Четвер, 18.04.2024, 14:48
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Вересень » 25 » МІСТО
11:31
МІСТО

Українці зимуватимуть по-новому
Судячи з усього, опалювальний сезон в державі проходитиме в екстремальних умовах. Збільшивши тарифи на житлово-комунальні послуги та енергоносії, уряд вимагає скорочення споживання газу та електроенергії, перегляду температурного режиму роботи котелень та міркує над тим, щоб опалювальний сезон почати пізніше, а завершити швидше. То ж до чого готуватися іванофранківцям? Коли у їхніх квартирах з’явиться тепло і гаряча вода та скільки за це доведеться платити?
Чи готові місцеві теплоенергетики до викликів нового опалювального сезону і зменшення споживання блакитного палива? Про це ми розмовляємо з директором державного міського підприємства «Івано-Франківськтепло-комуненерго» Василем Рущаком.


–    Коли у місті розпочнеться опалювальний сезон, адже кажуть, що це може бути пізніше, ніж зазвичай?
–    На рівні уряду дійсно відбувалися наради щодо необхідності коригування графіків температурного режиму роботи котелень і початку опалювального сезону. Але наразі діє постанова уряду № 630, відповідно до якої опалювальний сезон повинен початися тоді, коли впродовж трьох діб середньодобова температура повітря не перевищуватиме вісім градусів за Цельсієм. Восени і навесні температура мінлива. Торік ми розпочали опалювальний сезон, а потім тривалий час у день зупиняли котельні, бо температура повітря була високою. Думаю, цього року теж так може бути. У будь-якому разі ми повинні надати споживачам якісні послуги.
–    Наскільки ваше підприємство готове до початку опалювального сезону?
–    Наразі на 97%. Практично всі роботи перебувають на завершальній стадії. Ми відремонтували і підготували до роботи всі 35 котелень та 28 центральних теплових пунктів, 131 кілометр теплових мереж. Під час гідравлічних випробувань виявили 114 пошкоджень. 105 з них уже усунуті, ще дев’ять проблемних ділянок тепломереж перебувають у ремонті. Із 527 будинків, які ми обслуговуємо, системи на щільність випробувані у 470, вони готові до подачі теплоносія. Залишились ще будинки «Станіславської теплоенергетичної компанії». Цього тижня вона почне подавати воду у мережі, і за тиждень-два ми перевіримо їх на щільність.
–    В Україні відбувається процес поетапного підвищення житлово-комунальних тарифів. Наскільки подорожчають послуги вашого підприємства?
–    Тарифи на наші послуги залежать від цін енергоносіїв, які теж зростають. З липня вступив в дію новий тариф на тепло для населення. Це пов’язано з ростом складової вартості газу, ціна на який поетапно зростатиме до 2017 року. Відповідно, зростатиме і тариф на тепло. Наразі ж, залежно від температурного режиму, цього опалювального сезону ціна тепла орієнтовно зросте на 25-30%. При чому 80% такого зростання пов’язане з ростом цін на газ, електроенергію та воду. Тож все залежатиме від того, наскільки холодною буде зима і скільки газу та електроенергії піде на виробництво тепла. Якщо зима буде теплою, різкого зростання вартості тепла мешканці не відчують. Також національний регулятор житлово-комунальних послуг ввів нову послугу з гарячого водопостачання. Якщо колись ми надавали послугу з підігріву води, а споживачі платили окремо за воду «Bодоекотехпрому» і окремо за її підігрів нам, то тепер ми самі закуповуватимемо воду і уже подаватимемо її споживачам гарячою. Ціна за кубометр гарячої води становитиме 25 грн. 40 коп. і буде незмінною впродовж року.
–    А коли та гаряча вода з’явиться у кранах помешкань?
–    Ми подавали воду до кінця червня, відколи почали зупиняти котельні на профілактичні ремонти і підготовку до зими. Зараз не подаємо, бо ще не всі роботи завершені. А відновимо подачу гарячої води з початком опалювального сезону.
–    Уряд вимагає скоротити споживання газу на 30%. Що зроблено підприємством у цьому напрямi?
–    Як і кожне підприємство комунальної теплоенергетики, ми розробили відповідну програму щодо зменшення споживання газу, яку подали до міністерства. Вона включає ряд технічних заходів, реалізація яких потребує значного фінансування, і комплекс менш затратних організаційних заходів. Зараз завершується розроблення проектної документації на консервацію трьох дахових котелень, що дасть змогу економити 200 тисяч кубометрів газу. Ці будинки ми підключимо до котельні на вул. Тролейбусній, яка має достатній запас потужності. На котельні на вул. Симоненка встановлюємо котел-утилізатор, що дасть змогу відбирати температуру димових газів котельні і використовувати їх для опалення. У котельні на вул. Мазепи, 142 плануємо встановити котел на біопаливі потужністю один мегават, ще один котел на біопаливі встановимо на котельні у Крихівцях. На котельні на вул. Дорошенка встановимо нові пальники, які теж дадуть змогу скоротити споживання газу і підвищать ККД самої котельні. Також ми виконали значний обсяг робіт з консервації котельні на вул. Карпатській, яка працювала неефективно. Підключили будинки, які вона обслуговувала, до котельні на вул. Довгій. Щодо організаційних заходів, то це ізоляція теплотрас, труб у теплових камерах і доелеваторних мереж у будинках, режимні налагодження котлів, теплових мереж і будинкових систем. Всі ці заходи без значних фінансових затрат теж дадуть змогу зменшити споживання газу. Також ми співпрацюємо з Європейським банком реконструкції і розвитку. За його кошти плануємо встановити котли на біопаливі у котельнях на вул. Тролейбусній та Медичній, а у перспективі – встановити індивідуальні теплові пункти у будинках. Якщо буде фінансування з держбюджету, ми плануємо реалізувати ще два проекти – на ЦТП на Набережній встановити електроопалення і акумулятори на гарячу воду, а на котельні на вул. Довгій – тепловий насос. Сподіваємося, що кошти ми таки отримаємо, бо останній проект з держбюджету нам фінансували ще у 2010 році.
–    Ситуація в державі не позначилася на співпраці з ЄБРР?
–    ЄБРР припинив роботу з Росією і почав тісніше співпрацювати з Україною. Через ситуацію на сході припинив фінансування проектів у Донецькій і Луганській областях. Загалом ЄБРР зацікавлений у якнайшвидшому впровадженні проектів в Україні задля економії та зменшення споживання газу і зменшення енергетичної залежності від Росії. Окрім Івано-Франківська, ЄБРР зараз активніше реалізовуватиме проекти у Львові, Тернополі, Житомирі…
–    Де найбільше втрачається тепла і як мешканці можуть найефективніше його зберігати у квартирах?
–    Основна втрата тепла відбувається саме у будинках, а щоб його зберегти, необхідно будинки і квартири утеплювати. Свого часу ми проаналізували використання тепла у будинках №№ 4 і 10 на вул. Симоненка до і після їх ремонту та утеплення. Коли будинки відремонтували, замінили мережі, вхідні двері і вікна на сходових клітках, утеплили фасади, споживання тепла зменшилось на 24-30%. Зараз у місті діє програма з утеплення будинків. Впровадження енергозберігаючих заходів у будинках вигідне мешканцям. Вони менше споживають тепла і, відповідно, менше платять за опалення, а ми менше спалюємо газу, щоб забезпечити належний температурний режим.
–    Зараз людям радять замінювати старі чавунні батареї на нові. Як і коли це можна робити?
–    Найперше я б радив все таки утеплити будинок, квартиру, замінити старі вікна і двері. А що стосується батарей, то тут маю застереження. Зараз більшість будинкових систем уже під водою, і здійснювати заміну батарей не можна. Загалом, якщо хочете поміняти батареї, необхідно обов’язково порадитися з нашими фахівцями. Є багато випадків, коли люди самовільно міняли труби і батареї, а вони не були розраховані на відповідні тиски. Тому, перш ніж це робити, треба ознайомитися з технічними характеристиками. Зрештою, чавунні батареї мають досить високий коефіцієнт віддачі тепла, якщо їх добре прочистити, промити, вони ще довго можуть служити мешканцям і обігрівати їхні квартири.
–    Поширена думка, що автономне опалення вигідніше і дає змогу заощадити кошти та газ. Це так?
–    Автономне опалення дає людям змогу заощадити кошти на тепло лише через різницю тарифів на газ для населення і підприємств теплоенергетики, коли населення платить за газ на виробництво тепла менше, ніж ми. А ось споживання газу за наявності автономного опалення, як свідчить статистика, лише зростає. Взагалі світова практика – це централізоване опалення. Навіть у тих державах, де під час кризи люди встановлювали автономне опалення, зараз вони від нього відмовляються. При центральному опаленні для виробництва тепла ми можемо використовувати різні альтернативні джерела енергії. А споживачі з автономним опаленням на газі будуть від нього залежні. І що вони робитимуть, коли газ відключать чи суттєво обмежать його споживання?
Іван ГІРАК

 

ПОРАДИ
Як заощаджувати тепло:

 Під’їзд
Утепліть під'їзд – вимагайте хороші вхідні двері і, як мінімум, цілі вікна між поверхами. Також поцікавтеся, чи не можна утеплити фасад будинку, адже зовнішнє утеплення будинку дає економію тепла мінімум на 30%. Це також поліпшить звукоізоляцію і вирішить проблему цвілі і грибка на вологих стінах.

 Стіни і стелі
Закрийте всі щілини між підлогою, стінами та стелею.
Пофарбуйте стіни в білий колір. Біла стіна відбиває 80% променів. Для порівняння: темно-зелена поверхня відбиває тільки 15% світла, чорна — 9%. Не нехтуйте природним освітленням!

 Радіатор
Не закривайте радіатори опалення одягом або меблями – це знижує ефективність їхньої роботи на 20%. Пофарбуйте батареї у темний колір. Така батарея віддає на 5-10% тепла більше, ніж пофарбована світлою фарбою. Шар фарби не повинен бути занадто товстим, бо це негативно позначиться на її тепловіддачі.

 Стіна    за радіатором
Встановіть на стінах за радіаторами тепловідбивні екрани з фольги або подібних матеріалів, які направлятимуть тепло всередину приміщення. Можете зробити їх самостійно – лист фанери пофарбуйте сріблястою фарбою або обклейте фольгою.

 Вікна
Слідкуйте за тим, щоб вікна були герметично зачинені. Це допоможе зберегти до 20% загальних втрат тепла в оселі. Бажано, щоб вікна були з подвійним або потрійним заскленням, а балкони та лоджії засклені склопакетами – це зменшить втрати тепла до 50%. Встановіть на вікна тепловідбивну плівку. Вона пропускає 80% видимого світла, а всередині квартири відбиває близько 90% теплового випромінювання, що дозволяє зберегти тепло в приміщенні взимку і прохолоду влітку.

 Вхідні двері
Слідкуйте за тим, щоб двері були герметично зачинені. Це допоможе зберегти до 20% загальних втрат тепла в оселі.  

 Провітрювання
Не тримайте кватирку постійно відкритою. Провітрюйте приміщення інтенсивно, але недовго.

 

 

Переглядів: 1031 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]