П`ятниця, 19.04.2024, 09:23
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Вересень » 25 » КУЛЬТУРА
10:07
КУЛЬТУРА

В Івано-Франківську провели люстрацію
На камерній сцені облмуздрамтеатру відбулася прем’єра вистави «Кастинг, або Хто хотів люстрації»
До цієї прем’єри у театрі готувалися впродовж усього року, відколи назріла ідея самої вистави, але завжди вона була не на часі, розповідають творці «Кастингу». Зрештою, саме тепер, на їхню думку, прем’єра є найбільш доречною, оскільки вона побачила світ напередодні виборів.
Лицедії драмтеатру пропонують своє бачення люстрації і запрошують глядача поринути у світ реальних провокацій. Саме так називають своє дітище режисер вистави «Кастинг, або Хто хотів люстрації?» Андрій Кирильчук та директор театру Ростислав Держипільський.
«Мистецтво повинно провокувати, тоді воно живе, – зауважує Ростислав Держипільський. – Ця вистава є яскравим прикладом сучасного театру, котрий тільки ставить запитання, а не дає на них відповідей. Звичайно, ми довго вагалися щодо самої назви вистави, бо вважали, що надто спекулятивно звучить саме слово «люстрація».
Не випадково вистава появилася перед виборами. Вона «дозрівала» протягом цілого року і, зрештою, стала актуальною, коли у списках партій на вибори йдуть «нові обличчя».
У виставі задіяне молоде покоління театру. Глядачі із великим захопленням сприйняли прем’єру і зізнаються, що готові ходити в театр заради того, аби побачити цих акторів у різних амплуа.
На сцені не відбувається нічого непристойного, але є деякі речі, котрі не варто бачити дітям. Тому вже навіть на афіші керівництво театру вирішило застерегти глядачів, вказавши, що вистава тільки для дорослих.
«Мистецтво треба шукати там, де одним вистава подобається, а інші, навпаки, її критикують. У нашому місті є прошарок населення, котрий потребує саме такого – нового, цікавого, європейського театру, – зізнається директор Ростислав Держипільський. – Ця вистава має всі шанси задовільнити смаки найвибагливіших шанувальників театрального мистецтва».
Режисер Андрій Кирильчук зауважив, що його постановка є провокацією, котра вкладена у саму назву. «Ми вимагаємо люстрації зверху, порядності, чесності і забуваємо, що ми є тими людьми, які мовчки погоджуються із тим, що відбувається. Ми приймаємо ці правила гри. Чи справді це так? Відповідь дасть глядач. Наші мрії пов’язані з грошима, з певним статусом у суспільстві. Що ми готові зробити, щоб змінити соціум? Чи ми готові перестати платити хабарі? У виставі немає настановчих спроб, а суцільні знаки питання», – коротко резюмує своє режисерське дітище Андрій Кирильчук.
Вистава достатньо комедійна із динамічним сюжетом. Але за кожним рядком є біль, філософія і своя глибина. Занурившись у дійство народження нової вистави, автори постановки найбільше прагнуть взаємообміну енергією глядачів і акторів.
Попри те, що у театрі ніяк не можуть завершити реконструкцію, тут сподіваються, що цей ювілейний сезон буде повноцінним, адже на 5 жовтня запланована чергова прем’єра – «Ту-степ на фоні валіз», а на 12 жовтня – відкриття повноцінного сезону на великій сцені. Зараз у залі монтують сидіння.
Володимир БОДАК


ДО ТЕМИ
Минулого тижня стало відомо, що директор драмтеатру Ростислав Держипільський потрапив у десятку найвпливовіших режисерів України.

 

Переглядів: 679 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]