Четвер, 25.04.2024, 13:09
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Червень » 5 » МІСТО
08:50
МІСТО

Нове «Старе місто»
Втрачена ще одна частинка старого Станіслава. Минулого тижня на частині тротуару на вулиці Гаркуші зняли стародавню теребовельську плитку. Її під час капітального ремонту вулиці вирішили замінити на сучасні фігурні елементи мощення «Старе місто» місцевого виробника тротуарної плитки.


Як повідомив Андрій Шуневич, керівник ТзОВ «Івано-Франківськавтодор», що на замовлення міського управління капітального виробництва виконує капремонт вулиці Гаркуші, стару плитку демонтували за рішеням замовника. «Нормально ходити по старій плитці було не можливо. Вона понищена на 30 відсотків. Там невеличка ділянка, і відновлювати її нема змісту, – каже А. Шуневич. – Демонтовану плитку ми передамо на зберігання дорожньому ремонтно-експлуатаційному управлінню для можливого подальшого її використання під час ремонтів тротуарів, які теж нею викладені на більших площах».
А ось на думку краєзнавця Михайла Головатого, ділянки тротуарів, вимощених теребовельською плиткою, все-таки доцільніше було б зберегти. «Це питання неоднозначне, – каже М.Головатий. – Вимощувати тротуари такою плиткою у місті почали з 1876 року. Звичайно, зараз вона уже зношена і понищена, окремі фрагменти втрачені. Тому там, де її не можуть повноцінно відновити у первісному вигляді, цю плитку замінюють новою. Але там, де це ще можливо, її необхідно зберегти саме у тих місцях, де вона була».
…Бруківка на вулицях і тротуарах – давня європейська традиція. Колись наше місто славилося своєю чистотою та охайністю, брукованими вулицями та викладеними так званими теребовельськими плитами тротуарами. На жаль, зараз фрагменти такого мощення можна віднайти лише на кількох малих бічних вуличках. Зокрема, тих, що з’єднують вулиці Франка і Лепкого, на частинах вулиць Желехівського та Озаркевича, перед занедбаним сквером на вул. Грюнвальдській. Хоча донедавна такі плити ще лежали на частині тротуару на вул. Вірменській, перед однією з найдавніших аптек міста на вул. Січових стрільців, на вулиці Матейка перед обласним фтизіопульмоцентром, на частині тротуару на вулиці Сабата та інших. Але під час останніх ремонтів вулиць стародавня тротуарна плитка з них просто зникала.
Стах МІРЧУК

Переглядів: 644 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]