати критерії, а критерії виписуються в законі. У нас є можливість визнати роботу задовільною чи незадовільною. Цього цілком достатньо. Люстрацією було наше рішення по Чуднову. Я тоді казав, що не Василь Михайлович люструється, а посада, яка була взята. Йде мова про спосіб призначення. Якщо ти з тої партії, то тебе призначити. Хоча я не переконаний, що зараз буде якийсь інший спосіб».

Про роботу ради

«Наступна сесія буде рутинна, бо є деякі питання, які без рішення ради не йдуть. Можливо, ми й закриємо безстрокову 26-ту сесію, бо події вже нібито завершилися і нема чого нам по майданах вже їздити. З того всього, що ми там приймали, я думаю, що то були в більшості правильні рішення. Всі рішення не були категорично неправильними. Можливо, в окремих пунктах треба було сформулювати м’якше, по-іншому, але будь-який пункт можна було прийняти як звернення і не треба було прокуратурі бути гірше Януковича разом з Клюєвим і Пшонкою. На жаль, помилки роблять усі люди.
Прошу всіх дотримуватися норм чинного законодавства і діяти спільно з органами місцевого самоврядування».
Володимир БОДАК

Переглядів: 879 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]