П`ятниця, 29.03.2024, 10:21
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Вересень » 3 » На честь патрона міста: в Івано-Франківську вшанували 156-ту річницю з дня народження Івана Франка
21:44
На честь патрона міста: в Івано-Франківську вшанували 156-ту річницю з дня народження Івана Франка
Представники громадськості та влади поклали вінки до погруддя Івана Франка, яке встановлене в сквері на однойменній вулиці в Івано-Франківську. Також церемонія вшанування пам’яті видатного громадського діяча відбулась біля підніжжя пам’ятника Івану Франку на площі біля обласного музично-драматичного театру.
Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус наголосив, що ми маємо дякувати Господу Богу за те, що незважаючи на усі труднощі, несприятливі умови, він все ж таки дарував українському народу світочів, дарував геніїв, які робили все для того, щоб ми врешті-решт здобули Незалежність. Одним з таких геніїв був Іван Франко.
«Я тішуся з того, що наше славне місто вже 50 років носить ім’я Івана Франка. Він неодноразово бував у нашому місті, з його ім’ям, творчим шляхом, громадською та політичною діяльністю пов’язано дуже багато місць у Івано-Франківську. Вважаю те, що в 1962 році наше місто у рік свого трьохсотріччя отримало нову назву на честь Івана Франка, відновленням історичної справедливості. І я відкидаю будь-які намагання знов розпочати дискусію щодо повернення місту історичної назви Станіславів. Вважаю це неприпустимим, оскільки це неповага до громади і неповага до Івана Франка, який зробив величезний внесок в історію та розвиток українського суспільства», – зазначив Віктор Анушкевичус.
«Радянська пропаганда змальовувала Івана Франка виключно як вічного революціонера та пропагандиста соціалістичних поглядів. Його твори видані 50-томним виданням. Проте, це лише половина його творчого доробку, оскільки за радянських часів було невигідно публікувати його цілком. Адже тоді українці могли б прочитати окремі праці Івана Франка, в яких видатний письменник та публіцист досліджував, зокрема, і проблему здобуття Незалежності українським народом.
В одній зі своїх праць Іван Франко писав, що причиною безуспішної боротьби українців за здобуття власної держави та Незалежності є те, що на піку національного піднесення духовні провідники нації починали вагатись і зупинялись, тим самим породжуючи у народу почуття розчарування та невпевненості. Якщо ми будемо такими самими працелюбними, щирими у своїх почуттях до рідної землі, гідними спадкоємцями славних прадідів, то ми матимемо таку Незалежність та власну державу, про яку мріяли і Тарас Шевченко, і Іван Франко, і вояки ОУН-УПА», – відзначив Віктор Анушкевичус.
Наш кор.



Переглядів: 764 | Додав: vovak | Теги: Іван Франко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]