Четвер, 28.03.2024, 17:56
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Лютий » 13 » МІСТО
11:47
МІСТО
Комунальний неліквід
Майно колишніх ЖЕО не має попиту


Колишні ЖЕО для Івано-Франківська й досі залишаються проблемою. Їхнє майно перебуває у податковій заставі. Розпродати його, щоб розрахуватися з боргами, важко, бо воно не має попиту. А тим часом івано-франківським комунальникам самим бракує необхідної техніки.

Після проведення комунальної реформи час від часу у місті виникає питання:  що сталося з майном колишніх ЖЕО? І цікавить це не лише мешканців, але, як виявилось, й керівництво міста. Скажімо, навіть міський голова Віктор Анушкевичус на одній із оперативних нарад доручив комунальникам з’ясувати, куди поділося майно, а особливо – техніка колишніх ЖЕО. Мовляв, колись кожна ЖЕО мала трактори, якими щоденно вивозила з міста на полігон сміття. А тепер ЖЕО вже нема, їхніх тракторів у місті не видно, і сміття з прибудинкових територій на полігон ніхто не вивозить.

Хибна думка
Побутує думка, що всім, що мали колишні ЖЕО, тепер розпоряджається комунальне підприємство «Єдиний розрахунковий центр». Але вона хибна. Відповідно до рішення міськради від 02.06.2011 р. «Про організацію та забезпечення роботи комунального підприємства «Єдиний розрахунковий центр», для житлового фонду комунальної власності територіальної громади Івано-Франківська ЄРЦ визначили лише виконавцем послуг з управління та утримання будинків, споруд та прибудинкових територій.
Цим же рішенням міськрада внесла окремі зміни до «Комплексної програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства Івано-Франківська на 2010-2015 роки «Реформи, порядок, розвиток». Зокрема, колишньому управлінню житлово-комунального господарства, Фонду комунальної власності, керівникам житлово-експлуатаційних організацій № 1-9, КП «Івано-Франківськліфт» доручили здійснити передачу нерухомого майна (в тому числі житлового фонду) на баланс КП «Єдиний розрахунковий центр», а також організувати процедуру перерозподілу орендованих нежитлових приміщень відповідно до зміни штатних структур та предметів діяльності ЖЕО №№1-9 і КП «Єдиний розрахунковий центр».
Водночас, як наголошувало керівництво «Єдиного розрахункового центру», підприємство не є правонаступником ЖЕО і не отримувало від них жодних матеріальних цінностей, іншого належного їм майна, за винятком житлових будинків, які, з огляду на їх особливий правовий статус, не були майном ЖЕО.

Нема покупців
Все це підтверджує заступник директора департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Ігор Сенчук. Він каже, що зі всіх ЖЕО зараз залишилось лише ЖЕО №9, яке змінило спеціалізацію і займається лише прибиранням своєї колишньої території та території колишнього ЖЕО №7. У нього залишилася вся техніка, за винятком сміттєвоза, який уже давненько орендує «АТП-0928». А у приміщеннях решти колишніх ЖЕО розміщуються структурні підрозділи ЄРЦ та інших комунальних підприємств. Наприклад, у приміщенні колишнього ЖЕО №6 розташовується центральний офіс ЄРЦ, у приміщеннях ЖЕО №2 – Муніципальна інспекція з благоустрою, дирекція полігону твердих побутових відходів тощо.
За словами І.Сенчука, щодо ЖЕО №№2, 3, 4, 8 розпочата процедура банкрутства, а ЖЕО №1, 5, 6, 7 перебувають у стані ліквідації. Майно цих ЖЕО перебуває у заставі. Станом на 2011 рік його залишкова вартість становила майже 216 тисяч гривень, а різноманітні борги ЖЕО сягають 30 мільйонів гривень. Зрозуміло, що коштів від реалізації майна не вистачить, щоб розплатитися зі всіма боргами. Тому встановлена відповідна черговість. Найперше погашають борги із зарплат колишнім працівникам ЖЕО, перед якими боргують ще майже 300 тисяч гривень.
Майно та техніка ЖЕО не має попиту. Аукціони з їхнього продажу кілька разів не відбувалися через відсутність покупців. Більшість техніки стара, ще з середини 80-х років, розкомплектована, перебуває у незадовільному технічному стані та потребує ремонту. Найновішу машину ЖЕО придбали на початку 2000-х років.

Декларація намірів

А тим часом івано-франківським комунальникам самим бракує необхідної техніки. Як каже І.Сенчук, на 2014 рік комунальні підприємства (окрім ДКП «Електроавтотранс») задекларували необхідність оновлення техніки на понад 10 мільйонів гривень. Зокрема, дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління потребує нової снігоприбиральної техніки. Парку культури і відпочинку необхідні автовишка і трактор, а  ДП «Міськсвітло» – автовишка і ямобур. «Зеленому господарству» потрібні  автовишка, деревоподрібнювач, газонокосарки, механізм для корчування пнів. «Водоекотехпром» хоче нові «аварійну» і каналопромивну машини та екскаватор. Полігону твердих побутових відходів бракує бульдозера, а міській ритуальній службі – автокатафалка та автобуса супроводу.
Окрема мова про державне комунальне підприємство «Електроавтотранс». Воно потребує поповнення як мінімум десятьма тролейбусами і п’ятьма автобусами. Тож зараз міська влада вкотре опрацьовує питання щодо  можливості додаткового залучення коштів під державні гарантії, передбачені Державною програмою активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки, для придбання нового рухомого складу цьому комунальному підприємству громадського транспорту.
Іван ГІРАК
Переглядів: 645 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]