П`ятниця, 29.03.2024, 14:35
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Грудень » 12 » КУЛЬТУРА
11:49
КУЛЬТУРА
Незамулені джерела творчості

Цього року минає 20 років від дня заснування кафедри декоративно-прикладного мистецтва і етнодизайну Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. За цей порівняно короткий період кафедра, очолювана заслуженим діячем мистецтв України, професором Богданом Тимківим, своїм доробком студентів та викладачів неодноразово успішно відзначала свята, ювілеї тощо.


І з нагоди святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка в Івано-Франківській обласній філармонії відкрито художню виставку творів студентів та викладачів кафедри. У порівняно невеличкому приміщенні виставка прочитується дуже цікаво і виразно. Відвідувачі зможуть обмінятися думками та враженнями, поширюватимуть, сподіваємося, доброзичливі відгуки про виставку.
До речі, ще одна виставка робіт студентів кафедри організована в одному із виставкових залів Краєзнавчого музею. За усною домовленістю керівництва кафедри та дирекції музею, експозиція студентських творчих робіт буде розгорнута там на постійній основі. Щоразу її доповнюватимуть інші твори мистецтва.
Кафедра декоративно-прикладного мистецтва і етнодизайну має IV рівень акредитації, тут готують художників за спеціалізаціями: «Етнодизайн одягу та художніх виробів (аксесуарів)», «Етнодизайн художніх виробів та предметного середовища». В результаті успішного завершення навчання студент одержує кваліфікацію «художник-дизайнер і викладач». Професорсько-викладацький склад кафедри має добру мистецьку освіту і в переважній більшості є членами Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Їхні твори експонуються на міжнародних, всеукраїнських та обласних художніх виставках.  
Загалом викладачі і студенти кафедри працюють в навчально-методичній, науково-дослідній та творчій сферах, розробляючи тему "Етнодизайн як інноваційна форма розвитку народного та професійного декоративно-прикладного мистецтва України і, особливо, Прикарпаття». Під керівництвом професорсько-викладацького складу успішно працює студентський науковий гурток «Традиції та інновації в декоративно-прикладному мистецтві Прикарпаття». Кращі науково-дослідні праці публікуються в збірниках студентських наукових праць «Еврика».
Навчально-методична програма кафедри передбачає засвоєння студентами різних видів декоративно-прикладного мистецтва. Це художня обробка дерева, шкіри, металу, ювелірне мистецтво, художня кераміка, вишивка, ткацтво, батік, лозоплетіння, соломоплетіння. Матеріальною базою для успішного функціонування широкопланової роботи під орудою Б. М. Тимківа створено навчальні майстерні, які сьогодні успішно працюють і забезпечують опанування студентами практичних навичок в згаданих видах декоративно-прикладного мистецтва та етнодизайну. Окрім того, у 2004 році створено кабінет-музей з етнодизайну, де постійно експонуються кращі мистецькі роботи студентів.
Наголосимо, що кафедра декоративно-прикладного мистецтва і етнодизайну Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника співпрацює із Інститутом мистецтв Кошалінської політехніки із Польщі.
При посильній державній підтримці розвиток етнодизайну спроможний досягнути справді небаченого розвитку. А митці з їхньою творчістю займуть повноправне заслужене місце на обріях сучасної мистецької духовності в… планетарному масштабі.

Кафедра декоративно-прикладного мистецтва і етнодизайну


Переглядів: 683 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]