Четвер, 28.03.2024, 20:56
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Травень » 5 » Китайський «постріл» в калуських «зайців»
12:44
Китайський «постріл» в калуських «зайців»
Результатом візиту китайської делегації на Прикарпаття стало підписання остаточних документів про спільне фінансування проекту будівництва заводу безхлорних калієвих добрив в Калуші між Китайською інженерною компанією Ухунь, Експортно-імпортним банком Китаю та Івано-Франківською областю.
Як повідомив представник інвестора, президент підприємства з іноземних інвестицій «Кітпред» Ден Сяосю, китайці націлені на екологічно чисте безвідходне виробництво. «Одним пострілом ми вб’ємо трьох зайців», – зазначив пан Ден.


Так, інвестори пропонують вирішити проблему карстових провалів у Калуші за допомогою золи з Бурштинської ТЕС, а також переробити розсоли, якими заповнені кар’єри на території міста, в технічну воду для виробництва. Таким чином, вважає Михайло Вишиванюк, завод з переробки калійних солей в добрива вирішить майже всі екологічні проблеми Калуша, які назріли за 30-40 років. Зробити це допоможуть спеціальні китайські технології.
Загалом завод розрахований на 2-3 тисячі робочих місць. Вартість такого будівництва за приблизними підрахунками становить 1-1,5 мільярда доларів.
Згідно з підписаною угодою Україна бере на себе підготовку всієї необхідної документації та всю паперову роботу. Ці документи повинні бути готові вже до кінця 2011 року. І тільки після завершення усіх формальностей китайська сторона готова приступити до початку будівництва.
Інвестори обіцяють, що на будівництво такого заводу їм потрібно не більше двох років.
Як сказав Надзвичайний і Повноважний посол Китайської Народної Республіки в Україні Чжан Сиюнь, «гроші повинні приносити гроші». А в Івано-Франківській області вони бачать неабиякий промисловий та культурний потенціал. Також посол запевнив про можливі партнерські відносини Івано-Франківської області з однією з найбільш промислово розвинених провінцій Китаю Шанду на братерських відносинах.
В свою чергу Михайло Вишиванюк пообіцяв сприяти китайським бізнесменам відкривати «свої» справи на території Прикарпаття.  Пан посол зазначив, що час перейти до конкретної реалізації тих проектів, про які домовились президенти України і Китаю під час минулорічної серпневої зустрічі у Пекіні. «До кінця липня, коли має прибути з візитом в Україну президент Китаю, окремі об’єкти повинні вже показати конкретні результати для українців», – запевнив Чжан Сиюнь.
Р. S. Раніше у Калуші працював калійний завод, який був утворений на базі заводу калійних добрив «Оріани» для розробки Калуш-Голинського родовища калійних солей і їх комплексної переробки. У жовтні 2001 року завод припинив роботу. Відтоді Україна щорічно імпортує калійні добрива із Білорусі.
Мар’яна РИНДИЧ
Переглядів: 906 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]