П`ятниця, 19.04.2024, 16:41
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Вересень » 20 » КУЛЬТУРА
11:33
КУЛЬТУРА
Андрій САВКА:
«Без класичної музики не буде  ні джазу, ні року»


У вівторок гостинно відкриє свої двері Івано-Франківська обласна філармонія. У стінах «старого театру» знову вируватиме життя, адже тут розпочинається новий концертний сезон. Шанувальникам класичної музики дирекція філармонії приготувала чимало приємних сюрпризів – кожні два-три дні тут буде справжнє свято мистецтва, на будь-який смак. Детальніше про життя філармонії в новий концертний сезон та про підготовку до нього розповідає директор філармонії Андрій САВКА.

– Щоразу відвідувачі концертів у філармонії мають можливість насолоджуватися мистецтвом як уже відомих виконавців, так і молодих артистів. Чим особливий буде цьогорічний концертний сезон? Чим ви готові здивувати івано-франківського глядача?
– Це фактично перший повноцінний сезон, який буде втілювати в життя нова команда. У нас були певні напрацювання ще із минулого року. А вже глядачам та слухачам потрібно робити свої висновки, говорити, наскільки це було вдало та цікаво. До речі, з цією метою ми навіть проводимо опитування людей, щоби дізнатися вподобання відвідувачів філармонії.
Уже фактично сформована вся програма тих вечірніх концертів, котрі будуть проходити у філармонії. 25 вересня ми відкриваємо сезон концертом «У світі прем’єр». У перший вечір будуть представлені усі наші колективи, солісти філармонії. Таким чином ми продемонструємо, що таке філармонія, на якому етапі ми знаходимося і куди далі прямуємо. В основному це будуть прем’єрні твори і в першу чергу нові обличчя і нові імена. Ми працюємо в тому руслі, щоби розширити жанровість колективів. Є, звичайно, декілька колективів, котрі не будуть представлені у перший вечір. Для прикладу можу назвати симфонічний оркестр, котрий відкриватиме свій сезон сольним концертом уже 4 жовтня. Зараз триває процес формування ансамблю «Бревіс», тому він також ще не братиме участі у відкритті сезону.
У цьому сезоні будуть представлені як молоді виконавці з нашої філармонії, так  і з інших міст. Тут можна буде побачити артистів зі Львова, Полтави, Києва, Одеси. Передбачаємо приїзд багатьох виконавців із різних країн світу на мегапроект «Брати Блюзу».
Також ми домовилися з закордонними виконавцями. Так, до нас приїде Олег Полянський, всесвітньовідома джазова співачка Анна-Марія Йопик, Емануель Флорес, Анджей Кулька. Цікавим також буде приїзд Олексія Набіуліна, який вже полюбився нашим глядачам. У листопаді плануються концерти за участю Мирослава Скорика. Думаю, що нам вдасться організувати ще й творчий вечір маестро Мирослава Скорика. Піврічний цикл ми плануємо завершити новорічним сюрпризом від симфонічного оркестру.
– Зважаючи на ту кількість анонсованих концертів, можна сказати, що їх буде чимало. А чи не забагато заходів ви берете на свої плечі?
– У нас виходить фактично по десять концертів на місяць. Ми даємо людям вибір і прекрасно розуміємо, що аншлаги можуть бути не на всі, а тільки на певні концерти. У першу чергу, мені здається, що ці стіни варто наповнити мистецтвом. Я розумію, що для нашого міста це дещо незвично, можливо, комусь здається, що забагато таких класичних концертів. Але дуже часто я стикаюся з тим, що люди кажуть, що вони не знають, що відбувається у філармонії. Паралельно ми будемо запускати нові проекти. Скажімо, «Філармонійні вечори» у театрі кіно «Люм’єр», також передбачається інший проект, розрахований на навчальні заклади.
–Це буде свідченням того, що класика не вмирає?
– У одній із соціальних мереж в розділі «Типовий Івано-Франківськ» було опитування на тему: «Як ви відноситеся до класичної музики?» Основна частина користувачів у соцмережах – це молодь до 25 років. Цікаво, що три чверті з них сказали, що вони інколи відвідують концерти. Питання в тому, як подати той чи інший класичний концерт. Оскільки філармонія є єдиним закладом класичної академічної музики і мистецтва як такого, то мені здається, що саме мета філармонії все це зберегти. Разом з тим ми повинні йти в ногу з часом. Класична музика – вічна, все побудовано на ній. Без класичної музики не буде ні джазу, ні року. Усе повертається назад. Зараз, як і триста-чотириста років тому, грають Вівальді, Моцарта, Баха.
– Яким чином філармонія готова йти в ногу з часом? Присутність філармонії у соціальних мережах якось допомагає в цьому плані?
– Я вважаю це позитивом. Буквально за декілька днів запрацює наш сайт. У нас є сторінка у соцмережах, зараз вводимо для відвідувачів філармонії систему абонементів за жанрами. За 120 гривень можна буде відвідати 7-9 концертів. Думаю, це досить доступні ціни. Декілька абонементів ми вводимо для учнів, студентів та пенсіонерів.
– Чи змінились ціни на концерти порівняно із минулим сезоном?
– Залежно від того, на які концерти. В основному градація квитків буде такою:  20-50 гривень – на першу категорію, 30-60 – на другу і 40-70 гривень – на концерти третьої категорії. І лише на деякі концерти будуть дещо вищі ціни.
– До початку нового сезону тривала підготовка, а тому колективи все одно працювали протягом цілого літа. Разом з тим деякі виконавці навіть грали на вулицях міста. Чи не занадто низько для філармонійних виконавців опускатися до рівня вуличних музикантів?
– Жоден колектив у повному складі не грає на вулиці. Просто є такі люди, котрі готові продемонструвати своє мистецтво і показати, що в місті є філармонія. Як на мене, то це, навпаки, плюс, бо вони таким чином закликають людей йти до філармонії. Наскільки мені відомо, під час такої гри на вулиці люди підходять, дякують за приємні моменти. Просто в державі зараз така ситуація, що ми не можемо повністю задовольняти усі свої потреби через брак фінансування. Але у всьому світі, на жаль, культура оплачується не так, як треба. Свого часу я був у Польщі. Там, як і взагалі у всій Європі, прийнято музикантам грати на вулиці. Це не є опускання до вуличного рівня, а демонстрація своєї майстерності.
Розмовляв Володимир БОДАК

Переглядів: 722 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]