Субота, 20.04.2024, 08:40
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Грудень » 9 » Міськрада збільшила свій виконавчий орган
13:49
Міськрада збільшила свій виконавчий орган
У вівторок розпочала роботу друга сесія Івано-Франківської міської ради, яка затвердила новий склад виконавчого комітету та сформувала депутатські комісії. Таким чином, формування нової міської влади відповідно до результатів місцевих виборів, що відбулися 31 жовтня, практично завершене. Депутатам залишилося ухвалити тільки регламент міської ради, що заплановано зробити на другому пленарному засіданні сесії наступного вівторка.

Відкриваючи другу сесію, яка як і перша (установча) розпочалася практично без традиційної у раді минулого скликання затримки, міський голова Віктор Анушкевичус привітав депутатський корпус та присутніх працівників виконкому з професійним святом – Днем місцевого самоврядування. «Місцеве самоврядування сьогодні є фактично останнім острівцем демократії, який ми з вами повинні зберегти і захистити будь-якими силами», – наголосив він.
Відтак мер виконав, за його ж словами, почесну місію – вручив посвідчення та значки новообраним депутатам. Щоправда, не всім, бо на позавчорашнє засідання сесії прибуло 54 з 59-ти міських обранців.

Сухий закон
Найперше депутати приступили до розгляду протесту прокурора Івано-Франківська на рішення міськради попереднього скликання від 5 жовтня ц.р. „Про впорядкування продажу пива, слабоалкогольних та алкогольних напоїв в роздрібній торговельній мережі міста”.
Нагадаємо, що цим рішенням міська рада заборонила продаж спиртного в магазинах з 22-ї до 8-ї години. Але 15 листопада прокурор міста Володимир Янко вніс протест на це рішення і висунув вимогу скасувати його як таке, що суперечить вимогам Господарського кодексу України та закону „Про місцеве самоврядування в Україні”. Зокрема, як сказано у прокурорському протесті, згідно з вимогами п.4 ст.30 закону про місцеве самоврядування, регулювання режиму роботи підприємств, установ та організацій сфери обслуговування (не комунальної форми власності) можливе тільки за погодженням із суб’єктами господарювання. Таким чином, міськрада, на думку прокурора, порушила гарантії, надані державою суб’єктам підприємницької діяльності.
Мотивуючи свій протест на сесії, пан Янко оцінив рішення міськради як «дуже хороше для міста», але зазначив, що змушений був внести протест з формальних підстав. „Треба дотриматися процедури, щоби не були порушені права суб’єктів господарювання”, –  наголосив він. Прокурор додав, що протест спричинений зверненнями підприємців, з якими міська влада це питання не погоджувала. На запитання, що робити, якщо підприємець на умови міськради не погодиться, прокурор чіткої відповіді не дав. Але, відповідаючи на інше запитання, він сказав, що якщо протест буде відхилений, він безумовно звернеться до суду.
Фракція ВО «Свобода» внесла проект рішення відхилити протест прокурора. Проти цього виступили депутати від Партії регіонів, яких підтримали деякі представники «Фронту змін» та представник «Третьої сили» Володимир Чорноус. «Регіонал» Сергій Благодир зокрема заявив, що рішення міськради незаконне і що воно лобіює інтереси власників ресторанів і кафе, яким, на відміну від магазинів, не заборонено продавати спиртне вночі. Депутат також попередив, що наслідком прийняття рішень, які порушують конституційні права громадян, може бути розпуск міськради, чим викликав бурхливі оплески і сміх у депутатів. «Фронтовик» Ростислав Кукурудз висловив думку, що потрібно розробити комплексну програму боротьби з алкоголізмом у місті, де заборона на нічний продаж алкоголю буде однією зі складових такої програми. Депутат Володимир Чорноус наголосив, що від нинішнього рішення виграють тільки виробники фальсифікату та нищиться легальне підприємництво.
Пан Чорноус також зазначив, що за поточний рік адмінкомісія не розглянула жодного адмінпротоколу, складеного працівниками міліції за розпивання спиртного у громадських місцях. На пропозицію заслухати начальника міської міліції з цього питання на наступному засіданні сесії депутати проголосували одностайно.
В залі засідань також були присутні зо два десятки підприємців, які відстоювали нічний продаж алкоголю. Представник підприємців Микола Максимів, виступаючи з трибуни, намагався переконати депутатів, що саме продаж алкоголю в нічний час дозволяє їм «залишитися на плаву» в цей складний час. Він показав зошити із, за його словами, трьома тисячами підписів проти рішення міськради та попередив, що у випадку вступу заборони на нічний продаж алкоголю в силу, підприємці будуть змушені скорочувати робочі місця.
Але «Свобода» була невблаганна. Голова фракції Роман Онуфріїв, обгрунтовуючи необхідність відхилення протесту прокурора, зауважив: «Це світова практика, яка вже впроваджується і в Україні. Подібні обмеження щодо продажу алкоголю діють у Львові, Києві та ряді інших міст. Ми повинні без вагань підтвердити рішення ради попереднього скликання, відхилити протест прокурора». Єдине, чим «свободівці» вирішили доповнити це рішення, – зобов’язати комісію з питань промисловості і підприємництва обгрунтувати таку позицію міськради та узгодити певні процедурні нестиковки. За запропонований «Свободою» проект рішення проголосувало 38 депутатів.
На прес-конференції у середу пан Онуфріїв назвав спробу відмінити рішення міськради про заборону нічного продажу спиртного «банальним лобізмом». Він також повідомив, що депутатська комісія повинна всесторонньо вивчити це питання, запросивши до його обговорення як підприємців, так і представників громадськості, адже ситуація з продажу алкоголю «має в першу чергу моральну площину».
Коментуючи це питання, секретар міської ради Руслан Марцінків зауважив: «Ми вважаємо, що заробляти гроші такою ціною є неприпустимим. Маємо думати не лише, як заробити «копійку», але і яким способом ми це робимо. Ніхто не забороняє продавати продукти важливі та корисні для організму людини, але алкоголь ще ніколи нічого доброго не зробив. Тим більше знаємо, яка сьогодні проблема зі споживанням алкоголю серед молоді».        

Меру віддали виконком

Після цього найбільш дискусійного питання депутати перейшли до затвердження персонального складу та голів постійних і тимчасових депутатських комісій. Міська рада скоротила число комісій з 10-ти до 8-ми, шість з яких очолили представники ВО «Свобода».
Головою постійної комісії з питань планування, фінансів, цін та бюджету став голова фракції ВО «Свобода» Роман Онуфріїв. Земельну комісію очолив Петро Гавриш; мандатну, з питань законності, депутатської етики та правопорядку – Михайло Сеньків; охорони здоров'я та соціального захисту населення – Сергій Стефанко; комісію освіти, науки, духовного відродження, молоді і спорту – Оксана Савчук. Головою тимчасової контрольної комісії з питань оренди та приватизації об’єктів комунальної власності обраний Віталій Голутяк.
Ще дві комісії дісталися „Фронту змін”. Комісію з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку очолив Ігор Прокопів, а комісію з питань промисловості, підприємництва, стратегічного розвитку міста, інвестицій та туризму – Олександр Бубен. За персональний склад комісій і їхніх голів проголосували всі 54 депутати, присутні на засіданні, та міський голова.
Відтак міськрада перейшла до затвердження складу виконавчого комітету, запропонованого міським головою, в кількості 18 осіб. Нагадаємо, що попередній, «політично відповідальний»  виконком складався з 12-ти осіб. Але оскільки велика кількість парторганізацій звернулися щодо включення своїх представників до складу виконавчого комітету, міському голові довелося  максимально врахувати їхні інтереси. Попри те, що фракція «Свобода» має в раді абсолютну більшість, право обирати собі заступників і пропонувати членів виконкому на громадських засадах вона віддала меру.
На вчорашній прес-конференції пан Онуфріїв пояснив, що цим «свободівці» хотіли показати, що не мають наміру «узурпувати впливи у міськраді» і прагнуть об’єднати зусилля всіх представлених там політичних сил, хіба що окрім Партії регіонів. «Ми пішли на співпрацю як з міським головою, так і з усіма фракціями, крім Партії регіонів. Проте залишаємо за собою право ретельно перевіряти діяльність як заступників міського голови, так і виконкому», – заявив він.
Таким чином, до виконавчого комітету увійшли міський голова Віктор Анушкевичус і секретар міської ради Руслан Марцінків. Першим заступником міського голови залишився Зіновій Фітель, заступником міського голови з питань ЖКГ – Микола Саєвич, а керуючим справами виконкому – Андрій Лис. Начальник управління освіти МВК Михайло Верес став заступником міського голови з гуманітарних питань, а заступник директора „Теплокомуненерго” Любомир Слободян – заступником з економіки.
Членами міського виконавчого комітету на громадських засадах стали: Любов  Атаманчук, Анатолій Богуш, Олег Гаркот, Дмитро Демків, Олександр Кулик, Владислав Ливинець, Андрій Луцький, Василь Мельничук, Любомир Романів, Руслан Руско, Андрій Троценко.
Слід зазначити, що з членів попереднього виконкому у новому залишаються тільки троє: Анатолій Богуш, Зіновій Фітель і Віктор Анушкевичус. За такий склад виконавчого органу міської ради проголосувало 48 депутатів, 4 – утрималися, голосів «проти» не було. Міський голова переконаний, що «це буде нормальне поєднання молодого креативу і досвіду старшого покоління». 
Серафим КУКУЛИН


Переглядів: 1115 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]