П`ятниця, 19.04.2024, 03:47
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 7 » НАСАМПЕРЕД
11:21
НАСАМПЕРЕД
«Старий» губернатор хоче нової економіки

Чутка про звільнення Президентом голів Львівської та Івано-Франківської облдержадміністрацій, що ширилася на наших теренах наприкінці минулого тижня, справдилася лише наполовину. Керівник Львівщини Михайло Костюк у понеділок і справді був офіційно відправлений у відставку, а ось Михайло Вишиванюк залишається на своїй посаді.

У вівторок М.Вишиванюк головував на колегії ОДА, після якої дав прес-конференцію. Відповідаючи на перше ж запитання про своє ймовірне звільнення, він повідомив, що буде звільнений аж у 2017 році, коли йому виповниться 65. Віктор Янукович буцімто сказав, що тільки тоді розглядатиме питання про його відставку.
Щоправда, пан Вишиванюк малював цю райдужну для себе перспективу сумно і втомлено. І, можливо, тому делікатним місцевим журналістам навіть язик не повернувся поцікавитися, де криються підстави впевненості щодо другого президентського терміну пана Януковича. Бо наразі складається враження, що їх просто не існує, і тому влада намагається якщо не ділом, то хоч словом встигнути бодай трохи згладити наслідки трирічного „покращення нашого життя вже сьогодні” до президентських виборів-2015.
Вівторкове спільне засідання колегії ОДА, регіонального комітету з економічних реформ і громадської ради при ОДА, очевидно, теж слугувало цій меті. Поважне зібрання, що відбувалося в переповненому залі засідань на четвертому поверсі «білого дому», з величезною увагою вислухало півгодинну інформацію самого голови ОДА про невідкладні завдання, які визначив Президент щодо реалізації Програми активізації економічного розвитку на 2013-2014 роки.
При цьому третину свого виступу М.Вишиванюк приділив не економічній, а соціальній ініціативі Президента „Діти – майбутнє України”. Ця багатогранна програма передбачає підтримку материнства і дитинства, соціально незахищених сімей, дітей-сиріт, створення умов для дітей-інвалідів, розвиток дитячого спорту тощо. «Щоб вирішувати всі ці питання, потрібно, щоби працювала економіка», – наголосив він.
На переконання керівника області, стабільна економіка нашого краю – це тільки нові виробництва. «Ті виробництва, які вже в нас повмирали, над ними хіба що кадилом можна помахати. Все, ми їх ніколи не відновимо. І та продукція, яку вони випускали 20 років тому, вона нікому вже безплатно не потрібна», – підписав вирок старій промисловості губернатор.
 «Ті виробництва, які вже в нас повмирали, над ними хіба що кадилом можна помахати. Все, ми їх ніколи не відновимо. І та продукція, яку вони випускали 20 років тому, вона нікому вже безплатно не потрібна».
Він наголосив, що  для створення нових виробництв потрібний сприятливий інвестиційний клімат «не на словах, а на практиці», і дав доручення своєму заступнику Ігорю Зваричу розробити відповідне положення.
Голова ОДА вважає, що інвестору (за умови створення, до прикладу, понад 50-ти робочих місць) потрібно виділяти землю під будівництво виробництва безкоштовно і за рахунок обласного бюджету підводити туди дорогу і комунікації.  «Інакше до нас не прийдуть інвестори, інакше ми нові робочі місця не створимо», – наголосив він.
Другим  великим резервом для створення робочих місць М.Вишиванюк назвав розвиток і підтримку внутрішнього ринку. Він з гіркотою відзначив, що «найбільш масовий товар» у наших продуктових магазинах – горілка, але виробленої івано-франківським спиртзаводом там порівняно мало. Голова ОДА попросив керівників правоохоронних органів з’ясувати, чому місцеві торгові заклади більше люблять спиртні напої з інших областей, ніж з нашої…
Також серед окреслених М.Вишиванюком основних завдань з активізації економічного розвитку на Прикарпатті є створення виробництва медпрепаратів з лікарських рослин, природний ресурс яких у нас «надзвичайно багатий». Тому, хто візьметься за цю справу, голова ОДА пообіцяв бюджетну підтримку.
На завершення губернатор нагадав, що потрібно займатися енергозбереженням та розвитком альтернативних джерел енергії. Зокрема, і побудовою міні-ГЕС за умови позитивного висновку спеціально створеної зі вчених екологічної комісії у кожному конкретному випадку.
Тарас ТКАЧУК
Переглядів: 606 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]