П`ятниця, 29.03.2024, 11:25
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 21 » ІНФОРМАЦІЯ
14:11
ІНФОРМАЦІЯ
Чиста вода –  це ваше здоров’я!

«Вода, у тебе нема ні смаку, ні кольору, ні запаху, тебе неможливо описати, тобто насолоджуються, не відаючи, що ти таке. Мало сказати, що ти необхідна для життя. Ти – саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, котру не поясниш нашими почуттями. З тобою повертаються до нас сили, з котрим ми розпрощались. З твоєї милості у нас знову починають вирувати висохлі джерела нашого серця.  Ти найбільше багатство у світі…».

Антуан де Сент-Екзюпері


Вода має велике значення у житті людей, тварин, рослин. Вона входить у склад всіх органів і тканин, бере участь в обміні речовин, постачає організм багатьма солями, у тому числі і мікроелементами (фтор, йод, кальцій, магній, кремній, залізо, калій та інші), необхідні для його життєдіяльності. Дефіцит води в організмі призводить до зневоднення, яке провокує розвиток багатьох захворювань, таких як: синдром хронічної втоми, депресія, хвороби суглобів, розлади травлення, порушення функцій нирок, сухий кашель, підвищення артеріального тиску, головні болі, суха шкіра.
Та необхідно враховувати, що через воду можуть передаватись збудники інфекційних захворювань: черевний тиф, холера, дизентерія. Крім того, вона буває забруднена мікробами і пестицидами. Питна вода, на думку вчених,  – одне з джерел забруднення організму людини. Захворювання може бути пов’язане з хімічним складом води (ендемічний зоб, флюороз). У воді може міститися ряд токсичних речовин (свинець, хром, миш’як, ртуть та ін.), що потрапили з промислових стічних вод.
Щоби вода була фактором здоров’я, вона повинна відповідати таким гігієнічним вимогам:
1) бути безпечною в епідеміологічному відношенні, не повинна містити збудників інфекційних захворювань;
2) бути не шкідливою за хімічним складом, тобто безкольоровою, прозорою, без запаху і мати приємний смак.
Для правильної оцінки якості води проводять її санітарне обстеження.
Для водопостачання населених пунктів використовують поверхневі (річки, водосховища) і підземні (артезіанські криниці) вододжерела. Підземні води, на відміну від поверхневих, мають стабільний склад, більше містять кальцію, йоду, фтору, проте для великих міст цієї води не вистачає. Щоб природна вода була придатна до вживання, вона проходить декілька стадій очищення та знезараження на водопровідних станціях, але це не означає, що її можна вживати. На стінках водопровідних труб живуть бактерії, пліснява, які знову заражують воду і можуть викликати алергію, шлункові розлади.  
Вода в пластикових пляшках теж, зазвичай, не є повністю безпечною. Особливо слід бути обережними з газованими напоями, які містять консерванти і до того ж є дуже калорійні. Для здоров'я і краси слід  пити чисту воду невеликими порціями протягом дня. Якщо між прийомами їжі вам захочеться перекусити, краще випийте трохи води, і почуття голоду відступить. Також корисно перед кожним прийомом їжі випивати склянку чистої води, це зміцнить ваше здоров'я і поліпшить травлення. Тим, хто активно навантажує себе фізичними вправами, споживання води необхідно збільшити: одну склянку води кожні півгодини занять.
Очищення води за допомогою побутових фільтрів у наш час набуло актуальності. У торговельних закладах можна придбати різноманітні фільтри для водопровідної води, але лише деякі з них здатні зробити воду максимально безпечною. Тому не забувайте вчасно змінювати фільтри, як рекомендують нам виробники. Однак, перш ніж придбати очищувач питної води, необхідно встановити, від яких небажаних домішок ви хочете очищувати воду, і тільки після цього робити покупку.
Тетяна ЧЕРВАК,
методист обласних курсів
НМЦ ЦЗ та БЖД області


Переглядів: 797 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]