Четвер, 25.04.2024, 02:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 28 » КУЛЬТУРА
11:13
КУЛЬТУРА
У полоні танцю



Впродовж цілого тижня у приміщенні Івано-Франківського облмуздрамтеатру вирувало справжнє свято танцю. Тут відбувся фестиваль естрадно-спортивного танцю «Фест», котрий проходить у нашому місті вже 23 роки поспіль.

Цьогоріч фестиваль зібрав рекордну кількість учасників за усі роки. Відрадно, що участь у ньому беруть не тільки колективи із Прикарпаття, але з усієї України, ба навіть з-за кордону. На рівних змагалися на сцені драмтеатру як наймолодші учасники танцювального колективу «Шанс» із міста Тлумача, так і по одному колективу з сусідніх Росії, Молдови та Білорусі.
Упродовж двох конкурсних днів на сцені було все – від класики до сучасних ритмів. Члени журі відзначили також різнобарвність стилів та жанрів, а особливо вражала творча фантазія керівників танцювальних колективів, котрі подбали про постановку номерів та яскраве шоу. Звичайно, дитяча безпосередність та допитливість брала своє, а тому учасники переконували, що вони аніскільки не хвилюються. Дуже важливою для юних танцюристів була тепла підтримка глядацького залу, адже кожен колектив зустрічали оваціями та бурхливими аплодисментами конкуренти по сцені.
А на сцені і справді вирувало свято дитячих талантів. Тут появлялися то маленькі курчатка, то дивовижні ляльки Барбі, то серйозні джентльмени і леді, були навіть прибульці-інопланетяни. І все це – творча фантазія хореографів-постановників, втілена у понад півтори сотні яскравих постановок.
Журі ретельно стежило за тим, що відбувалося на сцені. Організатори фестивалю та й деякі члени журі не приховували, що саме завдяки таким дійствам вони можуть відстежити розвиток танцювального мистецтва. Зрештою, дехто із членів журі, очевидно, пригледів собі майбутніх  талантів, адже суддями були знані хореографи дорослих колективів.
«Цього року, як ніколи, до нас завітало багато колективів: 14 з цілої України, три закордонні,  а також 29 колективів, котрі представляють Івано-Франківськ та нашу область», – розповідає автор та натхненник свята, директор фестивалю Леоніла Жодік.
Участь у «Фесті» має величезне значення для подальшого розвитку танцювальних навиків, кажуть організатори фестивалю. Тому й не приховують, що бажаними гостями є постійні учасники фестивалю. Вони завжди знають, що через рік мають показати щось нове, а тому кожен працює в цьому напрямку і протягом цілого року готується до наступного фестивалю.
Міська влада обласного центру постійно підтримує і допомагає у проведенні «Фесту». Цьогорічне свято танцю відбулося під патронатом міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса. Всі учасники отримали пам’ятні керамічні медалі.
Директор «Фесту» Леоніла Жодік пригадує із приємністю ті моменти, коли фестиваль тільки-тільки починав своє існування. Тоді вона сама танцювала і навіть вела концертну програму. «Концерт тоді тривав годину і двадцять хвилин. Але у нас була трохи інша специфіка, бо участь у фестивалі брали студентські колективи. Ми тоді пропагували елементи танцювальної аеробіки. Номери були більш спортивного напрямку. Крім того, у фестивалі брали участь дорослі колективи. Тепер це здебільшого дитячі танцювальні колективи, котрі змагаються у трьох вікових категоріях. Цього року у нас є наймолодші учасники – це вихованці дитячого садочка із Тлумача. З часом «Фест» розрісся і вже як мінімум маємо щороку 12 номінацій», – зауважує пані Леоніла.
Фестиваль давно став міжнародним. Директор фестивалю переконує, що танцювальний конкурс ще із самого початку був всесоюзним. Коли починався «Фест», то його учасниками були колективи з Москви, Одеси, Вінниці та Івано-Франківська.
Журі фестивалю має свої критерії оцінювання номерів. Так, до уваги беруться усі складові, а це і постановка, і підбір музики, і навіть манера поводження на сцені самих учасників.
«Для учасників фестивалю є свої закони і правила, ми звертаємо увагу на майстерність учасників та їхніх наставників. Попри усе в нас є навіть приз за елегантність. Погодьтеся, що поставити танцювальний номер не так просто. Для того, щоби виступ був вдалим, потрібно ще й вдало підібрати саму  композицію для дітей – вона повинна відповідати віковим можливостям колективу. Не можна ставити з маленькими дітьми надто серйозну композицію», – зауважує Леоніла Жодік.
Гран-прі цьогорічного фестивалю та перемогу в номінаціях «Сучасний український танець» і «Естрадна композиція на основі бальної хореографії» отримав народний художній колектив України ансамбль бального танцю «Альборадо» з Хмельницького. Нагорода в номінації «Сучасний молодіжний танець» дісталася нашим землякам – клубу спортивного танцю «Динамо», а глядацькі симпатії завоював зразковий ансамбль естрадно-спортивного танцю «Нове покоління» з Івано-Франківська.
Володимир БОДАК
Переглядів: 626 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]