Четвер, 28.03.2024, 17:46
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Жовтень » 1 » Грипу ще немає
10:00
Грипу ще немає
Навіть невеликі дози радіації стимулюють імунітет людини

Із настанням осені в людей починається чимало проблем із здоров’ям, особливо потерпають ті, хто часто хворіє на гострі респіраторні вірусні інфекції. Не встигли стовпчики термометрів опуститися, як у людей болить горло, тече з носа і підвищується температура тіла. Тому хворі одразу ж звертаються до аптек за антигрипозними препаратами. Хоча лікарі-інфекціоністи кажуть, що це неправильно.


Найактуальнішим питанням є грип та гострі  респіраторні вірусні інфекції. Сприятливі кліматичні умови для розвитку цих інфекційних захворювань – підвищена вологість повітря та різка зміна температурних показників. На фоні всього цього знижується імунітет, навіть якщо врахувати ту велику кількість вітамінів, які вживають люди восени.
Вітаміни природного походження засвоюються організмом у дуже невеликій кількості, а штучні вітаміни люди вживають дуже рідко, бо якісні вітаміни дорогі.
На фоні зниженого імунітету активуються всі віруси, котрі живуть в організмі, а також сезонні.
– Грипу ми офіційно ще не реєстрували. З початку року було зафіксовано всього п’ять випадків захворювання грипом у місті. І всі вони були ще навесні. За даними ВООЗ, у жовтні цього року мав би бути третій спалах каліфорнійського грипу. Ми будемо сподіватися, що цього не буде, але повинні бути на сторожі, – каже лікар-інфекціоніст міської поліклініки №1 Ольга Савчук.
Як переконує лікар, для запобігання захворювання треба загартовуватися, дітям обов’язково потрібно давати полівітаміни для зміцнення імунітету. При перших ознаках застудних захворювань люди йдуть в аптеки і купують амізон та парацетамол, а це, на думку Ольги Василівни, неграмотно. «Амізон є препаратом першої лінії вибору, проте він не зовсім ефективний, хоча з усіх противірусних препатаратів є найбільш доступним. Ефективність амізону проявляється тільки тоді, коли є достатній рівень імунітету та легка форма ГРВІ», – зауважує пані Ольга.
При перших ознаках хвороби Ольга Василівна рекомендує звертатися до лікаря. І якщо медичний працівник пропонує зробити флюорографію, то не потрібно її боятися. Навпаки, лікарі запевняють, що невеликі дози радіації стимулюють імунітет людини.
Запобігти захворюванню можна і шляхом вакцинації. Нещодавно Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило список вакцин, котрі можна буде використовувати цього року для щеплення проти грипу.
– З того списку я би виділила нідерландський «Інфлувак», французький «Ваксігрип» та російський «Грипол». Саме в цей час в Україні на карантині перебуває препарат французького виробництва «Ваксігрип», – запевняє пані Савчук.
Лікар на власному досвіді переконалася, що це дуже добра вакцина, котра не тільки захищає від грипу, але й підвищує рівень імунітету. Вже з 10 жовтня «Ваксігрип» з’явиться в аптечній мережі. Орієнтовна його попередня ціна 85-90 гривень, хоча минулого року він коштував значно більше. Цей препарат найкращий, зате високоалергенний. Лікар рекомендує використовувати також «Інфлкувак», бо ця вакцина добре підходить для дітей віком до одного року та вагітним жінкам.
Вакцинації вистачає на рік. А от закупити вакцину наперед на декілька років неможливо, тому що кожного року нам дошкуляє інший вірус грипу. За словами інфекціоніста, процес щеплення розпочнеться орієнтовно із середини жовтня і триватиме до початку листопада. Цього достатньо для того, аби в організмі пройшов процес імунізації, котрий триває два тижні.
Ольга Савчук спростовує інформацію про те, що вже зараз значно зростає кількість хворих на грип та ГРВІ. «Росту захворювання порівняно із минулим роком взагалі немає. Справа в тому, що кожного тижня рівень захворювання зростає на 7-9 відсотків. Але це нормально, статистично і епідемічно благополучно», – зауважує лікар.
Дмитро ГУСАК
Переглядів: 1162 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]