П`ятниця, 19.04.2024, 06:12
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Липень » 29 » Ігор Насалик: «Легко декларувати виконання робіт, тяжко їх виконувати»
11:40
Ігор Насалик: «Легко декларувати виконання робіт, тяжко їх виконувати»
У прикарпатському політикумі міський голова Калуша, а віднедавна лідер Української партії Ігор Насалик вважається ексцентричним і непередбачуваним. Свого часу він, за його ж словами, «несподівано переміг» у Калуші; підняв «на вуха» всю Україну, оголосивши Калуш зоною екологічного лиха; очолив Українську партію, щоб завоювати обласний центр Прикарпаття, а в разі повернення до мажоритарної системи виборів до парламенту отримати загалом по Україні щонайменше 40 мандатів народних депутатів.
У вівторок Ігор Насалик був гостем редакції «Західного кур’єра», де відповів на численні запитання журналістів місцевих ЗМІ. Отже, про оцінку нинішнього державного курсу президента і правлячої коаліції з погляду політика і господарника; про конфлікт міської ради Калуша і підприємства  «Карпатнафтохім»; про вибори без вибору — в прямій мові Ігоря Насалика.



В Україні – достатньо інертна система
Щодо сьогоднішньої політичної та економічної ситуації в нашій країні за підсумком 150 днів роботи уряду та президента, то якісь висновки робити надто рано. Адже економічні та соціальні реформи, пенсійна та судова реформа наразі залишаються на рівні декларацій. І це можна зрозуміти, адже таку інертну систему як наша держава реформувати  протягом двох-чотирьох місяців достатньо складно. Важливо, які кроки будуть прийняті вже починаючи з вересня-жовтня і як це все буде трансформуватися. Як позитив можна сказати тільки одне: незважаючи на все, уряду вдалося розблокувати місцеві рахунки – міста можуть повністю розпоряджатися  тими коштами, які в них є. Бо минулого року міста були поставлені в такі умови, що не могли проплачувати ні за бензин, ні за ліки, ні за харчування, ні за інші послуги, які відносяться до фінансування міст.
Друге. Спілкуючись з фінансистами, доходимо висновку, що прослідковується тенденція, котра свідчить про те, що запущено друкарський верстат. Володію інформацією, що вже надруковано понад 45 млрд. грн. Як це позначиться на фінансовій системі нашої держави, тяжко оцінювати.
Ще один момент – почався серйозний дрейф у бік Росії. Така кількість поїздок і президента, і прем’єра Росії свідчить про значну інтеграцію України і Російської федерації. Якщо це економічна інтеграція, то можна поставити величезний плюс. Якщо це інтеграція в бік створення СНД – це, звичайно, величезний мінус. Але тільки час може розставити крапки над всіма «і».
…Кадрові ротації відбуваються кожного дня. І те, що знятий, скажімо, зі своєї посади Семиноженко, і те, що над групою урядовців теж висить дамоклів меч,  – це нормальна ситуація, бо в процесі роботи дуже легко декларувати виконання робіт, але дуже тяжко їх виконувати. Якщо ротація є, то можна сказати, що це не є стагнаційна система, а що вона має відповідну еволюцію. Якщо ця еволюція буде продовжуватися в напрямку економічного, соціального і духовного зростання держави, то треба віддати належне і поставити плюс. Але ще раз говорю: за результатами 150 днів оцінювати роботу  президента і уряду важко. В Україні — достатньо інертна система, щоб зрушити її з мертвої точки (а вона в такій знаходилася) – потрібно надто багато зусиль.

Калушан відселять до Франківська?
Екологічна програма у м. Калуші затверджена в розмірі 386 млн. грн. Перший транш в сумі 84 млн. грн. розбитий по бюджетному розпису на чотири складових. Перша складова – червень – 12 млн., липень – 40 млн., вересень – майже 40 млн., тобто залишок. Ця програма затверджена Кабінетом міністрів України.
Зараз ведуться підготовчі роботи з укріплення дамби, роботи з укріплення під’їзних шляхів, оскільки туди буде заїжджати важка техніка, а мости можуть не витримати. Тобто ведуться підготовчі роботи, аби ввести основну техніку для реалізації програми. Крім того, в цій програмі передбачено 74 млн. на відселення мешканців, в тому числі 21 млн. на будівництво школи і 6 млн. на будівництво дитячого садка.
Будемо розглядати не лише всі будівельні можливості, які є в Калуші, але й хочемо задіяти  будівельників Івано-Франківська. Тобто, якщо є будівельні фірми обласного центру, які готові продати  квартири за ціною 4 тис. 300 грн. за кв. м, то ми обов’язково підтримаємо їхній бізнес: викупимо  квартири в Івано-Франківську, щоб переселити туди відселених мешканців.

Підняти місто – заставити "Лукойл”…

Під час виборів часто можна було чути гасла, що закон один для всіх. «Карпатнафтохім» вважав, що закон один для всіх на території Калуша не буде діяти. Але місто користується вичерпно законом України про те, що введення в експлуатацію нового будівництва передбачає відрахування в соціально-економічний розвиток міста від 5 до 20% від загальної кошторисної вартості будівництва нових потужностей. Місто взяло мінімальну суму, яка складає 5%, і це передбачено рішенням міської ради. Наприклад, в Києві при введенні в експлуатацію нового об’єкта міськрада розглядає не меншу суму, ніж 12%. Враховуючи, що передбачається введення в експлуатацію об’єкта ТОВ «Карпатнафтохім», вартість будівництва якого складає 500 млн. дол., то підприємству потрібно сплатити 125 млн. дол. (5%), помножити на курс – ціна питання 200 млн. грн.
Не знайшовши контакту з місцевим керівництвом «Карпатнафтохіму», калуська міська рада направила звернення на ім’я президента компанії «Лукойл» пана Алікперова, а також звернення на адресу президента і прем’єр-міністра України. Якщо і це не дасть результату, то я впевнений, що ми піднімемо місто і заставимо «Лукойл» працювати за тими законами, які існують в нашій державі.

Солодке і гірке
Відверто кажучи, я більше ніж переконаний, що Українська партія братиме участь у виборах не тільки в Калуші, Рогатині, Надвірні, Яремчі, але й візьме активну участь у виборах міського голови Івано-Франківська. Не знаю, яку кандидатуру висуне Українська партія, але, якщо запропонує піти мені на ці вибори, то обов’язково піду. Якщо б місто Івано-Франківськ мало відповідні економічні, соціальні й інші успіхи, то я б підтримав діючого голову. Оскільки ж нинішня ситуація в Івано-Франківську (а я її глибоко вивчаю) – це процес довгострокової стагнації, то, звичайно, зміну економічної ситуації, культурної, духовної, спортивної можна пов’язати тільки з приходом нової людини.
…Щодо підбору команди. Знаєте, що в Калуші, ставши міським головою, я провів відкритий конкурс на заміщення посад заступників. Підбирати заступників за політичними уподобаннями чи в результаті  підтримки політичних партій, які потім делегують своїх кандидатів, – неправильно. Вважаю, що така команда працювати не зможе, тому що антагонізм політичних сил призводить до антагонізму команди міського голови. Тому, якщо задекларувати, що міський голова на 95% повинен займатися економічними проблемами міста, забезпечуючи життєдіяльність громади і в духовному плані, і в збільшенні добробуту, то політикою він повинен займатися приблизно на 5%.
Все пізнається в порівнянні. Щоб знати, що таке солодке, треба обов’язково знати, що таке гірке. Тому пропоную вам порівняти досягнення Калуша і досягнення Івано-Франківська…
За благоустроєм третій рік поспіль Калуш займає перше місце. Навіть цього року на Донбас-арені міністр житлово-комунального господарства Попов м. Калушу віддав перше місце, а Енергодару – друге. Бо в нас, коли визначають краще місто в області, то доходить до сміху – залежно від того, звідки губернатор, – таке й місто перше. Як був Роман Ткач – завжди Тисмениця була перша, був Микола Палійчук – Яремче було першим, тепер, напевне, першим буде Коломия…

Черга на мера…
Щодо кандидатів на міського голову, то їх буде приблизно понад 20. Як мінімум. З багатьма кандидатами я вже мав відповідні розмови. Дуже багато, я впевнений, можуть згрупуватися і виставити  одну кандидатуру.
Якщо майбутній мер Івано-Франківська не усвідомить, наскільки це важка робота, то не варто і братися… Це тепер я говорю, що їжджу на вихідні до Києва, а перші дев’ять місяців мерства в Калуші я до Києва не їздив. Я працював з шостої години ранку до пів другої ночі. Але приємно було, що вже в 2007 році ми могли виплатити 13-ту зарплату бюджетникам, яка на той час  складала 5 млн. грн.
Цікаво було б попрацювати в Івано-Франківську. Я б, якщо би став міським головою Івано-Франківська, то, як і в Калуші свого часу, провів би аудит. Взяв би ту папочку і навіть би про неї не розголошував, бо ті проблеми вже би були моїми. Але при передачі влади я б цю папочку наступному міському голові передав, щоб показати: от з цього я починав, а ось це я тобі віддаю… 

Вибори без вибору?
…Вибори до місцевих рад 31 жовтня можуть і не відбутися. Якщо ви бачили, як я презентував екологічну програму Калуша у Верховній Раді України, то за неї проголосувало 392 депутати. Це, напевно, максимальна кількість голосів, яка лише могла бути. Маючи достатньо хороші стосунки з більшістю депутатів, спілкуючись з ними, можу зробити висновок, що довкола місцевих виборів  розробляється дуже багато цікавих схем як для одних політичних сил, так і для інших. З одного боку, маємо звернення у Венеціанську комісію про відміну прийнятого закону про вибори як недемократичного. І в цьому є логіка, адже чому встановили 365 днів, а не, скажімо, 700 чи 1000. Це може розглядатися як відхід до однопартійної системи. Вважаю, що це недемократично. Є та чи інша партія — чому не дати їй можливість проявити себе у суспільстві, а суспільству дати більш широке політичне меню до реалізації їх поглядів. З іншого боку, наявність 180 партій – це також нонсенс. Потрібно структуризувати суспільство.
Є думка, що все-таки відмінять норму про 365 днів і участь у виборах зможе взяти весь спектр партій. До речі, я вже вів відповідні переговори з політичними структурами. Ми вважаємо, що на місцеві вибори і «Свобода», і Українська народна партія, і Українська партія, і "Фронт змін” повинні піти з погодженою програмою дій. Щоб не конкурували на теренах України, а допомагали одне одному.

З Калуша  до Кончі-Заспи…
Живу в Калуші у понеділок, вівторок, середу, четвер, п’ятницю. У п’ятницю ввечері, суботу і неділю – живу в Києві. Офіційно прописаний в Києві, тимчасово в Калуші, а ще є одна прописка в Івано-Франківську (сміється – «ЗК»).
Якось у «Вечірньому кварталі» пожартували: найбільшу біду в нашій державі створює одне село – Конча-Заспа. Там живе вся палітра… Один мій сусід Костя Жеваго, трішки з боку – Льовочкін, ззаду через річку — Медведчук (молодший) і так дальше. Але це спосіб проживання, а не спосіб спілкування. А загалом, як правило, спілкуюся зі всіма. Спілкування зі всіма і привело, мабуть, до того, що за Калуш проголосувало 392 народних депутати.
Записав Ростислав Твердохліб
Переглядів: 1456 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]