П`ятниця, 19.04.2024, 11:42
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Грудень » 26 » КУЛЬТУРА
10:20
КУЛЬТУРА
«Пухнастий» фестиваль
Призери дитячого благодійного фестивалю отримали у подарунок 11 шубок


Минулого тижня в Івано-Франківську відбувся вже шостий традиційний благодійний фестиваль «Мистецький храм». Цього року вперше він відбувся у статусі міжнародного. Серед сорока учасників фестивалю з усієї України та з-за кордону журі обрало переможців у двох номінаціях: вокалісти та інструменталісти. Зважаючи на велику кількість конкурсантів, дітей-співаків довелося розділити на дві вікові категорії.

Учасниками фестивалю були діти-сироти, діти із неповних і неблагополучних сімей, вихованці дитячих будинків та інтернатних закладів, діти із багатодітних і малозабезпечених сімей, діти, батьки яких загинули при виконанні службових обов’язків.
«Дуже багато дітей бажали стати учасниками «Мистецького храму». Це означає тільки одне – щороку фестиваль стає все популярнішим. Усі регіони України мають добрі таланти, – каже організатор фестивалю, президент фонду «Мистецький храм» Ярослав Борута. – Саме такі талановиті діти з’їхалися на наш фестиваль не тільки з вісімнадцяти областей нашої держави, але маємо одну гостю із Сполучених Штатів Америки. Дівчинка із Чикаго все-таки відважилася приїхати і як виявилося – не даремно. Вона стала володаркою третьої премії фестивалю «Мистецький храм».
За словами організаторів, цьогорічний фестиваль насправді став «пухнастим», адже вперше за його історію переможці отримали аж 11 шубок від спонсорів. Цьогорічним володарем гран-прі фестивалю «Мистецький храм» стала 13-річна суперфіналістка минулорічного проекту «Голос діти» Еліна Сосновська із Криму.
Серед тих молодих виконавців, котрі виходили на сцену, організатори та члени журі відзначають, що є вже цілком сформовані артисти. До таких зараховують і вихованку вокальної студії «Ліра» Соломію Жекало. Дівчина посіла перше місце у старшій віковій групі. «Ми її слухали і не мали до чого придертися. Але вже традиційно вирішили, що гран-прі не має залишатися на Івано-Франківщині, щоби не сказали, що ми своїх витягуємо вверх і нагороджуємо», – зауважив Ярослав Борута.
Вчетверте співорганізатором фестивалю став президент «Фонду волонтерів України» Тимофій Нагорний. Щоразу він вручає спеціальний приз одному із учасників фестивалю. Сума спеціального призу становить три тисячі гривень. Про такий грошовий еквівалент меценатської допомоги було домовлено ще на початку спонсорської підтримки фестивалю.
«Для мене велика честь приїжджати сюди. Це знак поваги не тільки до Прикарпаття, але й до тих дітей України, котрі потребують підтримки та розкриття талантів. Ми готові докласти максимум зусиль, щоби цей фестиваль розвивався, а творчий потенціал його учасників щоразу дивував шанувальників», – наголосив Тимофій Нагорний. Меценат пожартував, що перестане приїжджати на фестиваль тільки тоді, коли «Мистецький храм» отримає справді великих меценатів. «Але поки таких меценатів нема, то ми готові допомагати Ярославу Боруті розкривати творчий потенціал маленьких українців. Насправді талановитих дітей потрібно підтримувати і допомагати їм самореалізуватися у житті», – додав пан Нагорний.
Співачка Марта зізналася, що у житті, на жаль, часто доводилося стикатися із такими меценатами, підтримка котрих закінчувалася тільки словами. Втім, Тимофій Нагорний повідомив, що минулорічні лауреати спеціального призу від Тимофія Нагорного користуються підтримкою свого патрона протягом цілого року. «Для мене важливо брати участь у подальшій долі тієї чи іншої дитини, підтримувати її творчий потенціал, не давати згаснути іскорці таланту, котра є у дитини», – наголосив пан Нагорний.
Вперше на фестивалі побувала заслужена та народна артистка України Лілія Сандулеса. Їй випала важлива місія – вершити долі молодих талантів, бути головою цьогорічного журі фестивалю.
«Таких акцій насправді дуже мало в Україні. Тому я захоплююся тими людьми, котрі роблять унікальну справу і підтримують дитячу творчість. Під час фестивалю я побачила, що є багато талановитих дітей. За деяких із них ми із організаторами ледь не побилися, коли визначали кому яке місце присудити», – зізналася Лілія Сандулеса.
Співачка Марта на власному досвіді знає, що таке творчі конкурси та як вони в подальшому впливають на долю маленьких артистів. «Свого часу у нас на Буковині був фестиваль імені Володимира Івасюка, у якому я брала участь. Я розумію, наскільки важливо для дітей мати надію і вірити, що вони комусь потрібні, що їхній талант у нашій країні насправді цінують, – каже співачка Марта. – Я вдячна організаторам фестивалю за таке свято».
Володимир БОДАК

До теми
Минулого року Тимофій Нагорний отримав медаль «За заслуги перед Прикарпаттям». А тепер він удостоївся почесного ордена «Патріот Гуцульщини» – за особливий внесок у розвиток української культури та популяризацію гуцульського мистецтва, а також отримав «паспорт гуцула».


Переглядів: 518 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]