Субота, 20.04.2024, 12:31
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 30 » КУЛЬТУРА
10:12
КУЛЬТУРА
Свято української пісні

Всеукраїнська народна пісенна премія «Галицький шлягер» отримала свою прописку минулого тижня в обласному центрі Прикарпаття. Це стало можливим завдяки сприянню голови Івано-Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка.

На сцену обласного драмтеатру вийшли відомі українські співаки Микола Свидюк, Анатолій Матвійчук, квартет «Гетьман», Алла Попова, гурт «Дзвони», а також молоді виконавці Андрій Князь, Михайло Брунський, Марта Шпак. Загалом 14 виконавців заспівали по дві пісні. А вершити долю пісень довелося глядачам: з-поміж двох пісень вони обирали кращу, котра й прозвучить у фінальному концерті «Галицького шлягера» наприкінці грудня.
Заслужений артист України та організатор пісенної премії заходу Ярослав Борута називає цю пробу особливою подією в галузі музичного мистецтва України. Йому вдалося запросити чималу кількість артистів з усієї України. «Галицький шлягер» проходитиме у декілька турів. Вже у вересні на Прикарпаття з’їдуться не менш відомі та популярні виконавці українських пісень. За попередніми даними, вже погодилися Іван Попович, Іво Бобул, Надія Шестак, Павло Дворський, Алла Кудлай, «Ватра», «Соколи».
У грудні учасники народної премії отримають символічні музичні тарілки, котрі стануть символом народної любові до української пісні.
«Мені приємно бути на Івано-Франківщині, бо саме тут відбувся мій сольний концерт, – ділиться враженнями народний артист України Анатолій Матвійчук. – Традиційна культура – це питання національної безпеки. В інших країнах уже починають це розуміти. І взагалі традиція – це найцінніше, що може бути в будь-якій культурі. Не повинно бути розриву поколінь, бо в інакшому випадку відбувається копіювання якихось західних зразків».
 «Галицький шлягер» покликаний популяризувати традиційну естрадну українську музику. Це є  те духовне ядро, котре має об’єднувати народ, переконані організатори. Саме тому його й називають особливою подією в галузі пісенного традиційного мистецтва.
«Поряд із корифеями української сцени виступають і молоді виконавці. А це означає, що вони будуть сповідувати високу гуманну політику своїх старших колег щодо популяризації та збереження української пісні», – зауважив заступник голови ОДА Роман Іваницький і висловив впевненість у тому, що «Галицький шлягер» вкоріниться в Івано-Франківську.
Назва пісенного конкурсу, за словами Ярослава Борути, тільки своїм місцем прописки відображає приналежність до Галичини. І усе завдяки тому, що саме на Прикарпатті, на думку багатьох митців, якнайкраще збережені пісенні традиції.
«Справжнє мистецтво чомусь тепер пішло в тінь, його називають неформатом. Тому ми будемо починати відроджувати і популяризувати справжні пісні, які писали Івасюк, Білозір, Мозговий. Ми будемо доказувати, що ми є справжні митці», – каже Ярослав Борута.
Популяризація пісні не зупиняється на цьому концертному варіанті. А тому вже є домовленість із радіостанціями та телекомпаніями про трансляцію концерту в ефірі.
«Українська пісня кинута під ноги, тому не даймо її затоптати. Мені це дуже болить, – зауважує  поет-пісняр, голова оргкомітету фестивалю Вадим Крищенко. – Тішуся, що відомі співаки візьмуть участь у цьому проекті. Хочу зауважити, що «Галицький шлягер» викликав чималий інтерес навіть на рівні Міністерства культури України. Ми хочемо згадати кращі перлинки і разом з тим презентувати глядачам та слухачам те найкраще, що народжене сьогоденням».
На жаль, серед відомих на Прикарпатті співаків є такі, кому «Галицький шлягер» не до вподоби, мовляв, дуже мало представлено митців із Галичини. На що Ярослав Борута спокійно відповів, що запрошував тих, чиї пісні насправді популярні по всій Україні, бо це всеукраїнський конкурс.
Організатори сподіваються, що «Галицький шлягер» набуде популярності і переросте у велике пісенне свято, котре триватиме впродовж декількох днів поспіль.
Володимир БОДАК

Переглядів: 829 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]