П`ятниця, 26.04.2024, 16:37
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Вересень » 7 » Комунікаційні труднощі
23:38
Комунікаційні труднощі
У Івано-Франківську нема плану розвитку інженерних мереж
Впродовж останнього десятиліття обласний центр Прикарпаття стабільно є одним із лідерів за кількістю введеного в експлуатацію житла. Однак, при подальшій інтенсивній забудові Івано-Франківська уже через кілька років, ймовірно, можуть виникнути проблеми із забезпеченням новобудов всіма необхідними для комфортного у них проживання комунікаціями. Відповідальні представники комунальних та інших постачаючих і експлуатуючих організацій в один голос стверджують: через відсутність затвердженого плану забудови немає змоги сформувати план розвитку мереж. Але керівництво міста особливої проблеми в цьому наразі не вбачає. У мерії запевняють, що при теперішньому коригуванні генерального плану Івано-Франківська обов’язково врахують всі застереження щодо подальшої забудови міста, пропозиції експлуатуючих організацій щодо перспективного розвитку мереж та шукатимуть для цього найоптимальніші інженерні рішення.
Будівництво: динамічний розвиток
Як поінформували у міськвиконкомі, протягом останніх 12 років у Івано-Франківську спостерігається позитивна динаміка щодо введення в експлуатацію житла. Винятком став лише так званий кризовий 2008 рік. Загалом же з 2007 року в місті ввели в експлуатацію майже 1 млн. 100 тис. квадратних метрів житла.
З 2009 року Івано-Франківськ є одним із лідерів введення в експлуатацію житла з розрахунку на 10 тисяч населення. Рекордного показника – 297,2 тис. квадратних метрів загальної житлової площі – будівельники досягли торік. Тоді капіталовкладення у будівництво житла склали 402 мільйони гривень, що вивело Івано-Франківськ на друге після Львова місце серед обласних центрів західного регіону.
У загальнообласному обсязі будівельних робіт їх частка по місту становить 60%. За п’ять останніх років на адміністративній території Івано-Франківської міської ради збудовано 758 нових житлових будинків. Завершення будівництва чекають ще 64 житлові споруди з високим ступенем будівельної готовності. Водночас, як поінформувала начальник відділу статистики будівництва Головного управління статистики в Івано-Франківській області Надія Фелікс, станом на початок року на території міста налічувалося 124 об’єкти незавершеного будівництва, 92 з яких – житлові будинки.

Технічні умови: побудувати  і передати
На ринку будівництва в Івано-Франківську працюють майже дві сотні будівельних фірм, підприємств та організацій. Саме на їхні, так би мовити, плечі в основному і лягає будівництво мереж до новобудов, що, зрозуміло, не може не позначитися на кінцевій вартості житла для його покупців. По-суті, саме таким чином зараз  фінансується будівництво і розвиток мереж у Івано-Франківську.
Експлуатуючі організації видають забудовникам так звані технічні умови, на основі яких проектанти визначають, яким чином і які мережі до того чи іншого об’єкта треба побудувати. Виконуючи їх, забудовники побудували і передали експлуатуючим організаціям мереж та інших необхідних інженерних об’єктів уже не на один десяток мільйонів гривень. Тож вони бажають, щоб вартість виконаних робіт з будівництва мереж зараховувалась як пайова участь замовників будівництва у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста. Наразі це можливо лише щодо мереж водопостачання і водовідведення, які приймає на свій баланс комунальне підприємство «Івано-Франківськводоекотехпром». Вартість мереж, які забудовники безкоштовно передають обленерго і облгазу, котрі, по суті, є приватними структурами, місто не враховує.
У мерії посилаються на те, що на державному рівні досі не розроблено механізм, який би вичерпно врегулював процес приймання-передачі мереж від забудовників на баланс міста із зарахуванням вартості так званих позабудмайданчикових мереж у фонд соціально-економічного розвитку та інженерно-транспортної інфраструктури. За логікою речей, місто мало б створити комунальне підприємство, яке би брало на свій баланс такі мережі, утримувало та обслуговувало їх і брало плату від постачальників за транзит їхнього продукту.
Наразі, відповідно до рішення міськради, до фонду соціально-економічного розвитку (з якого у тому числі має фінансуватися будівництво мереж) забудовники мають сплачувати 4% від вартості житлових і 7% – нежитлових приміщень. Але через наслідки фінансово-економічної кризи 2008 року закон про регулювання містобудівної діяльності дає їм право на відтермінування чи розтермінування таких платежів до 2013 року. І чимало забудовників цим користуються, водночас продовжуючи будувати необхідні для введення в експлуатацію будинків мережі.
Продовження - у газеті "ЗК" за четвер, 6 вресня
Переглядів: 825 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]