Четвер, 25.04.2024, 23:52
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Червень » 19 » КУЛЬТУРА
09:50
КУЛЬТУРА

Невідомий Сахро
Картини відомого художника, яких ніхто не бачив, виставили у Музеї мистецтв Прикарпаття
Добре відомий, але надзвичайно скритний художник творив так, що навіть його добрі приятелі та колеги по мистецькому цеху ніколи не знали, що вийшло з-під пензля Петра Сахра. Художник був учнем славетної школи Олекси Новаківського. Попри це творчість Петра Сахра досі залишається недостатньо вивченою та поцінованою. До речі, за життя художник ніде не виставляв своїх робіт. Перша персональна виставка відбулася вже після його смерті.
«Художник змальовував те, серед чого народився і жив, що було рідне й миле його серцю, тому його роботи сповнені світлими, теплими барвами, щирістю й одухотвореністю, з них лине непідробна любов автора до людей, до карпатської природи», – каже куратор виставки Тетяна Маник.
Майже всі роботи, представлені на виставці, належать до приватної колекції родини художника. Переважно це етюди, ескізи та незавершені картини. Саме тому усі твори автора представлені без рам. Проте вони настільки вдало підібрані в єдине ціле, що ніби доповнюють одна одну. Тут є чимало натуралістичних сцен із звичайного сільського життя, а також постаті знаменитостей. Зокрема, у Петра Сахра дуже вдало поєднані Василь Стефаник, Леся Українка та Ольга Кобилянська. Митці відзначають, що у всіх роботах художника-живописця наскрізною ниткою проглядається портрет. Навіть у сюжетних композиціях дуже важливим елементом картини є саме риси обличчя людей. Художня спадщина митця заслуговує поваги – практично усі його роботи змальовують життя Гуцульщини.
«Батько постійно працював. Він щодня тримав пензля в руках», – зауважує син художника Ярослав Сахро. До речі, після завершення виставки робіт Петра Сахра вже у липні тут будуть експонуватися роботи невістки художника пані Оксани.
Пейзажі, натюрморти, портрети, історичні композиції. Втім, як відзначають колеги-художники, скрізь притаманна портретність і кольорова гама.
Художник Федір Майко відзначає, що на полотнах митця немає «сірого болота», а навпаки присутня барвистість, що не може не притягувати до себе поглядів відвідувачів музею.
Не виключено, що згодом виставка зможе помандрувати і в інші музеї України, але наразі родина переконує, що зберігатиме роботи вдома. «Я не маю наміру продавати ці роботи. У цей час ми не думали над тим, аби представити роботи на виставках в інших містах. Є пропозиція виставити картини у Коломиї. А взагалі перевозити їх дуже складно.
Це не всі роботи, які є у домашньому архіві родини Сахрів. Син і невістка кажуть, що картин є дві сотні.
«Це визначна мистецька подія. Мешканці міста мають унікальну нагоду першими у світі побачити ці роботи. У цих роботах ми бачимо митця, якого до цього часу не знали, – зауважує директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега.  – Я вважаю, що цю виставку можна спокійно везти до Києва і показувати, як шедеври Прикарпатського краю».
Володимир БОДАК
 

 

Переглядів: 675 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]