П`ятниця, 29.03.2024, 11:04
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Грудень » 12 » НАСАМПЕРЕД
12:48
НАСАМПЕРЕД
Обласна рада «ліквідувала» ОДА

Івано-Франківська обласна рада прийняла рішення про висловлення недовіри Івано-Франківській обласній державній адміністрації та визнання таким, що втратило чинність, рішення Івано-Франківської обласної ради народних депутатів від 11.07.1997 р. «Про делегування повноважень».


Як повідомила прес-служба облради, на сесію завітав голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець, який висловив свою солідарність та розповів, що Тернопільська обласна рада минулої п`ятниці також проголосувала за позбавлення делегованих повноважень обласної адміністрації.
Як зазначив голова обласної ради Василь Скрипничук, «ні президент, ні уряд, ні парламент не хочуть дослухатися як до голосу народу, так і до голосу депутатів місцевих рад, вони ігнорують усі звернення», тому «час прохань, звернень і заяв минув».
Тож «враховуючи політичну і соціально-економічну ситуацію в державі та області, зважаючи на вимоги багатотисячних протестних акцій в населених пунктах області», за непідписання угоди про асоціацію з ЄС та незаконне застосування грубої фізичної сили до мирних протестувальників у Києві», прикарпатські депутати вирішили ліквідувати на Прикарпатті обласну держадміністрацію, відібравши від неї делеговані повноваження.
Згідно з таким рішенням, з 1 січня 2014 року у складі виконавчого апарату обласної ради повинен бути створений виконавчий комітет.
Поруч з цим облрада провалила голосування про оголошення недовіри керівнику ОДА.
«За» проголосувало лише 54 депутати із 60-ти присутніх у залі (нагадаємо, повний склад облради – 114 депутатів – ред.). Для прийняття рішення не вистачило чотирьох голосів.
Чимало депутатів на сесію не з’явилося, вочевидь, розуміючи, що винесені на позачергову сесію проекти рішень, в нинішніх умовах є доволі не однозначними. Скажімо, на думку позафракційного депутата облради Володимира Грабовецького, питання про делеговані повноваження не є основним, оскільки система чіткої вертикалі влади Президента залишається в силі. Володимир Грабовецький називає це рішення профанацією і вважає, що обласна рада показала свою мовчазну згоду з сучасними процесами, що руйнують Україну. Натомість, на думку пана Грабовецького, «основним питанням порядку денного було оголошення недовіри ставленику Президента в області. Проте Івано-Франківська облрада його провалила, чим виявила відсутність позиції».
Обидва рішення (очевидно, спущені зверху вищим партійним керівництвом, оскільки є ідентичними для західних областей) були прогнозованими. Навіщо такі рішення (проекти рішень) спускаються на місця? Питання! Втім, здається, і ті, хто голосували «за», і ті, хто голосували «проти», і ті, хто просто не з’явилися на сесію, розуміють: подібні рішення можуть лише сприяти укріпленню владного режиму, аж до спонукання введення надзвичайного стану. Адже наразі реалізувати на практиці створення виконавчих комітетів і забезпечити їхню ефективну роботу є просто не реальним. Це розуміють всі! …Майдан переможе! Але тільки з холодним розумом і гарячим серцем!
Антін ТИМУРА

КОМЕНТАР
Василь Чуднов, голова ІФОДА
– Те, що відбулося, як на мене, – дуже загрозливо. Давайте подивимося з іншої сторони: що сьогодні відбувається на Сході Україні і що відбувається на Заході. Давайте подумаємо, чи не починається це руйнація нашої держави і нашої державності, адже не може півкраїни жити за одними законами, а якась частина – за іншими. Закон «Про державні адміністрації» ніхто не скасовував, і жодна обласна рада не має таких повноважень – скасовувати закони, прийняті Верховною Радою України. А те, що сьогодні відбулося, це якраз відбулася відміна чи підміна законів, які діють на території України.
Хіба наша область не у складі України? Ми що, вже вийшли з України? Це одна складова – це одна з областей нашої великої держави. В цій державі повинен діяти Закон. Ми всі говоримо про європейські цінності, про демократичні засади, а приймаємо і кажемо: скоро в кожному районі, в кожному селі будуть приймати свої закони. Це не є ознака державності, це дуже турбує, це неправильно.
Щодо спроби висловлення недовіри голові ОДА… Взагалі-то я працюю сьогодні якраз 30 днів на цій посаді. За що мені недовіру – важко зрозуміти. За які конкретні вчинки мені хочуть оголосити недовіру? Разом з тим я завжди працював і працюю у правовому полі. Є закон, у відповідності до якого Президент має розглядати питання зайняття мною цієї посади тільки після того, як обласна рада проголосує недовіру двома третинами від свого складу. Ви знаєте, що сьогодні ледве-ледве назбирали кворум. Не те що дві третини – їх навіть немає у залі. Так що юридичних підстав, навіть якщо більшість проголосує, для мого звільнення немає.

vox populi


Чим, на вашу думку, закінчиться Майдан?

Віталій, водій таксі:
– Нічим добрим для України та українців це не закінчиться. Силовики під керівництвом горе-президента по частинах будуть арештовувати мітингувальників, розбивати цілісність Майдану, а підвладні Януковичу керівники тиснутимуть на працівників адміністративними методами, щоб усе це задавити.

Валерія, підприємець:

– Я вірю у те, що наш народ вистоїть, і що Господь нам допоможе. Адже цей Майдан організували не політики, а звичайні громадяни, а це багато про що говорить. Причому, якщо спочатку активність мітингувальників  була емоційно-поверхневою, то з кожним новим бандитським  штурмом мирних громадян влада збуджує їхню політичну активність і намір не здаватись аби там що!

Анна, менеджер:
– Все залежить від того, чи вдасться людям вистояти. Якщо так – то є надія на покращення життя для українців, на якесь просвітлення. Якщо ж люди здадуться через тиск влади, то все відбудеться за путінським силовим сценарієм. І в нас буде, як в Росії і в Білорусі. Це означає відсутність свободи і жахливі репресії, надто для західних регіонів. А Януковичу плювати на свій народ – йому будь-якою ціною би зберегти свою владу і свою шкуру.

Анатолій, робітник:
– Я був з друзями на Майдані, бачив їхні обличчя, відчував ту атмосферу. Такого згуртування нації ще не було! Мені сумно, що є люди, які не вірять в успіх, в те, що разом – ми сила. В подальшому розвитку подій важливо, щоб армія не пішла проти власного народу. І тоді – перемога!

Віра,  офіціантка:

– Незабаром всі самі по собі розійдуться і підуть святкувати Миколая.  Холодно, морозно, а толку небагато. То чого стояти і мерзнути?

Володимир, технічний працівник:

– Думаю, що ця влада просто так не вступиться. Вони знають, що смаленим пахне і їм, і їхнім дітям, і їхнім награбованим грошам. Тому я побоююсь, що вони застосують силовий сценарій, щоб розігнати людей і перемогти кожного зокрема.

Вікторія, студентка:

– Ми обов’язково переможемо! Ми не хочемо в Радянський Союз, і ми не хочемо до Путіна. І нам не підходить влада, яка застосовує силу проти українців, проти своїх виборців!!! Банду –  геть!

Переглядів: 834 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]