Четвер, 25.04.2024, 05:38
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2009 » Грудень » 11 » Модерний свербіж навколо пасажу
10:13
Модерний свербіж навколо пасажу
Інтелігенція міста стурбована можливою руйнацією місцевої історичної пам’ятки – пасажу Гартенбергів, до якої може призвести його масштабна реконструкція, ініційована теперішнім власником будівлі фірмою «Мальва плюс». Про це йдеться у листі до голови облдержадміністрації Миколи Палійчука, в якому вони просять цього не допустити.


Власне те, що пропонують архітектори у своїх проектних пропозиціях, схоже не так на реконструкцію існуючої будівлі, як на її добудову до первісних меж пасажу (адже колись він займав набагато більшу площу – частину теперішнього Вічевого майдану, де зараз клумба, вулиці Галицької, до рівня будівлі медуніверситету, та вулиці Сотника Мартинця, до рівня існуючої подальшої забудови, тільки не в історичному його вигляді, а в модерному стилі.
Хоча міська влада і надала дозвіл фірмі «Мальва плюс» на проведення проектно-пошукових робіт, але остаточне рішення щодо реконструкції пасажу все ж має бути за міською громадою, — переконаний міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус: «Всі роботи щодо можливої реконструкції цієї будівлі вестимуться строго в рамках чинного законодавства, — запевнив мер. – Будь-які кроки ми будемо робити лише після широкого громадського обговорення. Необхідність проведення громадських слухань з цього питання чітко обумовлене у двох рішеннях міськвиконкому. Якщо громада скаже «ні», то ніякої реконструкції не буде». До речі, замовник реконструкції, теперішній співвласник торгового центру, бізнесмен Олександр Долішній теж каже, що йому не байдужа думка громади і зізнається, що модернові проекти реконструкції йому особисто теж не дуже подобаються, бо вони не відтворюють історичного вигляду старої забудови, прихильником чого він є.   
Історія цієї будівлі така: понад 100 років тому заможні мешканці Станиславова брати Гартенберги у відомої віденської фірми «Фельнер і Гельмер» замовили проект торгового центру у вигляді пасажу – критої галереї з крамничками і рестораном на другому поверсі. Будівництво завершили в листопаді 1904 року. Після Першої світової війни від нього залишились тільки внутрішні стіни та купольне перекриття. В 1926 році поляки відновили пасаж у дещо спрощеному, близькому до теперішнього, вигляді. У 60-х роках минулого століття радянська влада його переобладнала  і тривалий час там розташовувався універмаг «Дитячий світ». Після його перенесення у нове приміщення на теперішній вулиці Івасюка пасаж на нетривалий час став виставковим центром, де відбувалися відомі івано-франківські імпрези. Згодом приміщення знову почали використовувати під торговий центр.
Наш кор.     
Переглядів: 1260 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]