П`ятниця, 19.04.2024, 01:54
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 14 » НАСАМПЕРЕД
22:56
НАСАМПЕРЕД
Sede vacante

Святіший Отець Бенедикт XVI зрікається престолу


У понеділок втретє за всю історію існування Церкви Папа Римський зрікся престолу. Після того, як Папа Бенедикт XVI оголосив про свій відхід, над Римом пройшла гроза. Інформаційні агентства всього світу одразу ж облетіли фото блискавки, котра влучила у купол собору Святого Петра. Для вірних це стало знаком із неба. І хоча до офіційного зречення Папи ще залишається два тижні, а в самому Римі не відбувається жодних масових подій релігійного характеру, вірні з усієї Європи з’їжджаються до столиці католицизму.

Бенедикт XVI був 265-м Папою, якщо вести лік від апостола Петра. Тим часом у Римі вже задумуються над проведенням конклаву, на котрому і мають обрати нового Понтифіка. Деякі джерела повідомляють, що обрання Папи відбудеться у 20-х числах березня, і вже до святкування Воскресіння Христового Церква матиме нового главу Церкви. Хто очолить католиків, вгадати важко. Втім, охочих заробити і на цьому є чимало. Букмекерські контори вже почали приймати ставки на імена кандидатів на найвищий церковний пост.
Сьогодні говорять про декілька ймовірних кандидатур. Одразу ж називають трьох потенційних претендентів, два з яких – вихідці із Африки. За передбаченнями святого Малахія, на які останніми днями вся світова громадськість звернула увагу, саме цей Папа має стати останнім в історії інституту папства. Це найперше пов’язують із тим, що він може обрати собі ім’я Петро, чого не робив жоден Папа за всю двотисячолітню історію.
Що очікує церкву, як вона буде розвиватися надалі, не беруться говорити навіть єпископи та кардинали. Тим часом Україна також завмирає в очікуванні обрання нового Понтифіка.
Поки владики Української греко-католицької церкви зібралися у Києві на Синод, прості рядові священики УГКЦ не беруться коментувати вчинку Папи, мовляв, ми не уповноважені це робити, звертайтеся у консисторію. Вони тільки відповідають, що це мужній крок, гідний поваги. Як приклад наводять зречення від церковної влади Кардинала Любомира Гузара. «Церква буде і надалі жити своїм життям», – зауважують священнослужителі.
В Історії відвідин Папою наших земель це мав бути четвертий Папа Римський. На території України перебували та загинули мученицькою смертю Папи Римські св. Климент І (?100 р.) і Мартин І (655 р.). У червні 2001 року Іван Павло II відвідав з офіційним візитом Україну та відправив меси у Києві та Львові. Втім, Бенедикт XVI так і не отримав офіційного запрошення навідатися в Україну для відзначення 1025-ліття хрещення Русі.
Нагадаємо, Папа Бенедикт XVI оголосив про зречення від папського престолу в зв'язку із поганим станом здоров'я. Він залишить свій пост 28 лютого.
У офіційному зверненні Папи, зокрема, йдеться: «Я добре усвідомлюю, що це пастирство, через свою духовну природу, вимагає не лише слів та вчинків, але й також молитов і страждань.
Однак, у сьогоднішньому світі, який так швидко змінюється і ставить під питання віру, щоб нести слово Боже, необхідні сила як духа, так і тіла. Ці сили протягом останніх місяців залишили мене настільки, що я усвідомив свою нездатність належним чином виконувати обов'язки.
Тому, усвідомлюючи серйозність свого вчинку, я оголошую, що зрікаюся папства, у яке мене звели кардинали 19 квітня 2005 року. 28 лютого 2013 року о восьмій годині вечора Святий Престол буде вільним, і конклав обере нового Понтифіка».

Володимир БОДАК

до теми:

78-річний Йозеф Ратцінгер став Папою Бенедиктом XVI у квітні 2005 року після смерті Папи Івана Павла II. Він був найстаршим за віком обраним Папою.
Кодекс канонічного права передбачає право Папи відректися від Престолу, причому це зречення не потребує утвердження: єдиною умовою дійсності зречення є вільно виражена воля Папи. Існує припущення, що на початку 2000-х років Іоанн Павло ІІ обмірковував можливість зречення у зв'язку з поганим станом здоров'я. Але офіційно ця точка зору не підтверджена.
В історії римо-католицької церкви відомий папа, котрий був на престолі найкоротший термін. У 752 році Папа Римський Стефан II так і не встиг вступити на престол, бо помер через два дні після свого обрання. Папа Урбан VII помер від малярії на 12-й день після свого обрання.
З 1523 року папами як правило обиралися тільки вихідці із Італії. Цю традицію порушило обрання Івана Павла II через більш як 450 років.
Переглядів: 621 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]