П`ятниця, 29.03.2024, 17:57
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Грудень » 19 » КУЛЬТУРА
10:22
КУЛЬТУРА
Фільми прикарпатських митців здобули визнання

В Івано-Франківську відбувся фестиваль фільмів-лауреатів Міжнародного фестивалю екранних мистецтв «Дніпро-сінема», який щороку проходить у Дніпропетровську. Презентація фільмів пройшла у рамках святкування 15-річчя Івано-Франківського осередку Національної спілки кінематографістів України у затишному «Гранд кафе» кінотеатру «Люм’єр».

Відкривав імпрезу відеофільм «З чистих джерел», присвячений історії виникнення та розвитку хорового мистецтва на Прикарпатті, який здобув у цьому році спеціальний диплом та приз за режисуру Міжнародного фестивалю екранних мистецтв «Дніпро-сінема». Фільм був створений на базі студії документального кіно Мирослава Бойчука (автор ідеї Ольга Терешкун, режисер та оператор –  член Івано-Франківського осередку Національної спілки кінематографістів України Мирослав Бойчук). Варто зазначити, що у фільмі використані переважно відео- та фотоматеріали з власного архіву Мирослава, а численні інтерв’ю відомих на Прикарпатті мистецтвознавців, музикознавців, метрів хорового мистецтва, використані у цій кінострічці, свідчать про надзвичайну актуальність проблеми збереження для нинішнього і наступних поколінь українців традицій хорового співу, яким відома наша країна на усіх континентах.   
Два роки тому, у 2011-му, лауреатом фестивалю «Дніпро-сінема» став фільм «Карпатські тунелі» Василя Нагірного – режисера студії «Незалежне телебачення краю» у Коломиї, члена Національної спілки журналістів та Івано-Франківського осередку Національної спілки кінематографістів України. До речі, Василь Нагірний – автор понад 200 фільмів, котрі відтворюють історію Прикарпаття у багатьох її сферах.
Свою нагороду Міжнародного фестивалю екранних мистецтв «Дніпро-сінема» в номінації «аматорське кіномистецтво» знайшов і трихвилинний анімаційний фільм на екологічну тематику «Протест», створений учасниками дитячої студії «Мрія» з села Рожнів Косівського району під керівництвом метра аматорського кіно Прикарпаття й України Танасія Магдича. У далекому гірському селі при Народному домі успішно діє аматорська кіностудія «Черемош», а при ній так само успішно навчаються  азам кіномистецтва місцеві школярі, які є учасниками дитячої кіностудії «Мрія». Діти мають потребу у придбанні кінопроектора, тож надіються, що успіх їхньої студії помітять меценати та спонсори і допоможуть у придбанні необхідної сучасної апаратури.  
Завершувала фестиваль прикарпатських фільмів короткометражна художня стрічка «Рахіра». Це дипломна робота молодого талановитого кінорежисера Мар’яна Бушана з Івано-Франківська. Фільм створено за твором Ольги Кобилянської «Земля»; у 2010 році він здобув диплом лауреата Міжнародного фестивалю екранних мистецтв «Дніпро-сінема». Окрім Дніпропетровська, цей фільм був представлений і на Міжнародному кінофестивалі у Москві. В Росії «Рахіру» оцінили по-своєму: «Кращий фільм зі збереженням традицій українського поетичного кіно».
У 2003 році Мар’ян Бушан закінчив навчальну молодіжну «Студію кіномистецтв» (педагог – голова Івано-Франківського осередку Національної спілки кінематографістів України Юліан Яковина) при народній кіностудії «Верховина» управління культури Івано-Франківського міськвиконкому. У 2010 році закінчив Київський університет театру та кіно (кінорежисерський факультет, майстерня Бориса Савченка), а через рік – Вищу кіношколу імені Анджея Вайди у Польщі. Створив шість короткометражних художніх фільмів, які здобули перемоги на найпрестижніших фестивалях найрізноманітніших рангів. Сьогодні Мар’ян працює головним режисером спортивних програм телеканалу «Україна». Створений ним документальний фільм «Євро-2012. Наш досвід» поповнив ще одну золоту сторінку української кінодокументалістики.
Голова Івано-Франківського осередку Національної спілки кінематографістів України Юліан Яковина невимовно пишається доробками своїх вихованців, колег та однодумців: «Я безмежно радий, що на Прикарпатті є талановиті люди у всіх галузях мистецтв. А найбільше тішить, що молодь серйозно захоплюється кіномистецтвом, прагне відтворити історію й сучасність засобами кіно, самовиразитися через кінофільми – художні, анімаційні, документально-публіцистичні. Приємно, що творчі роботи наших земляків отримують високі оцінки і у глядачів, і в авторитетних журі найрізноманітніших фестивалів та конкурсів. З нагоди 15-річниці нашого кінематографічного осередку хочу привітати усіх колег і побажати їм творчої наснаги та нових перемог, які примножують славу українського кіномистецтва».       
Наталка Боднарчук

ДО ТЕМИ
Фестиваль екранних мистецтв «Дніпро-сінема» проводиться у місті Дніпропетровську з 2004 року. У 2007-му він набув статусу Всеукраїнського, а з 2008-го носить ім’я одного з фундаторів українського кіно – режисера і оператора Данила Сахненка. З того часу і вручається премія його імені.
У далекому 1911 році кіномитець з Катеринослава при активній допомозі Дмитра Яворницького створив фільм «Запорозька Січ» – перший фільм в історії створення художніх повнометражних фільмів України та світу. Кінострічку, на жаль, поки що не знайдено. Та за ініціативи Дніпропетровського осередку Національної спілки кінематографістів України у 2012 році відбулась історична реконструкція цього фільму, яка й була вперше презентована на «Дніпро-сінема». Це була знаменна подія в історії не лише українського, але й світового кінематографу.
У цьому році «Дніпро-сінема» прийняв до перегляду 135 фільмів з семи країн світу. Зокрема, з Росії, Білорусі, Латвії, Німеччини, Чорногорії, Польщі, України. За сприяння Івано-Франківського осередку НСКУ прикарпатський кінематограф представляв Україну у 2007 році. У свій час спеціальні дипломи фестивалю здобували Володимир Кукурудза – головний режисер ОТБ «Галичина», Юліан Яковина – голова осередку НСКУ, режисер, Василь Нагірний – режисер студії «Незалежне телебачення краю» (м. Коломия).


Переглядів: 735 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]