Середа, 24.04.2024, 21:00
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Березень » 13 » Футбол
11:15
Футбол
На ринку «профі»
Уродженці Прикарпаття виконують ролі другого плану

На початку кожного року наш тижневик, базуючись на даних спеціалізованих ресурсів, складав рейтинг найдорожчих футболістів Івано-Франківщини. Ми не мали наміру відступати від своїх традицій. Однак, проаналізувавши поточну ситуацію на трансферному ринку, дійшли висновку, що оцінювати сьогодні особливо нікого. Прикарпатців, котрі виступають в елітних клубах, можна перелічити на пальцях однієї руки. Та й ті переважно виконують другорядні ролі…

Останнім часом рейтинг «найдорожчих» очолював Ігор Худоб’як. Його трансфер оцінювався в 1,3 млн. євро. Влітку тепер вже колишній капітан львівських «Карпат» відмовився переукладати угоду з клубом (мова йшла про зменшення платні) і вирушив у річну оренду до ФК «Ростов», клубу російської Прем’єр-ліги.
В першій частині сезону-2013/14 Худоб’як зіграв одинадцять матчів, з’явившись в «основі» дончан лише одного разу. За час зимового міжсезоння становище 29-річного українця, судячи з усього, не змінилося. У спарингах Ігор виконував роль дублера. В першому офіційному поєдинку з «Кубанню» (чемпіонат Росії поновився у минулі вихідні) Ігор на поле не вийшов, провівши весь матч на лаві запасних.
В чемпіонаті Росії, нагадаємо, виступає ще один наш земляк, колишній партнер Худоб’яка у франківській «Чорногорі» голкіпер Ярослав Годзюр. Стаж виступів Ярослава в сусідній країні куди більший (з літа 2006 року, щоправда, з перервою). Не все у нього раніше виходило. Та сьогодні він, схоже, повернув собі статус основного голкіпера у «Тереку» з Грозного. Після зимової перерви Годзюр захищав ворота чеченців в обох переможних двобоях команди проти «Мордовії» (в Кубку Росії) і московського «Спартака» (в чемпіонаті).
Варто зазначити, що на відміну від Худоб’яка, Годзюр має подвійне футбольне громадянство, а тому не вважається легіонером. Вартість ймовірного трансферу голкіпера (минулого тижня йому також виповнилося 29 років) фахівці німецького порталу transfermarkt.de оцінюють в 1 млн. євро.
В продовження теми легіонерів згадаємо ще одного прикарпатця, котрий живе нині за межами країни. Екс-надвірнянець Тарас Данилюк вже не перший сезон проводить у Казахстані. В чемпіонаті цієї євразійської країни він дебютував ще в 2004-му. Загалом з перервами зіграв у турнірі понад 80 матчів, відзначившись 13 голами. Взимку 30-річний півоборонець змінив клуб. Залишивши табір «Атирау», Тарас перейшов до складу іншого середнячка - «Жетису» з Талдикоргана.
Восени ми мали ще одного легіонера – 23-річного голкіпера Івана Піцана (деякий час виступав у «Прикарпатті»). Уродженець Калущини останні півтора сезону захищав кольори батумського «Динамо» (Грузія). У міжсезоння він повернувся в Україну і нещодавно був заявлений за першолігову «Сталь» з Алчевська.
В першій частині сезону в першому дивізіоні змагалися шестеро наших земляків - Роман Бочкур («Зірка» Кіровоград), Любомир Гальчук («Титан» Армянськ), Михайло Басараб, Андрій Новак, Микола Лазорик і Віктор Яневич (усі – «Нива» Тернопіль). Тернополяни, як відомо, дісталися чвертьфіналу Кубка України, проте через фінансові негаразди команда наразі навіть не поновила тренування. Тож чи виступатиме вона надалі, невідомо. «Поза грою» зі зрозумілих причин може опинитися й «Титан», що представляє Крим.
Щодо другої ліги ПФЛ, то у ній наших теж було шестеро: Ігор Худоб’як та Ігор Гребінський виступали в «Енергії» з Миколаєва (вона вже припинила своє існування), Володимир Адамюк – у «Сталі» з Дніпродзержинська, Денис Маринчук – у столичній «Оболоні» (його вже відзаявлено), Микола Плетеницький (ФК «Тернопіль») і Василь Цюцюра – у стрийській «Скалі». Ще двоє 18-річних прикарпатців – Назарій Гринюк і Дмитро Стефлюк дебютували у «Шахтарі-3» з Донецька. Зазначимо, що ФК «Тернопіль», як і «Нива», дістався 1/4 фіналу Кубка України, де зустрінеться з командою нашого тренера Романа Григорчука – одеським «Чорноморцем».
А що ж вітчизяна Прем’єр-ліга? В сезоні 2013-14 рр. ми йдемо на абсолютний антирекорд. На рахунку прикарпатців у 18-ти турах один-єдиний матч! Його записав до свого доробку оборонець «Чорноморця» Петро Ковальчук (проти «Шахтаря» у 3-му турі). Інший «наш» одесит, голкіпер Юрій Мартищук обмежився виступами у молодіжній першості. А «карпатівець» Ігор Ощипко після суперечок з керівництвом клубу (ситуація аналогічна до тої, в якій опинився Худоб’як) взагалі залишився без ігрової практики. Нині він є вільним агентом.
Кілька вихованців прикарпатських спортшкіл заявлені за молодіжні склади елітних клубів. Це гравці 1993-94 р.н. – Роман Дебелко («Металург» Д), Іван Сондей («Дніпро»), Андрій Бендер («Говерла»), Іван Луканюк («Карпати»). Останній вже залишив Львів…
Отож, станом на кінець минулого року майже 25 гравців з числа уродженнців Прикарпаття мали статус професіоналів. Ця цифра з кожним роком має тенденцію до зменшення. Процес є цілком природнім, адже кількість професійних клубів також скорочується...

Всі професійні футболісти Івано-Франківщини (осінь 2013 р.)
УПЛ
Петро Ковальчук ("Чорноморець") – 1 гра, Ігор Ощипко ("Карпати") – не виступав
УПЛ-мол.
Роман Дебелко ("Металург" Д) – 18 (7 голів), Андрій Бендер ("Говерла") – 17, Юрій Мартищук ("Чорноморець") - 10, Іван Луканюк ("Карпати") – 6 (1), Іван Сондей ("Дніпро") – 6
1 ліга ПФЛ
Михайло Басараб ("Нива" Т) – 17, Любомир Гальчук ("Титан" А) – 17 (1), Микола Лазорик ("Нива" Т) – 17, Віктор Яневич ("Нива" Т) – 17 (2), Андрій Новак ("Нива" Т) – 15, Роман Бочкур ("Зірка") – 10
2 ліга ПФЛ
Володимир Адамюк ("Сталь" Д) – 21 (4), Микола Плетеницький (ФК "Тернопіль") – 21, Ігор Худоб’як ("Енергія" М) – 21 (8), Василь Цюцюра ("Скала") – 20 (7), Ігор Гребинський ("Енергія" М) – 13, Назарій Гринюк ("Шахтар-3") – 8, Денис Маринчук ("Оболонь-Бровар") – 7 (1), Дмитро Стефлюк ("Шахтар-3") – 4
Легіонери
Ярослав Годзюр ("Терек", Росія) – 8, Ігор Худоб'як (ФК "Ростов", Росія) – 10, Тарас Данилюк ("Атирау", Казахстан) – 20 (3), Іван Піцан ("Динамо" Б, Грузія, Д-2) – 3.

Переглядів: 839 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]