П`ятниця, 29.03.2024, 14:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 16 » МІСТО
11:22
МІСТО
Відгуляли на славу
Хліба і видовищ на День міста було вдосталь: на всі смаки і забаганки




Цьогорічний день народження Івано-Франківська відзначився особливим європейським шармом і стриманістю. Навіть попри те, що серед запланованих масових заходів не було помпезних, грандіозних святкувань чи іменитих артистів естради, свято вдалося провести на високому рівні. Лаконічні виступи на урочистому відкритті Дня міста вразили гостей свята. Міський голова Віктор Анушкевичус подякував усім мешканцям міста за ті здобутки, котрі отримало місто впродовж минулого року, і назвав іванофранківців найбільшою цінністю. Акцентуючи увагу на тому, що Івано-Франківськ насправді європейське місто, голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк побажав мешканцям «Від Паски до Паски – Божої ласки».
Зі словами привітань також виступили голова обласної ради Василь Скрипничук та народний депутат України Олександр Сич.
Під завісу урочистої церемонії біля ратуші, як і кожного року, міський голова на правах господаря розрізав святковий 105-кілограмовий торт і пригостив ним гостей свята.
«Цей торт складається із наших найкращих тортів шести найменувань. Майже весь торт ми одразу порізали на порції, що дуже зручно як для гостей, так і для офіціантів, котрі пригощають людей», – похвалилася цьогорічним пекарським здобутком директор підприємства «Перлина» Дарія Дзюба.


Канапка від мера

Перший міжнародний фестиваль карпатської кулінарної спадщини став справжньою родзинкою цьогорічних гулянь. Івано-Франківськ гармонійно поєднав у собі всі складові фестивалю. А тому організатори сподіваються, що ця традиція приживеться в обласному центрі Прикарпаття і буде проводитися тут щорічно на рівні із Святом ковалів та іншими традиційними заходами.
У найрізноманітніших конкурсах із кулінарної майстерності вправлялися всі охочі. Право приготувати канапку нашвидкуруч отримав міський голова Віктор Анушкевичус, а також заступник президента міста Люблін Гжегож Полянський та кореспондентка каналу «1+1» Алла Пасс. Маленькі кулінарні шедеври одразу ж мали можливість оцінити гості свята. А далі було чимало різноманітних конкурсів та елементів шоу, пов’язаних із кулінарією. На додачу до смачних страв гості з-за кордону розважали франківську публіку своїми народними танцями та співами.
На вулицях міста та у різних ресторанних закладах цього дня можна було спробувати чимало смачних та вишуканих страв від шеф-кухарів чотирьох країн. Своєю неповторністю і колоритністю неабияк вразили румунські, угорські та словацькі кулінари. Усе це було вдало поєднано у своєрідні квести. Дегустація страв чергувалася із конкурсами на знання географії, історії, фольклору та кулінарних традицій країн-учасниць фестивалю, а також на швидкісне поїдання страв.
Своєрідним рекордом стало приготування понад  200  літрів карпатської грибної юшки, якою пригощали усіх охочих представники Асоціації виробників органічної продукції «Чиста флора».

Для діалогу з Європою

З нагоди Дня міста в Івано-Франківську також відкрили Центр польської культури та європейського діалогу. У новоствореному центрі будуть проводитися зустрічі, лекції, конференції, тематичні виставки, концерти, відбуватиметься обмін позитивним досвідом, презентуватимуться сучасні проекти, вестиметься європейський діалог. Центр сприятиме популяризації польських культури, науки, успіхів державних перетворень.
«Сьогодні особливий день. Це особлива установа, яка служитиме місцем зустрічі польської громади і європейського діалогу. Це ще один крок, вищий ступінь взаємовідносин між українцями та поляками», – зауважив на відкритті центру голова ОДА Михайло Вишиванюк.
Заступник міністра закордонних справ Республіки Польща Єжи Пом’яновський висловив сподівання, що Україна і Польща спільно будуватимуть європейське демократичне майбутнє.
Відповідно до Указу Президента Республіки Польща Броніслава Комаровського, Кавалерський хрест Ордену Заслуг Республіки Польща отримали голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, міський голова Віктор Анушкевичус та його перший заступник Зіновій Фітель. Нагороду вручив заступник міністра закордонних справ Республіки Польща Єжи Пом’яновський.
У європейському дусі свято продовжилося і під час урочистого прийому у Пасажі Гартенбергів, і на майдані Шептицького, де й урочисто відзначили День Європи. До речі, це святкування відбулося із встановленням ще одного рекорду України. Тут було виготовлено найбільший європейський віночок із квітів та прапорів 27 країн Європейського Союзу.
Закордонні делегації, котрі прибули на святкування Дня міста, наввипередки ділилися враженнями від міста. Цього року на День міста до Івано-Франківська прибули 13 іноземних делегацій з 7 країн світу – Нідерландів, Литви, Латвії, Польщі, Чехії, Угорщини та США. Цікаво, що дехто із іноземців текст вітання проголошував українською.

Кращі з кращих

Традиційним дійством з нагоди 351-ї річниці міста стала урочиста академія в облмуздрамтеатрі із врученням премії ім. Івана Франка.
«Те, що день народження Івано-Франківська ми святкуємо одразу після Воскресіння Христового, не випадково, адже в ці дні ми замислюємося над духовністю, над пройденим шляхом, – зазначив у вітальному слові міський голова Віктор Анушкевичус. – Мені завжди комфортно і затишно в цьому місті. Не випадково у 2012 році Івано-Франківськ здобув перше місце як місто, найкомфортніше для проживання, отримав одну з найпрестижніших європейських відзнак – Почесний Знак Ради Європи».
Цьогорічну премію ім. Івана Франка в галузі літератури отримали Василь Карп’юк за поетичну збірку «Брустури» та Степан Пушик за значний внесок в розвиток української літератури. В галузі журналістики лауреатами премії ім. Івана Франка став творчий колектив обласного телебачення «Галичина» – Іван Нікітін, Володимир Кукуруза та Михайло Головатий – за творчий доробок у програмі «Вулиця». Також в рамках урочистої академії було вручено відзнаку та присвоєно звання «Почесний громадянин міста» історику та краєзнавцю Богдану Гавриліву.
А тим часом, поки у місті вирували святкування, ковалі традиційно впродовж трьох днів кували на Бастіоні, де отримали свою постійну прописку ще минулого року. Цьогоріч майстрам металу і вогню судилося вкласти у свої витвори частку своєї любові, адже наступним подарунком для Івано-Франківська мають стати виготовлені ними ковані елементи для моста закоханих на міському озері.
Не менш вражаючим цього року став ще один традиційний фестиваль – «Вгору серця». Кульмінацією свята стало встановлення «Саду сакральних скульптур» із шести кованих хрестів Сергія Полуботька для церкви Петра і Павла на Набережній.
Найбільш незабутнім дійством для іванофранківців став фестиваль феєрверків над міським озером, котрий і поставив яскраву крапку у святкуванні Дня міста.
Володимир БОДАК
Фото Тараса ЯКОВИНА


Переглядів: 737 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]